”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Мерія Вінниці відбила рейдерську атаку на комунальний будинок побуту

Міськрада, Вінниця on Грудень 14,2007

image

Днями об’єктом рейдерської атаки стала муніципальна власність Вінниці – Будинок побуту, розташований у самому центрі міста (вул. Соборна, 64). Його вартість оцінюється в 5 мільйонів гривень.

Близько опівночі невідомі особи спробували захопити будівлю, встановити навколо неї будівельні риштування та оточити її парканом з металевих щитів. Рейдери працювали дуже оперативно, однак міська влада відреагувала не менш чітко. За півгодини на місце прибув заступник міського голови Володимир Слишинський, а також представники обласного та міського відділів УМВС. Протизаконні дії зловмисників було зупинено, а будівельні риштування та паркан – демонтовано.

Однак інцидент на цьому не вичерпано. Міська рада Вінниці вимагатиме порушити кримінальну справу проти тих, хто здійснив спробу незаконного привласнення майна територіальної громади.

Як і кожен з подібних об’єктів рейдерського інтересу, вінницький Будинок побуту має свою довгу історію. Ще в середині 90-их  шляхом комерціалізації на основі Будинку побуту було створено підприємство «Торговий дім», яке отримало чималу площу – 2534 кв. м. в довгострокову оренду за символічну платню 1 гривня за кв.м. і, відповідно до чинного законодавства, набуло надалі право на його приватизацію. Водночас на базі того ж Будинку побуту було створено ще низку малих підприємств, у тому числі й за участю інвалідів, які також отримали право на подальшу приватизацію частини будівлі.

Певний час ситуація залишалась у такому невизначеному стані, аж поки нові власники «Торгового дому» приблизно два роки тому не вирішили нарешті перевести будівлю у свою власність. Тут з’ясувалась ще одна неприємна деталь, яка остаточно заплутала ситуацію – виявилося, що 2003 року міською радою було прийнято рішення, яке включило приміщення Будинку побуту до переліку об’єктів, які не підлягають приватизації.

Зацікавлені особи вирішили скористатись цією суперечливою ситуацією і, самостійно замовивши експертну оцінку, домоглися рішення суду в одному з районів міста Вінниці, яке зобов’язувало міську раду продати будівлю «Торговому дому» за ціною 1 млн. гривень. Насправді ж вартість Будинку побуту становить більше п’яти мільйонів гривень, а не один. І таке рішення суду міською владою було розцінене як незаконне і таке, що підлягаю оскарженню, оскільки ціна експертної оцінки була суттєво занижена. Крім того, не враховувались інтереси інших орендарів, серед яких були і організації інвалідів. Тому міська рада своєю чергою оскаржила прийняте рішення і дійшла аж до Вищого адміністративного суду, який скасував усі попередні судові рішення. Після чого власники «Торгового дому» взяли на себе також зобов’язання домовитись з іншими претендентами. Улітку 2007 року ситуація вже наблизилася до розв’язанняч, і в липні питання приватизації вже готувалося для винесення на сесію міської ради.

Однак власники «Торгового дому» не змогли чи не захотіли домовлятися з іншими орендарями, в результаті чого напередодні сесійного засідання міська рада отримала черговий судовий припис – за вимогою одного з «малих» орендарів на продаж Будинку побуту знову було накладено заборону і питання було знято з розгляду сесії. Більше того, як з’ясувалося, «Торговий дім» вирішив приватизувати будівлю будь-якою ціною. Не чекаючи вирішення свого питання на сесії, його власники знову добиваються рішення одного з районних судів міста Вінниці, яке зобов’язує міську раду все ж таки продати їм Будинок побуту. Про це рішення міська рада дізналася лише восени. Вона негайно оскаржила його і добилася його відміни.

Та власники «Торгового дому» і цього разу часу не гаяли. На основі нового рішення суду в обхід міської ради і без виплати коштів у міський бюджет вони отримують у БТІ документи на право власності на Будинок побуту, негайно переоформляють їх на підприємство «Диженю плаза», яке їм же й належить, та ще й беруть кошти у банку під його заставу. А далі, вибравши час, коли їм ніхто не повинен був перешкодити – ніч з суботи на неділю, роблять спробу захопити будівлю.

Заступник Вінницького міського голови Володимир Слишинський (до речі, заслужений юрист України) так коментує цю ситуацію: «Перехід права власності без рішення міської ради і виплати коштів за об’єкт приватизації є незаконним. Тому всі дії, починаючи з отримання документів про право власності з боку власників «Торгового дому», – є також незаконними».

Днями депутати міської ради зібралися на позачергову сесію для обговорення цієї ситуації. У результаті обговорення ситуації, що склалася, було прийнято рішення звернутися до вищих посадових осіб України та правоохоронних органів держави про захист інтересів територіальної громади та притягнення до кримінальної відповідальності тих, хто здійснив спробу незаконної приватизації її майна. Мер Володимир Гройсман попросив представників правоохоронних органів в максимально стислі терміни дати правову оцінку ситуації.

Сесією міської ради було схвалено звернення до Президента України Віктора Ющенка, аби він  взяв ситуацію під свій контроль: 

«Я переконаний, що конфліктна ситуація повинна нарешті бути розв’язана, але законним шляхом і з врахуванням інтересів усіх сторін, в тому числі і територіальної громади – за незалежною експертною оцінкою, – заявив міський голова Вінниці Володимир Гройсман.

 

                                                                                  Управління у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю міської ради:

т. 8 0432 59-52-60;

т. 8 0432 59-51-85.


3835 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.00Rating: 4.00Rating: 4.00Rating: 4.00 (всього 1 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua