”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

«Захищайте дерева, а не паркани!»

Олег АНДРОС, Київ on Червень 13,2008

image

7 червня зусиллями громадськості та правозахисників було звільнено з-під арешту семеро молодих природоохоронців, затриманих 6 червня після акції громадянської непокори.

Упродовж 2 років громадяни висловлюють у своїх листах-зверненнях до влади свою рішучу незгоду з будівництвом на території парку «Супутник» (у Солом’янському районі столиці). За словами місцевих мешканців, під час побудови комплексу було знищено близько 50 дерев та порушено ряд статей чинного законодавства.

6 червня відбувся офіційно зареєстрований мітинг протесту проти забудови парку, який перетворився на акцію громадянської непокори. «Пряма дія» розпочалася зненацька. Кілька молодих людей блискавично почали ламати паркан навколо забудови. До них миттєво приєдналася решта присутніх. Усе відбувалося цілком організовано. Міліціонери, які від самого початку наглядали за порядком, намагалися захистити майно забудовників. Однак динаміка протестних сил вже дійшла точки кипіння, і правоохоронці мусили зайняти очікувальну позицію.

Драматичні події продовжилися одразу після акції, за межами парку. Міліціонери арештували одразу цілий гурт протестуючих, які  відокремилися від основної маси пікетувальників і таким чином вийшли з-під її захисту. П’ятеро з затриманих виявилися громадянами Росії, які прибули на Європейський соціальний форум, що організовувався для обміну досвідом між громадськими організаціями країн Європи. Причетність затриманих до акту повалення паркану офіційно не підтвердилася.

Наступного дня об 11 годині біля Солом’янського відділення МВС України зібралися журналісти та представники громадськості. Близько 12 години на місце прибула адвокат та правозахисник Тетяна Монтян, яку не допускали до затриманих близько 40 хвилин. Таким чином були порушені права  затриманих на спілкування з адвокатом, гарантовані Конституцією та законами України. Заступник начальника райвідділу відмовився давати пояснення щодо цих порушень.

Паралельно велися переговори між правозахисником, членом правління Інституту «Республіка» Володимиром Чемерисом та Міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком.

Нарешті після прибуття начальника Солом’янського відділення МВС Олександра Якимчука Тетяну Монтян було допущено до спілкування з затриманими, а п’ятьом представникам преси була надана можливість поставити питання по справі начальнику відділення. Останній кваліфікував поведінку людей на акції протесту як «погром». Якимчук зазначив, що пікетувальників затримано по ст. 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення – «злісна непокора законному розпорядженню або вимозі працівника міліції…».

Начальник міліції заявив журналістам, що затримані відмовляються давати свідчення щодо організаторів протестної акції, які, на думку Якимчука, надавали цим юнакам накази повалити паркан. У той час як Тетяна Монтян спілкувалася з затриманими, до відділення прибула Уповноважений Верховної ради з прав людини Ніна Карпачова. http://www.karpachova.openua.net/bio.php  Вона поспілкувалася з начальником відділення та висловила думку про те, що дії протестуючих 6 червня були цілком виправдані. Ніна Карпачова заявила, що знищення дерев та парків - «зелених легень Києва» є неприпустимим. Омбудсман дорікала начальнику, що в той час як у районі некомплект працівників міліції до 15%, він посилає людей на захист парканів довкола незаконних забудов. «Ви краще б захищали дерева, а не паркани», - сказала пані Карпачова, демонструючи начальнику міліції припис прокурора щодо незаконності цієї забудови. Омбудсман говорила також і про те, що люди доведені до відчаю ущільненою забудовою, і тому їхні занадто емоційні дії цілком виправдані.

Після спільних зусиль правозахисників та громадськості близько 17:00 затримані отримали свободу. Як повідомила адвокат Тетяна Монтян, у процесі переговорів Карпачової з Якимчуком затриманих потай відвезли до суду, де кожному з них було виписано штраф у розмірі 136 гривень.

Тетяна Монтян розповіла також і те, що затриманих утримували у «нелюдських умовах» та засудила практику міліції тримати громадян під вартою у непристосованих для цього приміщеннях.

Близько 17:00 усіх затриманих учасників акції звільнили. Вони стверджують, що працівниками МВС насильства до них застосовано не було.

 Довідка. Замовником будівництва по вул. Уманській, 14 є православна церква УПЦ Московського патріархату. “Храмовий комплекс” включає в себе господарські будівлі, сауну та паркінг на кількасот місць. До того ж неподалік вже наявний храм цієї ж конфесії. Місцеві мешканці неодноразово зверталися до представників влади щодо неприпустимості забудови в зеленій зоні, однак будівництво триває й донині. Було зібрано кілька тисяч підписів проти незаконної забудови. Мешканці впевнені, що прецедент однієї протиправної забудови в парку призведе до того, що згодом увесь парк буде роздано під будівництво. Вони мають сумний досвід дворічної боротьби проти спорудження багатоповерхового будинку у тому ж парку.


3802 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 20 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua