”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Чому Путін не потягне 3-й армійський корпус на Донбасі

image

Начальник Генштабу Віктор Муженко в інтерв'ю The Times розповів про плани Росії перекинути на Донбас ще 15-20 тис. вояків. Але за цими заявами стоїть дещо глобальне.

На сьогоднішній день цілком очевидно, що політичне врегулювання на Донбасі в рамках «нормандського формату» зайшло в глухий кут. На цьому тлі сторони почали обмінюватися різними заявами. І якщо у бойовиків все обмежується заявами на зразок «заберемо Маріуполь і Краматорськ», то з нашого боку іноді бувають дуже несподівані коментарі. До цієї когорти варто віднести й інтерв'ю начальника Генерального Штабу Віктора Муженко британському виданню The Times.

Окрім традиційних заяв про безпосередню участь Росії в конфлікті на Донбасі, генерал зробив досить сенсаційну заяву, з якої випливає, що Росія планує «створити третій армійський корпус, який буде складатися з професійних російських вояків».

Нагадаємо, що на окупованих територіях вже створено два «армійських корпуси територіальних військ», які укомплектовано переважно місцевими колаборантами.

Згідно даних Міністерства Оборони України станом на лютий 2016 року, це 41 тисяча осіб. Для дуже невеликої території (всього близько 15 тис квадратних кілометрів) це досить велика цифра, особливо якщо брати до уваги, що для такої величезної кількості озброєних людей потрібна серйозна інфраструктура – казарми, парки, полігони. Вже зараз спостерігається певне «перенаселення», коли в межах одного населеного пункту розміщено відразу все. Фактично, деякі міста і селища повністю перетворено у військові містечка. Яскравим прикладом цього є Комсомольське Старобешівського району (після деокупації – Кальміуське) – тут окрім казарм знаходиться полігон, парк військової техніки, ремонтні майстерні. Дійшло навіть до того, що деякі вулиці міста перекрито для руху цивільного транспорту. Частину селищ в колишньому Тельманівському районі взагалі закрито на в'їзд для людей з немісцевою пропискою.

І саме тут розташовувати ще один корпус в 15-20 тисяч осіб? Такі цифри взагалі позамежні, особливо в частині особового складу – техніки і боєприпасів Радянський Союз залишив Росії ще на п'ять таких війн. Фактично, мобілізаційний потенціал за принципом добровільності і контрактної форми служби окупованих територій практично вичерпано.

Тому в цих планах (якщо вони існують у росіян) може простежуватися лише один практичний результат – цей третій корпус може бути розгорнуто в разі початку повномасштабних бойових дій і відкритої мобілізації населення «молодих республік». Іншого логічного пояснення таким планам немає.

Є, щоправда, ще один напрям – з огляду на видання, якому було дано інтерв'ю, існує ймовірність, що Муженко свідомо розпалює цю тему, посилюючи антиросійські настрої в західному політикумі з метою посилення економічного тиску на Росію. І варто сказати, що така тактика у виконанні Президента і міністра закордонних справ дуже ефективна – досить згадати нещодавнє різке посилення секторальних санкцій з боку США (читай – всього західного світу, адже мало знайдеться країн, які знехтують «побажаннями» міністерства фінансів США).

Ворожіння ж відносно того, що мав на увазі Муженко, закінчаться досить швидко – якщо супротивник реально вирішив розгортати нову військову структуру, то про це ми дізнаємося досить швидко – з повідомлень з окупованих територій про створення нових полігонів або місць базування військ.

 


1266 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 12 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua