”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Як напередодні виборів українські політики намагаються перекроїти під себе КонституціюУкраїни?

image

Про це в 30 серпня під час неформальної прес-конференції в ресторані «Шато» розповідали директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик та кандидат соціологічних наук Андрій Зоткін, спираючись на результати комплексного дослідження «Аналіз пропозицій конституційних змін Президента, СПУ, КПУ та БЮТ. Небезпека чергової кризи влади. Неспівпадіння потреб виборців та положень проектів Основного закону».

«Принцип, за яким наші політики створюють нові проекти конституцій, чимось нагадує дитячі саморобки, – зауважив Віталій Кулик. – Можна взяти клей, ножиці, ластик, текст конституції й на свій смак порізати її та склеїти навіть в домашніх умовах». Що пан Кулик одразу й продемонстрував: власноруч вирізав з Основного закону «невигідні» положення, виготовив таку собі «кишенькову конституцію» й подарував її журналістам.

Під час прес-конференції експерти також оприлюднили результати соціологічних та експертних досліджень щодо рівня підтримки виборцями головних слоганів конституційних «зваб» політгравців, рейтингу довіри виборців до влади, ставлення до перерозподілу владних повноважень.

«Усі розглянуті проекти конституційних змін мають свої вади, – пояснив Віталій Кулик. – Вразливість їх зростає в контрасті з суспільними настроями. Полярні проекти Президента й О. Мороза, по своїй суті, переслідують чітку кінцеву мету – посилення власних повноважень. Решта всіх «надбудов» є лише необхідною «димовою завісою», роль якої – приховати головну складову передбачуваних змін. Неузгодженість пропозицій з суспільними настроями – як з боку президентського табору, так і з боку СПУ – перетворює ці проекти на такий слоган хуторської хитрості «все для себе». Намагаючися перехитрити один одного, ці гравці високої політики в результаті зможуть перехитрити лише самих себе».

За словами Андрія Зоткіна, рівні довіри населення до інститутів влади демонструють, що жоден з цих проектів не може викликати значного суспільного схвалення та підтримки.

«У громадян немає потенціалу зацікавленості в посиленні якого-небудь інституту влади, яких-небудь з її гілок, – розповів Андрій Зоткін. – Еліта настільки відокремлена від суспільства прозорою, але непроникною стіною, що в суспільній свідомості всі гілки влади, всі партії й їхні представники зливаються в єдине (якщо не абсолютно вороже, то недружнє – це точно) ціле. Єдине, чим можуть скористатися в цьому випадку ініціатори нових конституційних змін, – це регіональною ідентичністю. Громадяни з різних регіонів можуть підтримати не проект В. Ющенка, а «свого» президента. У проекту О. Мороза в цьому контексті шанси слабкіші».

За оцінкою дослідників, для комуністів й їх проекту, навпаки, склалася достатньо вигідна ситуація. По-перше, це єдиний вагомий проект зі східноукраїнського політичного табору. Партія Регіонів не змогла висунути яку-небудь продуману альтернативу, вважаючи за краще діяти прямолінійніше. Недолік креативу та гнучкості з боку «регіоналів», на думку експертів, залишає широке поле діяльності в цій сфері для комуністів. Експерти КПУ уважніше поставилися до громадської думки. Наприклад, апеляція до Декларації про державний суверенітет, в якій зазначено наміри щодо позаблоковості країни, повністю відповідає небажанню більшості українців вступу України в НАТО. Звичайно ж, проект КПУ також не позбавлений недоліків. Наприклад, не враховано суперечливі настрої громадян України (особливо в регіональному контексті) щодо введення інституту подвійного громадянства та російської мови як другої держави.

Також серйозним недоліком проекту КПУ є позиція принципового неприйняття ініціатив проекту пропрезидентського блоку як своїх ідеологічних опонентів. Деякі соціально корисні новації, запропоновані в проектах В.Ющенка й О.Мороза, могли б, на думку Віталія Кулика,  бути підтримані комуністами. Можливо, вони, як суто ідеологічна партія, можуть дозволити собі принциповість позиції. Достатньо радикально також виглядає пропозиція переходу до парламентської системи державного устрою та ліквідації інституту президентства.

«Таким чином, можна констатувати, додав Віталій Кулик, усі проекти спрямовані на досягнення поставлених політичних цілей їх авторів. Їхній успіх або невдача на політичному ринку може бути обумовлена не тільки й не стільки відповідностю корпоративним інтересам еліт, однак близькістю суспільним інтересам і настроям».   

 

Тел. /факс.:  234 89 21, 8 (067) 467 67 92


4390 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.33Rating: 4.33Rating: 4.33Rating: 4.33Rating: 4.33 (всього 3 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua