”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

На дніпровських островах відмивають золотий пісок

image

Зміна річищ рік, висушування боліт та інше насильство над природою, що практикувалося за часів «розвиненого соціалізму», сучасна молода людина сприймає як один з анекдотів про комуністичний режим. Проте, ідеологія «взяти від природи усе» знаходить своїх широко крокуючих послідовників і сьогодні – під тим же зручним приводом «усе для блага людини». Дивлячись, якої людини…

Острів Великий, розташований на Дніпрі між Південним і залізничним мостами, може зникнути в результаті розчистки акваторії Київського водоймища (тобто Дніпра в межах Києва). Тут плануються роботи з поглиблення мілководдя. Гори піску, добутого в результаті гідронамивних робіт, як підозрюють екологи з Національного екологічного центра України, можуть бути використані для будівництва. Екологи стверджують, що при гідронамивних роботах не обійдеться без махінації. Фахівці з НЕЦУ наводять приклад з гідронамивами в Конча-Заспі, де під тим же приводом розчищення дніпровського річитща було намито піску на суму 2 млрд. 11 млн. гривень.

Але все-таки, яким чином ця «золота лихоманка» може зашкодити острову Великий? Член правління НЕЦУ Олексій Василюк пояснює це так: «Острів Великий, як і всі острови дніпровського каскаду в районі Києва, було створено самою природою з суцільного річкового піску. Поглиблення русла довкола нього призведе до його сповзання в підводний кар'єр, і значна частина острова буде «з'їдена» земснарядами. Крім того, знищення мілководдя приведе до зникнення коштовного нерестовища багатьох видів риб».

Екологи НЕЦУ стверджують також і те, що запланована в цьому районі забудова суперечить Генплану розвитку м. Києва й вимогам Земельного й Водного Кодексів України. Забудовники нехтують також і тим, що острів Великий є частиною Регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови». Невсипущі ж природоохоронці вже звернулися з листами протесту проти зазіхань на острів у Міністерство охорони навколишнього природного середовища України, Державну земельну інспекцію України й прокуратуру м. Києва.


2410 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67 (всього 3 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua