Не згортати реформу освіти!
Mar 15,2010 00:00 by ЗВЕРНЕННЯ

Громадянська  мережа ОПОРА закликає представників  нової влади не чинити дій, що можуть згорнути реформу в галузі освіти.

Практика обов'язкового зовнішнього  незалежного оцінювання в Україні  виправдала очікування суспільства та зменшила рівень корупції під час вступу до ВНЗ. Завдяки першим крокам реформи протягом двох останніх років випускники шкіл змогли без поширеної раніше практики грошової мотивації  приймальних комісій стати першокурсниками престижних вищих навчальних закладів України. Вперше за багато років до критичної маси учнів прийшло розуміння того, що виключно від їх знань, а не фінансових можливостей батьків, залежить результат вступу.

Зрозумілою є позиція «частини» адміністрації ВНЗ, яка не задоволена нововведенням. Вища школа за результатами національних соціологічних опитувань, які проводилися КМІС в рамках проекту «Гідна Україна», є однією з найкорумпованіших галузей. Кількість ВНЗ є надлишковою, а якість їх роботи часто-густо не конкурує на світовому ринку праці та освіти. Сьогодні варто замислитися, чому при значних кількісних перевагах ВНЗ в Україні, жоден з них не входить до престижних європейських чи світових рейтингів.

Безперечно,  немає ідеальних систем оцінювання знань, але ЗНО дає можливість усунути суб'єктивний фактор визначення рівня знань випускників. Анонімність тестів та прозорість системи тестування щороку підвищує довіру первинної цільової аудиторії реформи: випускників та їх батьків.

Всі стереотипи чиновників можуть бути розвіяними, якщо з'явиться політична воля вислухати  не тільки ректорів окремо взятих ВНЗ, а й дітей, які протягом останнього року зосередилися на навчанні та громадськості, що останні роки сумлінно працювала над удосконаленням системи ЗНО. Сьогодні батьки замість пошуку «тракторів» (так у ВНЗ поза очі називали викладачів, які допомагали за хабарі під час вступу та навчання), мотивують дітей належним чином підготуватися до тестування.

Реформу освіти потрібно підтримувати, залучати експертів поза політикою та думати про інтереси дітей, а не ректорів, у яких забрали шматок корупційного хліба з маслом.

З повагою, Іван Маруняк

Коломийське представництво

Громадянської мережі ОПОРА

+3 8 (097) 729 07 09

+3 8 (063) 628 67 68

i.marunyak@opora.org.ua

kolomyja@opora.org.ua

www.opora.org.ua