”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Долар і євро: яким курсом прямуємо?

Жанна БІЛЕНКО, Київ on Травень 11,2009

image

Впродовж квітня долар і євро вели себе як на гойдалках: піднімалися й опускалися в ціні як на готівковому ринку, так і на міжбанківському. Напередодні травневих свят євро трохи і поліз угору, його курси купівлі й продажу підвищилися на 5-30 копійок. Долар же, навпаки, застиг на місці: на готівковому ринку курси його покупки складали 7,95-8,05 грн/дол., продажу – 8,05-8,09 грн./дол. станом на 30 квітня.

Нацбанк України вже який місяць тримає без змін його офіційний курс на рівні 7,70 грн/дол., підвищуючи лише офіційний курс євро. Проте експерти стверджують: найближчим часом немає жодних підстав говорити про різке посилення євро, може бути навіть зниження – до 10,30-10,40 грн/євро.

Отже підвищення готівкового курсу євро не є тенденцією на готівковому ринку України.

 «Це звичайні валютні коливання, які залежать від коливань на світовому ринку, - стверджує керівник інформаційно-аналітичного центру “Форекс Клуб" Микола Івченко. - Говорити про різке посилення євро немає ніяких підстав найближчим часом, на світовому ринку немає тенденції до стійкості цієї валюти». Долар, на думку М.Івченко, теж не дорожчатиме, враховуючи надходження чергових траншей МВФ до України. «Враховуючи скорочення відтоку грошових коштів з України, зниження негативного сальдо платіжного балансу, інші чинники, долар стабілізуватиметься, - прогнозує М.Івченко. - До кінця травня він буде не дорожче 8,15-8,20 грн/дол.»

Заглядати далеко вперед, до кінця року, експерти не поспішають. Адже на котирування долара може вплинути ситуація з інвестиціями, позиками, а також результати рекапіталізації комерційних банків України, відновлення попиту на український експорт товарів і послуг, стан платіжного балансу.

Однак, за даними НБУ, дефіцит світової валюти на ринку України починає зменшуватися. Так, з початку квітня 2009 р. середньодобовий дефіцит іноземної готівки на валютному ринку України скоротився порівняно з відповідним періодом березня в 3,3 рази - до 10 млн дол., що допомогло зміцнити курс готівкової гривні щодо євро на 1,08% - до 10,05 грн/євро.

Зниженню дефіциту іноземної валюти на внутрішньому ринку України сприяло проведення Національним банком інтервенцій з продажу валюти. Так, у березні НБУ обсяг інтервенцій склав 1 млрд 77,4 млн дол. проти 1 млрд 729,6 млн дол. в лютому.

Водночас відтік валютних коштів з депозитарних рахунків українських банків в квітні, за даними Асоціації українських банків, склав 1 млрд дол., а всього за I квартал – 47 млрд грн , що складає 12% від загального обсягу депозитів в українських банках. Іншими словами, люди набагато з більшим бажанням знімають свої гроші з рахунків, ніж несуть їх у банк. Отже, говорити про повернення довіри нашого населення до банків поки не доводиться.

На тлі фінансової кризи найнадійнішим активом для зберігання заощаджень для українців може стати золото, оскільки його ціна, вважають експерти, буде зростати. Серед валют долар і євро теж є перспективнішими, ніж інші валюти, наприклад, британський фунт.

Проте на світовому ринку євро не викликає особливих ілюзій надійності. З 10 країн, що вступили в Європейський союз 2004 року, лише 4 держави приєдналися до зони євро – Мальта, Кіпр, Словаччина і Словенія. Далеко не всі країни ЄС готові перейти на євро, тим більше сьогодні, коли світова фінансова криза змусила іноземних інвесторів забрати свої гроші з ринків держав, що розвиваються, що привело, у свою чергу, до різкого падіння східноєвропейських валют.

Той же польський злотий втратив біля третини своєї вартості щодо євро. Проте парламент Польщі готовий перейти на євро вже на початку 2012р., хоча президент Лех Качиньський впевнений, що це лише нашкодить польській економіці. "Я говорю про вступ до зони євро без особливого ентузіазму, оскільки злотий – частина наший незалежності і культури, і ми не повинні відмовлятися від нього", - заявляв він в інтерв'ю польським ЗМІ.

1458 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.50Rating: 4.50Rating: 4.50Rating: 4.50Rating: 4.50 (всього 2 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua