”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Жуків острів розграбували на десять тисяч. Порушники розшукуються, однак дуже повільно

image

Жуків острів став жертвою нелегального господарювання невідомих. Як повідомляє прес-служба Національного екологічного центру України, на території заказника «Жуків Острів» (Кв.30, вид 2 Голосіївського лісництва КП ЛПГ «Конча-Заспа») протягом останнього місяця велися незаконні гідронамивні роботи, які, за обрахунками перевірки Державної екологічної інспекції, завдали збитків на суму 10 175 грн.

«Державна екологічна інспекція, Прокуратура Голосіївського району м.Києва та ВДСБЕЗ Голосіївського РУГУ МВС провели перевірку факту гідронамиву на о.Жуків, яка підтвердила факт незаконного гідронамиву, пошкодження водного об’єкту та порушення природоохоронного законодавства, - повідомляє начальник Державної  екологічної  інспекції у м.Києві О.Сушко (Лист №04-16/3780 від 18.12.2008), - Осіб-порушників, що здійснювали гідронамив не встановлено. У даний момент їх встановленням займається  Голосіївське РУГУ МВС у м.Києві».

«Представники кількох громадських організацій неодноразово виїжджали на територію Жукового острова, спілкувались з порушниками, які постійно перебували на земснаряді, - коментує Олексій Василюк, Заступник Голови Національного екологічого центру України, - Фірм, що мають на своєму балансі земснаряди і здійснюють гідронамивні роботи в околицях  Києва, працює лише кілька, і всі вони відомі».

«Силами МВС з’ясування осіб порушників можна провести у лічені хвилини! Питання лише в тому, чи хоче хтось це зробити, - переконаний Олексій, - Сумніви викликає і нарахована сума збитків, яка сягнула лише 10 тис грн. Єдина надія на порушення кримінальної справи за фактом умисного нищення території заказника».

Цікаво, що саме зараз у Верховній Раді України посилилась увага до проблеми гідронамиву. Так, 2 грудня 2008 зареєстровано законопроект №3417, що передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність за гідронамив. Багато в чому ця ініціатива викликана і подіями в заказнику «Острів Жуків».

Нагадаємо, що територія, на якій відбувається знищення дикої природи, є територією заказника, землею природно-заповідного фонду, на якій заборонена будь-яка діяльність, яка може мати негативний вплив на довкілля.

Після чотирьох років боротьби за збереження заказника це – перший випадок, коли на острові розпочався гідронамив. Сподіваємося, він буде й останнім, адже після прийняття законопроекту, який зараз розглядається у Верховній Раді, гідронамив буде заборонено в принципі, а підприємства, що ним займаються, припинять існувати. Звичайно, якщо новий закон не порушуватимуть так само безкарно, як і Закон «Про заповідний фонд».

За додатковою інформацією звертайтеся до Василюка Олексія

Тел: +38097 1000473,

Email vasyliuk@gmail.com

www.necu.org.ua

Примітки:

1. Гідронамив – штучне підняття рівня земельної ділянки шляхом насипання на неї шару грунту. Як правило, Г. здійснюють за допомогою земснарядів - приладів, які черпають пісок з русла річок або дна озер і подають його по спеціальних трубах на місце намиву.

Фото намиву за посиланням:

http://picasaweb.google.ru/ilutsenko/ZhukivZemsnaryad2008_12_22,

http://pryroda.in.ua/stepan/zhukiv_news/

 

 


2300 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 2 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua