”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Острів Долобецький потопає (у смітті)

image

Долобецький острів – одна з небагатьох зелених зон у центрі Києва, що збереглась у майже неушкодженому людиною вигляді і має особливу природоохоронну цінність. Але, на жаль, упродовж останніх років екологічний стан острова значно погіршився. Основна причина цього – надмірне антропогенне навантаження, що полягає в засмічуванні острова відпочиваючими, та незаконна утилізація сміття (імовірно, комунальними службами), що здійснюється на кількох аматорських полігонах, розташованих у центрі острова.

Забруднення, пов’язане з масовим та неорганізованим відпочинком громадян, полягає  передусім у засмічуванні берегової смуги залишками побутових та харчових відходів. Варто додати, що комунальні служби, зокрема, КП «Плесо» та «Київзеленбуд» або взагалі не прибирають зазначені ділянки, або роблять це вибірково та косметично, тобто тільки те, що впадає в око, а переважна частина сміття роками «зберігається» на берегах заплави, перетворюючи берег Десенки та Русанівської протоки на суцільний смітник.

Другий фактор забруднення острова – зумисні дії, ймовірно, комунальних служб, що захоронюють побутове сміття на рукотворних полігонах, влаштованих на самому острові. Уже близько десяти років у Північній частині острова відбувається стихійне звалювання різноманітного сміття на двох ділянках: одна – кар’єрного типу, друга являє собою звичайну галявину, на якій звалюються відходи, далі присипаються піском, наступна купа висипається поруч – схема повторюється. Сміття на острів вивозить спеціальний трактор з причепом, який належить саме цьому комунальному підприємству. Принаймні так стверджують працівники «Київзеленбуду», які працюють у Гідропарку, але, на жаль, відмовились представитися. «Асортимент» відходів, що вивозяться на нелегальні полігони, складається як з хмизу та сухого листя, так і з побутових відходів, що дуже нагадують залишки «життєдіяльності» численних кафе та ресторанів.

Ще одна проблема, що стала особливо помітною останнім часом, це звалювання побутового сміття на території острова. Воно у великих обсягах  вантажівками чи сміттєвозами вивозиться на острів або з інших районів міста, або власниками окремих об’єктів, розташованих на самому острові.

Хочемо наголосити також на проблемі протипожежних заходів, якими ніхто не займається. Упродовж тільки минулого року на території острова стались дві масштабні пожежі, внаслідок яких знищено вогнем велику ділянку соснового лісу у його північній частині та майже всі чагарники та сосновий молодняк на цій же ділянці. Утім, проблеми з вогнем можна було б легко уникнути, якби на пожеженебезпечних ділянках острова були створені протипожежні мінеральні смуги.

Усі вищенаведені дані змушують підозрювати, що комунальні організації міста не стільки через власне нехлюйство нехтують своїми прямими обов’язками щодо охорони території острова, а роблять це умисно, аби довести природний комплекс до цілковитої втрати ним природоохоронної цінності і отримати можливість згодом роздерибанити територію зеленої зони Долобецького.

На сьогодні ми маємо єдиний позитивний прецедент, пов’язаний з о.Долобецьким островом. Прокуратурою міста Києва 23 квітня 2009 року визнано незаконним передачу ділянки розміром 1,5 га на території острова у 2007 році ТОВ «Будівельна компанія «КРОУН»», яку Київрада надала в довгострокову оренду цій компанії строком на 15 років. Такі дії Київради  є грубим порушенням чинного законодавства, а саме  ст.89 Водного кодексу, ст. 7, 23 ЗУ «Про природно-заповідний фонд», ст. 52, 61, 123, 150 Земельного кодексу) і містобудівного законодавства (ст. 2 ЗУ «Про планування та забудову територій», ст. 17, 19 ЗУ «Про основи містобудування»).   (http://kiyany.obozrevatel.com/news/2009/5/7/53957.htm).

 

 


3934 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 4 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua