”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Донбас після виборів: нові реалії української політики

Віктор ГЕВАРІН, Донецьк on Листопад 26,2007

image

Післявиборний таймаут показав, до якої міри слабка донецька влада. Відсутність реальної місцевої еліти і готовність ради збереження влади піти на все підкосили її останнім часом. За інформацією korrdon.info «Перші симптоми виявилися ще 25 вересня у Донецьких архітекторів, які різко припинили затверджувати проекти реконструкції міста. З 15 пакетів проектної документації узгодження одержали лише 3 об'єкти, а також 4 містобудівні обґрунтування, жодне з яких не «пройшло». Не одержав підтримки проект споруди готельно-адміністративного центру в Калінінськом районі Донецька, хоча даний проект входить в плани споруд до ЄВРО-2012. У числі постраждалих і ЗАТ ПО «Конті», що належить Борису Колесникову, якому відмовили в розширенні території». Не менш схильний до пристрастей і головний багатій  Донецька. «Рінат Ахметов, переводить капітали під управління Кіпрської компанії "FARGRADE LIMITED", посиленими темпами. Антимонопольний комітет України дозволив компанії придбати частину в статутному капіталі ТОВ "ТНК-Донецьк" (Донецьк). Кажучи простими словами – це вивіз капіталу, що взагалі повинне вітатися будь-яким урядом. Оскільки будь-який вивезений капітал експропріації вже не підлягає».

Продемонстрував же явне прагнення розжарити ситуацію Анатолій Близнюк, глава обласної ради Донецької області. Він раптово скликає 5 жовтня позачергову 12 сесію Донецької обласної ради. На ній було розглянуте чи не єдине  питання «Про схвалення Угоди з регіонального розвитку Донецької області між Кабінетом Міністрів України і Донецькою обласною радою». Звичайно ж, Угоду, підписану 15 вересня 2007 року вирішили схвалити. Та що характерно. Вперше з даного питання проголосував 91 депутат з 97 присутніх. Після цього Близнюк поставив на голосування рішення повторно, і одразу ж дістав  схвалення Угоди 98 з 98 депутатів! Звідки з'явився додатковий депутат історії не ясно. Ясно інше: так звана ратифікація ставить новий уряд перед необхідністю вишукувати кілька мільярдів для Донецької області. Цим дещо закриються фінансові діри, створені за час правління в області Партії Регіонів. Друга можливість – відмовитися від даних Януковічем зобов'язань. Але тоді в ПР матиме нагоду підняти ґвалт про упередженість щодо її вотчини.

Анатолій Блізнюк поспішив повідомити, що незалежно від того, хто буде прем'єром, договір виконувати доведеться! «Взагалі нам з вами без різниці, ухваливши відповідне рішення, Кабмін зобов'язався, є підпис, юридично ми ставимо крапку. Після того, як він здобуде юридичну силу, і хто б не очолив уряд, він зобов'язаний працювати з виконання цієї угоди». Загальний обсяг фінансування спільних заходів Кабміну і облради орієнтовно складе 4 238 405,2 тис. гривень, зокрема засоби з держбюджету - 3 628 165,3 тис. гривень, з них - фінансування державних цільових програм - 2 519 493,9 тис. гривень; засоби місцевих бюджетів - 235 982,5 тис. гривень; засоби суб'єктів підприємницької діяльності - 374 257,4 тис. гривень. А тим часом Партія регіонів заявляє, що  буде оскаржити в суді звинувачення БЮТ в численних провокаціях з боку регіоналів. «Наші юристи вже підготували відповідне подання до суду, в якому ми оскаржимо безпідставні звинувачення БЮТ в якихось нібито провокаціях. Ми не маємо жодного відношення до тих виборців, яких обдурила Юлія Володимирівна, пообіцявши їм заплатити за голосування за неї на парламентських виборах».

Отже підводні рифи новому уряду вже побудовані і мінні поля активізовані. Але це в тому випадку, якщо демократична коаліція все ж  відбудеться. Для того, щоб цього не сталося, докладають величезних зусиль. І грошей. Юлія Тимошенко відзначила, що сьогодні Партія регіонів знову вдається до підкупу окремих членів БЮТ і блоку Наша Україна – Народна самооборона, щоб ті відмовилися входити в коаліцію демократичних сил. «Сьогодні вони повторюють те саме, після чого було розпущено попередній парламент», сказала Тимошенко. Ставки дещо зросли, за невходження в коаліцію депутатам пропонується по 10 млн. доларів. «Але я хочу попередити, що справді, склад фракцій змінено, і що в демократичних силах зрадників немає. Хай вони не ходять і не пропонують по 10 млн. доларів кожному», запевнила Тимошенко. Але наскільки цьому можна вірити? Як і заяві про те, що «Демарш щодо невходження до парламенту більш ніж 150 депутатів сьогодні за Конституцією не спрацює». Однак в ексклюзивному інтерв'ю журналу «Кореспондент» лідер блоку Наша Україна – Народна самооборона Юрій Луценко заявив, що Партія регіонів має політичне право на ще одні дострокові вибори, але, на його думку, «вибере шлях результативної опозиції». Так хто ж з них має рацію?

У лавах «помранчевої команди все ще продовжуються притирання на межі конфліктів. Один з членів блоку Наша Україна – Народна самооборона, лідер УРП Собор Анатолій Матвіненко вважає, що об'єднання Нашої України перед виборами з Народною самообороною було, «Можливо, помилкою… Ми більше від цього втратили, ніж одержали», сказав Матвієнко в інтерв'ю «Газеті по-українськи», додавши при цьому, що «Луценко і Кириленко непорівнювані з Тимошенко й Януковичем. Не тому, що слабкіші, а тому, що харизма так розпорядилася». Підлили пального в пожежу недовіри в середовищі демократів і комуністи. «Демократичну коаліцію буде створено, однак вона працюватиме недовго», – заявив кандидат у народні депутати України VI скликання від Компартії Леонід Грач. За словами комуніста, коаліція Нашої України – Народної самооборони і Блоку Юлії Тімошенко проіснує до січня - лютого 2008 року. «Прихід Юлії Тімошенко на посаду прем'єр-міністра – це кінець політичного майбутнього Віктора Ющенка», - сказав Грач в ефірі радіо Ера.

А тим часом з тонучого корабля антикризової коаліції у всю побігли щури. Кандидат в депутати від Соціалістичної партії, депутат Ради 5 скликання Іван Бокий просить Вищий адміністративний суд зобов'язати Центральну виборчу комісію перерахувати голоси на виборах Верховної Ради на основі уточнених списків виборців. Услід за міністром внутрішніх справ Василем Цушко в перегони кинувся і транспортний міністр Микола Рудьковській. Він раптово відбув за кордон з приватним візитом. Керівник прес-служби міністерства Бутенко підкреслила, що візит носить неофіційний характер. Країну, в яку відбув Рудьковській, в прес-службі не повідомляють. «Міністр узяв відпустку на тиждень, але використовує з нього він тільки два дні».  Цей процес зачепив і Донецьку обласну держадміністрацію. За повідомленням сайту pro-test.url «… у  штабі «Нашої України» вже посилено опрацьовується ідея залишити Давиденко в кріслі заступника голови облдержадміністрації і при новому губернаторі. Говорять, що та навіть заручилася підтримкою реального претендента – Зиновія Шкутяка. І буде в Донецьку все та ж команда, яка, щоправда, змінила колір з «блакитного» на «помаранжевий». І це лише початок. Ми можемо побачити Донецьку еліту, яка найближчим часом раптово змінить колір. Їй що: була червоною, стала жовто-синьою, потім блакитною. Чом би не стати білою з червоним сердечком або «помаранчевою»? Тим більше це може істотно допомогти зберегти місце біля годівниці. Але все таки в основному демократи цього разу налаштовані рішуче щодо внутрішньої опозиції. Лідер блоку НУ-НС Юрій Луценко розповів про ставлення екс-прем'єра Юрія Еханурова до Юлії Тімошенко і про те, як повинні поводитися не згідні з генеральною лінією НУ-НС депутати, які пройшли до парламенту за списком блоку,.

«Ну не любить Юрій Іванович [Ехануров] Юлію Володимирівну. Ну й нормально, у нього хороша дружина, красива. Не любить він Юлію Володимирівну, це його людське право, політичне право». Зрештою, в України знову з’вився шанс. От лише б не втратити його!


2724 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67 (всього 3 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua