До кандидата в Президенти України В.Ф. Януковича
Jan 25,2010 00:00 by Звернення

Шановний Вікторе Федоровичу!

Звертаємось до вас, аби висловити занепокоєність вашим наміром відмовитись від участі в передвиборних телевізійних дебатах перед повторним голосуванням.

У вашій передвиборній програмі «Україна для людей» ви обіцяєте у разі обрання на пост Президента «забезпечити вдосконалення механізмів державної влади, зміцнення засад парламентаризму і демократії». У численних виступах та заявах ви позиціонуєтесь як сучасний європейський політик, наголошуєте на своїй відданості принципам демократії, прозорості та відкритості влади, її відповідальності перед громадянським суспільством.

Перед виборами ваші довірені особи не раз заявляли про те, що ви обов’язково візьмете участь у телевізійних дебетах із кандидатом, який разом із вами вийде другий тур (див., наприклад, заяву народного депутата України Ганни Герман від 29 грудня, «Інтерфакс-Україна»). Однак віднедавна ваша позиція змінилась. Ви мотивуєте свою відмову від дебатів суб’єктивними міркуваннями та очікуваннями від зустрічі з опонентом, а також припущенням, що така дискусія буде «не цікавою українцям».

Телевізійні дебати між кандидатами у Президенти є традицією в більшості демократичних держав, зокрема й в Україні, де вони проводяться регулярно з 1994 року. Беручи участь у дебатах, кандидати демонструють свою професійну придатність, здатність до ведення відкритих дискусій, зокрема й у складній психологічній атмосфері, вміння сформулювати, обґрунтувати та захистити свою позицію. Усе це якості, необхідні Президентові для того, аби бути арбітром нації, представляти державу та обстоювати її інтереси на міжнародному рівні. Дебати також є надзвичайно важливим джерелом інформації, що дозволяє виборцям, які не брали участі в першому турі виборів або підтримали інших кандидатів, зробити усвідомлений вибір. Адже, на жаль, вкрай невелика кількість обєктивної інформації про кандидатів у ЗМІ, засилля реклами та «чорного піару» значно обмежує таку можливість.

Ми впевнені, що ви, як і всі громадяни України, зацікавлені в конструктивній дискусії та наочному порівнянні двох бачень майбутнього держави. Формат і режим проведення теледебатів може бути визначений таким чином, аби унеможливити маніпуляції, взаємні звинувачення та деструктивні висловлювання, утримавши дискусію в руслі обміну думками про стратегію розвитку України, шляхи виконання передвиборних програм, національні економічні та гуманітарні пріоритети. За бажання до формування порядку денного та участі в дебатах можна залучити незалежних експертів та учасників команд обох кандидатів.

Проведення теледебатів між кандидатами у Президенти перед другим туром виборів передбачене статтею 62 Закону «Про вибори Президента України». Ухвалення рішення про участь у дебатах, - хоч вона і є добровільною, - на підставі особистих уподобань та інтересів категорично суперечить демократичним принципам. Це те випробування, не пройшовши якого, кандидат не може вважати свою перемогу у виборах цілком легітимною.

У 2004 році ані значні розходження у поглядах, ані вкрай напружена і сповнена негативу передвиборна боротьба не завадили вам двічі зустрітись у прямому ефірі з вашим тогочасним опонентом Віктором Ющенком. Закликаємо вас і цього разу, відкинувши всі особисті упередження, вчинити як кандидат на пост глави цивілізованої правової держави та взяти участь у телевізійних дебатах, довівши свою відданість демократичним принципам та повагу до процедур, які є елементами відповідальності політика перед народом.

Із повагою, Разом з колективом журналу «Телекритика» газета «Контраст».