”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Витік інформації про закупівлю отрути КМДА вважає провокацією. Зоозахисники ж наполягають на розслідуванні факту.

Інфо on Листопад 21,2010

image

Зоозахисна громадськість Києва обурена: в Інтернеті поширена інформація, що КП «Притулок для тварин» закупило 1500 кг отрути. У зв’язку з тим, що в столиці відбуваються масові отруєння тварин, «Форум порятунку Києва» долучився до оприлюднення цієї інформації.

Заступник голови КМДА Анатолій Голубченко звернувся до правоохоронних органів з вимогою розслідувати не діяльність ймовірних зловмисників з КП, а… оприлюднення «Форумом» інформації щодо отрути, «переводячи стрілки» на громадських активістів.

У жовтні 2010 р. на електронну скриньку «Форуму» надійшов анонімний лист, у якому містилася інформація про закупівлю великої партії отрути КП «Притулок для тварин». Тривожний «дзвіночок» був настійливим: автор розіслав на скриньки громадських зоозахисних організацій та окремих активістів електронну копію відсканованого документу – накладну на купівлю фосфіду цинку, отрути гострої дії (60 упаковок по 25 кг). Постачальником її, згідно накладної, є товариство з обмеженою відповідальністю «Колтекагрохім», одержувачем – комунальне підприємство «Притулок для тварин», що підпорядковується Київській міськдержадміністрації. Вказана значна сума, яка начебто надійшла по безготівковому рахунку: 263 096,36 грн.

Ситуацію коментує головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва», один із ініціаторів створення політичної партії «Форум» Віталій Черняховський: «У Києві останнім часом практикується масове отруєння тварин, що проходить одночасно в усіх районах міста. Страждання тварин не можуть залишити байдужим нікого з нормальних людей. Надісланий нам документ може стати підтвердженням неофіційних даних про те, що керівництво КМДА закриває очі на брутальне порушення Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження». 

Формально в Києві діє Київська міська програма регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами (Додаток № 1 до рішення Київської міської ради від 25.10.2007 № 1080/3913) http://cipets.kiev.ua/ua/laws/kmr/laws.php?ID=1941, згідно якої єдино можливим способом регулювання чисельності тварин у Києві є стерилізація, а не вбивство. Тобто, якщо дотримуватися чинного законодавства та рішень КМДА, подібна накладна в принципі не могла існувати в правовому полі КП «Притулок для тварин». Між тим, документ надзвичайно схожий на справжній, і ми вважаємо за свій обов’язок привернути увагу до нього правоохоронні органи».

Оскільки «Форум порятунку Києва» з часу заснування (лютий 2005 р.) займається у тому числі питаннями охорони прав тварин (про що свідчить досить розлогий розділ «Захист тварин» http://forumspaskiev.org.ua/animals.php на сайті www.forumspaskiev.org.ua), логічним було оприлюднення надісланої копії накладної http://forumspaskiev.org.ua/databox/2010/10/18315.php з метою інформування правоохоронних органів і громадськості про можливі наслідки закупівлі отрути.  

Піднята проблема набула значного розголосу, документ активно обговорювався на декількох порталах і зоозахисних форумах. Не дивно, що питання щодо отрути було порушено на зустрічі заступника голови КМДА Анатолія Голубченка та представників іноземних громадських організацій захисту тварин 11 листопада 2010 р. У відповідь пан Голубченко заявив на шпальтах газети «Вечірній Київ» (стаття «Київським звірам пообіцяли людське поводження», № 165 за 12 листопада 2010 р.), що він «звернувся до Генеральної прокуратури, підрозділів МВС та СБУ з проханням з’ясувати, хто і з якою метою розповсюджує у ЗМІ цю неправдиву інформацію».

Для надання пояснень, чому копія накладної була розміщена на сайті www.forumspaskiev.org.ua, до Головного управління МВС України у м. Києві в суботу, 13 листопада було викликано Віталія Черняховського, а в середу, 18 листопада – Голову Спілки вільних журналістів «Природа над усе» Анжеліку Комарову. В. Черняховський та А. Комарова вичерпно пояснили правоохоронцям причини розміщення матеріалу.

Анжеліка Комарова коментує ці інциденти так: «Мені дуже часто доводиться писати на тему жорстокого ставлення до тварин, зокрема і про отруєння. Не бачу нічого неправомірного у тому, що цей документ був розповсюджений з метою з’ясування правди. Як мені відомо, зоозахисники неодноразово зверталися до правоохоронних органів з проханням розібратися, звідки береться отрута, хто труїть тварин (і не лише безпритульних). Відповіддю були формальні відписки, а частіше – мовчанка. Свого часу (кінець 2007 – початок 2008 рр.) мені довелося бути членом Громадської ради при КМДА з питань гуманного вирішення проблеми безпритульних тварин. Голова Громадської ради Ірена Кільчицька постійно радила зоозахисникам при виявленні отруєних тварин інформувати правоохоронні органи. Можливо, анонімний автор статті якраз і скористався цією порадою».

Віталій Черняховський констатує: «Ми спостерігаємо банальне залякування активістів, які оприлюднюють «незручну» для КМДА інформацію. Невже кожного разу, коли громадянин звертається з проханням про перевірку певного факту, його будуть допитувати, чому він оприлюднив цю інформацію? Чи не варто спершу розслідувати причину – сам імовірний злочин?

До речі, це не перший випадок відверто неадекватної реакції чиновників, Так, нещодавно колишній голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін потрапив у досить комічну ситуацію. Він попрохав Генпрокуратуру відкрити кримінальну справу… щодо себе, детально описавши статті чинного законодавства, які він порушив http://www.forumspaskiev.org.ua/databox/2010/10/18328.php. Це сталося після публікації 8 вересня 2010 року «Форумом» відкритого звернення до народних депутатів України з вимогою звільнити С. Терьохіна з посади голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики http://www.forumspaskiev.org.ua/databox/2010/09/18178.php. 23 вересня 2010 року Верховна Рада України рішенням 253 народних депутатів відкликала С. Терьохіна з посади голови Комітету з питань податкової та митної політики http://economics.unian.net/ukr/detail/60600.

«На жаль, підтверджень, чи мав насправді місце факт купівлі отрути «Притулком для тварин», у нас немає, – коментує Олег Андрос, координатор по взаємодії зі ЗМІ громадянської кампанії «Форум порятунку Києва», один із ініціаторів створення політичної партії «Форум». – Однак ряд сайтів опублікував інформацію від групи ветлікарів про те, що у парках та інших зонах загального користування Києва буде розсипатися порошок – сильнодіюча отрута. Тварини вдихають її через слизову оболонку носа. До речі, це шкодить і людям.

Хто причетний до таких протиправних дій – нехай з’ясовують правоохоронці, а ми готові їм допомогти. Тому й був розміщений текст «По чому отрута» на сайті www.forumspaskiev.org.ua».

«Форум» та Спілка вільних журналістів «Природа над усе» просять органи МВС розслідувати ймовірний факт закупівлі КП «Притулок для тварин» фосфіду цинку, отрути гострої дії, що мав місце 5 жовтня 2010 р. Громадські активісти надіслали до МВС відповідні звернення.


3971 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 20 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua