”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

«Конгрес готується поставити Росію на коліна»: Сенатори почали розглядати новий законопроект

image

Конгресмени підготували новий законопроект, який дуже сильно вдарить по економіці Росії.

У конгрес США на розгляд внесено законопроект про нові санкції проти Росії, який радикально посилить діючий режим санкцій. Його текст розміщений в єдиній базі документів нижньої палати американського парламенту.

Акт «Про протидію російської агресії 2017», підготовлений групою конгресменів і внесений 28 березня республіканцем Олександром Муні, задуманий як відповідь на втручання Росії в хід президентських виборів в Штатах, невиконання Москвою Мінських угод по Україні, а також незаконну анексію Криму , Південної Осетії і Абхазії.

Законопроект передбачає санкції проти фізичних та юридичних осіб, які інвестують в російську галузь видобутку вуглеводнів більше 20 млн доларів, фактично забороняючи великі вкладення в цінні папери всіх російських нафтогазових компаній (не тільки державних).

Під санкції також потраплять інвестори, які вкладуть будь-яку суму в будівництво Росією трубопроводів вартістю більше 1 млн доларів. Таким чином, новий пакет застережень повністю перекриє фінансування всіх проектів «Газпрому» – від «Північного потоку-2» до «Сили Сибіру», – будівництво яких монополія розраховувала оплатити за рахунок залучення 15 млрд доларів боргу.

Нарешті, під санкції потраплять фізособи, банки і компанії, які купують державні облігації Росії. На такі операції, згідно з проектом, буде накладено повну заборону незалежно від суми інвестицій.

Нагадаємо, попередні санкційні пакети поширювалися на російські держкомпанії і держбанки, але купувати боргові папери уряду РФ не забороняли.

Іноземні банки активно користувалися цим. Нерезиденти, за даними ЦБ РФ, у 2016 році придбали облігацій федеральної позики на 434 мільярдів рублів, забезпечивши 88% суми, яку Мінфін залучив на ринку для покриття дефіциту бюджету (494 млрд рублів).

Законопроект вводить повну заборону на таку практику. Причому санкції за його порушення пропонується вводити не тільки проти компаній і громадян США, а й проти осіб з третіх країн.

Хоча санкції не анулюють вже зроблені інвестиції, ризик полягає в тому, що потоки від нерезидентів розгорнуться назад, і почнеться розпродаж, каже головний економіст ING по Росії і СНД Дмитро Польовий.

Всього на руках у іноземців борги уряду РФ майже на 1,6 трлн рублів, або 28,1% ринку, за даними ЦБ. Утім, ця цифра враховує неліквідні випуски – в середньо- і довгострокових паперах, які торгуються на біржі, нерезиденти володіють до 70% ринку, говорить директор по роботі з борговими інструментами КК «Альфа-капітал» Євген Кочемазов.

Втеча іноземців з російського держборгу обрушить котирування ОФЗ, накрутить вартість позик для уряду Росії. А крім того, призведе до різкого знецінення рубля. «Курс в останні кілька місяців зростав саме завдяки зусиллям закордонних гравців, які конвертували валюту для інвестування в російські активи», – пояснює аналітик eToro в Росії і СНД Михайло Мащенко.

Йдеться про операції carry-trade, нагадує завідувач відділом міжнародних ринків капіталу Інституту світової економіки і міжнародних відносин РАН Яків Міркін: «долари / євро вкладаються в рублі під високий відсоток, стабільний або навіть зміцнюється рубль дає можливість їх вивести через деякий час назад, отримавши дуже високу за світовими мірками валютну прибуток».

Проблема в тому, що при виході іноземців істотний «попит на валюту буде пред'явлений майже миттєво. У цій ситуації уникнути швидкого знецінення рубля навряд чи буде можливо», – попереджають експерти Вищої школи економіки на чолі з Наталією Акіндінова.

Фактично повториться сценарій вибуховий девальвації 1998-го, 2008-го і 2014 років, уточнює Міркін.

«Якщо законопроект буде схвалений, це цілком може призвести до повторення ситуації початку 2016 року, коли курс рубля і фінансова система в цілому виявилися в стані нокдауну, – вважає Мащенко. – Заборона на придбання боргових зобов'язань РФ підірве і без того крихку стан справ в економіці: іноземні інвестиції життєво необхідні країні для існування і подальших спроб розвитку, і виконання соціальних зобов'язань».

Поки нові санкції існують у вигляді законопроекту – його повинні схвалити 8 комітетів конгресу, тільки після цього він надійде на голосування. Утім, ще один виток ескалації і без того кризових відносин з США навколо Сирії збільшує шанси на розширення санкцій, хоча поки ринок і не вірить у такий сценарій, зазначає в огляді Райффайзенбанк.

 

 


1151 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 19 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua