”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Про те як донецька «Альфа» захопила землі національного університету

Віктор ГЕВАРІН, Донецьк on Вересень 06,2007

image

Одразу зроблю примітку, що донецька «Альфа» з київською жодного зв’язку не має. Можливо, коли наші спецслужби врешті-решт почнуть боротися з бандитами, то тоді б і спецзагін СБУ  не був би зайвим. А боротись є з чим. Бо в Донецьку захоплення землі набуло розмірів катастрофи і вже давно залишило позаду столицю.

Епопея донецького національного університету, який очолює академік НАН України, Герой України Володимир Шевченко, розпочалася ще 1994 року. Тоді, у квітні, «Альфа-сервіс» під керівництвом директора Ігоря Поберія здійснила незаконне захоплення земельної ділянки між другим та третім гуртожитком національного університету по в. Рози Люксембург, 10. На захопленій території було відкрито крамницю з цілодобового продажу алкоголю та тютюнових виробів. І це – посеред студентського містечка! Тоді пан Поберій відбувся незначним переляком і за протизаконні дії лише сплатив адміністративний штраф. Говорять, що «дахом» над фірмою був і залишається «Міша Косой», який, начебто, є близьким до лідерів донецького бандитського угрупування.

У 1997 році та сама ділянка землі площею 61 кв.м. була офіційно передана «Альфа-сервіс» в оренду начебто для встановлення торгового павільйону. Завважте, що на той момент цей генделик працював незаконно вже майже чотири роки. Та це ще квіточки. Далі йтиметься про справи набагато дивніші.

8.11.1998 року рішенням виконкому Донецької міської ради з «Альфа-сервіс» було розірвано договір оренди, а ділянку було переведено до резерву.  Та, маючи високих покровителів, павільйон продовжував продавати студентам алкоголь і вдень, і вночі. І ніхто не поспішав зупинити цю вакханалію. Навіть після того, коли ці землю було передано університету для розташування його гуртожитків, нічого не змінилося. Щоправда «Альфа-сервіс» за цей час перетворилося на ТОВ«Альфа-спорт» під керівництвом того ж таки І. Поберія. З видів спорту, щоправда, воно добре освоїло лише «літробол», бо ж продовжувало активно споювати горілкою (як стверджують донеччани – ще й паленою) молоде покоління. «Це створює напруження в студмістечку, – говорить голова профкому студентів Олексій Булавін. – Щомісяця поблизу «Альфа-Спорту» відбуваються серйозні інциденти за участю відвідувачів магазину, які споживають спиртні напої. Торік зґвалтували студентку. Регулярно хлопці між собою б’ються, грабують перехожих». Цікаво, що міліція жодного разу не підняла питання про закриття «злачного» місця, яке невтомно вдень і вночі працювало без будь-яких правовстановлюючих документів на землю. Як же ділянка перейшла з одного підприємства до іншого, навіть якщо його очолює одна й та сама людина? Як кажуть росіяни, «ловкость рук и никакого мошенничества». Фокус простий: землю виконком здає до складу земель запасу, а магазин передається чи то в оренду, чи то фіктивно продається іншій фірмі і все залишається на своїх місцях. Як бачимо, 13 років земля посеред міста захоплена приватним підприємством, і жодної обуреної реакції влади чи то правоохоронних органів! Ось такі справи творяться в славнім місті шахтарської слави Донецьку.

А захоплена ділянка з кожним роком ще й зростала! На червень місяць 2007 року її площа сягла 250 кв. м. (нагадаємо, що початкова становила 61 кв.м.). Як відомо, апетит приходить під час їжі. Так сталось і з нашими героями. Відчувши повну безкарність, керівництво «Альфа-спорт» у червні цього року зносить торговий павільйон і починає рити котлован. При цьому парканом було огороджено вже 675  м.кв. території студмістечка. Були спиляні дерева, знищені квіткові клумби. І що найцікавіше, 2000 року університет отримав державний акт на землю, до складу якої входить і зазначена ділянка. На  правах постійного користування ДНУ належить земля площею 4,0684 гектара по вулиці Рози Люксембург, 10.

Свого часу прокуратура вже проводила перевірку фактів і навіть подала позов до господарського суду про визнання договору оренди між ТОВ»Альфа-спорт» та університетом не дійсним – з посиланням на нецільове використання землі. Більш того, винесла протест на рішення міськвиконкому від 16 серпня 2006 року про надання в оренду ділянки ТОВ «Альфа-Спорт». І суд за позовом прокуратури навіть вирішив припинити право постійного земельного користування землею, розташованою під павільйоном. Відповідно цього рішення Міське управління земельних ресурсів повинне було вилучити землю землі та підготувати зміни до державного акту. Та, як бачимо, віз і досі там. Чиновники просто затіяли тяганину, а тим часом на землях університету продовжуються бандитські дії. Влада зробила все для закріплення землі за «Альфою» ще за вісім місяців до рішення суду. Відповідно розпорядження міського голови № 427 від 14 квітня 2005 року «Про узгодження ТОВ «Альфа-Спорт» місця розташування магазину і кафе по вулиці Рози Люксембург, 10 у Ворошилівському районі» землі фактично незаконно вилучені з кадастру земель постійного користування національного університету і незаконно передані приватному підприємству.

Ректор університету В.Шевченко звертається до міського голови за роз’ясненням. У газеті «Голос України» з’являється авторська стаття Ліни Кущ «Альма-матер» чи «Альфа-спорт»? Хто кого?». Тривогу забила й місцева організація «Просвіти», яку, до речі, очолює ректор. Справді, на території  містечка будує магазин та кафе приватна фірма «Альфа-Спорт», а нікому з влади до того й справи немає. Студенти, викладачі університету та представники громадськості вийшли пікетувати будівництво. Протести підтримали громадські організації: «Правовий захист», «Громадська рада», обласна організація Всеукраїнського товариства «Просвіта». Марія Олійник, одна з керманичів обласної «Просвіти» розповіла журналістам: «Люди хотіли ламати паркан, що його спорудила фірма «Альфа-Спорт». Разом з кількома іншими громадськими організаціями ми зверталися до міліції з проханням порушити проти керівництва фірми кримінальну справу за самовільне захоплення землі та невиконання рішення суду. Однак нам відповіли, що про самовільне захоплення землі повинна заявляти міська рада. Вона і має дати оцінку цій ділянці». «Згідно з указом Президента, міській владі не рекомендується вилучати і передавати в інше користування землі національних ВНЗ. Нещодавно на раді ректорів вузів області спільно з обласною студентською спілкою обговорювали цю проблему і звернулися до міських голів з відповідним закликом. Територія Національного технічного університету, Державного медичного університету, Національного університету економіки і торгівлі періодично потрапляє під обстріл комерсантів. А місцева влада цього, схоже, не бачить, – говорить обурений ректор.

Президент Віктор Ющенко ще 2006 року доручив прокурору області Баганцю перевірити заяви громадських організацій з приводу незаконних захоплень землі в місті. Підсумковий звіт ревізії чітко вказує й на незаконні дії ТОВ «Альфа-Спорт».При тому аж тричі!

Після масових протестів викладачів та студентів Ворошилівський районний суд прийняв до розгляду адміністративний позов університету до ТОВ «Альфа-спорт» про визнання нечинним рішення виконкому міськради від 16 серпня 2006 року. Голова суду В. Івашури  ухвалив заборонить ТОВ «Альфа-спорт» використовувати земельну ділянку до вирішення спору по суті. Та роботи продовжувались, а корумпований суд за тиждень скасував винесену ним же ухвалу. І чому тут дивуватись, коли голова облради Анатолій Близнюк відкрито заявляє: «У межах того земельного відводу, який три чи чотири роки тому пан Шевченко узгодив особистим підписом, буде збудовано студентське кафе. Незаконно зайнята земля буде повернена місту», а фірма й «у вус не дує».

І якби, протестуючи проти захоплення території навчального закладу, викладачі та студенти не провели кілька гучних  акцій, то не було б ані рішучої правової позиції прокуратури прокуратура міста й порушення кримінальної справи за фактом самовільного зайняття землі, ані судового рішення, ані прокурорського протесту на рішення виконкому Донецької міськради від 16 серпня 2006 року «Про надання товариству з обмеженою відповідальністю «Альфа-Спорт» земельної ділянки в оренду для будівництва магазину по вулиці Рози Люксембург, 10 у Ворошиловському районі». І на черговому засіданні члени виконкому 25 червня одностайно б не задовольнили протест.

Та радіти рано. Бо, не дивлячись на ці грізні рішення, паркан стоїть, і, як кажуть, за тим забором роботи продовжуються. І виконком Донецької міської ради не збирається виконувати своє ж рішення «Про розгляд протесту прокурора»: договір оренди земельної ділянки в 100 кв. метрів не розриває; дозволу інспекції державного архітектурно-будівельного контролю м. Донецька  на виконання будівельних робіт ніхто не скасовує; змін до земельно-кадастрової документації міське управління земельних ресурсів не вносить. Вичікують! Зачекають до кінця виборів, а потім розгорнуть забудовну діяльність з новими силами. І ніхто не вірить, що в Донецьку справедливість може бути відновлено.


2760 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 2 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua