”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Острів Великий збираються перетворити на піщаний кар’єр

on Листопад 25,2007

image

Природоохоронці заявляють, що незабаром острів Великий, що  знаходиться між  Південним та Залізничним мостами в Києві, може бути в буквальному сенсі використаний як будівельний матеріал для гідронамиву нових  районів лівобережного Києва.

З опублікованоих у газеті «День» від 8.11.2007 «Заяви про екологічні наслідки», киянам стало відомо, що планується «розчищення акваторії Канівського водосховища (тобто Дніпра в межах Києва) на ділянці 0,5 км вище Південного мосту по обидві сторони о.Великий з метою розчищення мілководних ділянок фарватерної частини р.Дніпро».

Виконавцем робіт є ТОВ «Академ-клуб». Загальна площа розчищення – 89,2 га.

Видобутий з русла пісок планується складувати по берегах р-ну Осокорки. Це, очевидно, і є основне завдання виконання робіт. Як і в сумному випадку забудови «Конча-Заспи», ми маємо справу з хитрою махінацією. Проводяться роботи з поглиблення русла Дніпра. З дна вичерпується пісок і вже побічно, вторинно, постає питання кудись його подіти. І ось його начебто складують десь… десь, де якраз треба насипати піску, щоб можна було вести будівництво. Але гідронамив не вважають початком будівельних робіт і за пісок, як за будівельний матеріал ніхто держав не платить. Бо гідронамив рахується не видобуванням корисних копалин, а простою розчисткою русла.

Роботи, про які йдеться у заявлених в газеті «екологічних наслідках», є неодноразовим грубим порушенням чинного законодавства, зокрема:

Поглиблення річища призведе до розмивання о.Великий, що є частиною Регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови». Острови дніпровського каскаду Києва мають природне паводкове походження і в минулому створені природним шляхом. Вони цілковито складаються з річкового піску і, в разі поглиблення річища, навколо них, зокрема навколонаближеного до форватера о.Великий, ґрунт неминуче зсунуться до утворених в річищі поглиблень. Таким чином, поглиблення річища біля острова призведе до його зсуву в підводний кар’єр, і це триватиме доти, доки значна частина острова не сповзе до поглиблення і не буде вичерпана земснарядами.

Знищення мілководь у верхній частині Канівського водосховища є прямим знищенням цінних нерестовищ багатьох видів риб, нерест яких відбувається саме на мілководдях у верхів’ях водосховища.

Видобутий пісок складуватиметься на суходолі, створюючи нові ділянки для забудови та знищуючи природні території Дарницького району, що не відповідає Генеральному плану розвитку Києва та вимогам Земельного та Водного Кодексів України щодо прибережних захисних смуг.

Природоохоронні організації  Києва звернулися з листами протесту проти знищення острова Великий до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Державної земельної інспекція України та Прокуратури м. Києва.


9232 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 4 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua