Громадськість проти узаконення механізмів ЗАБОРОНИ АКЦІЙ ПРОТЕСТУ в Україні
Jun 11,2010 00:00 by ПРЕС-РЕЛІЗ

Більше 100 громадських організацій України звернулися із вимогою перенести розгляд проекту Закону "Про порядок організації і проведення мирних заходів" (№ 2450) до голів парламентських фракцій, Голови Верховної Ради та Голови Комітету з питань Прав Людини. Про це вчора повідомили учасники прес-конференції на тему “Парламент збирається заборонити акції протесту в Україні”.

Як стверджує член Громадської Ради при МВС України з питань забезпечення Прав Людини Володимир Чемерис, найбільш одіозна норма сьогоднішньої редакції законодавчої ініціативи №2450 – норма про повідомлення влади про захід не менше ніж за 4 дні до його проведення. Нововведення, по суті, встановлює "дозвільний" порядок проведення мітингів всупереч визначеному Конституцією – "повідомчому", стверджує правозахисник. “Чотирьох днів, як показує вітчизняна практика, достатньо, щоб корумпований суд під будь-яким приводом заборонив людям збиратися. Тому ніякі зібрання, проти яких заперечує влада, ви провести не зможете,” – каже Володимир Чемерис. Законопроект також фактично унеможливлює проведення спонтанного мирного заходу (стихійний протест і т.п.), оскільки ця дефініція у проекті закону прописана недостатньо чітко.

Володимир Чемерис зазначає, що норми про граничні терміни повідомлення влади про проведення мирних заходів присутні у законодавствах деяких європейських країн. Проте в українських реаліях узаконення подібного нововведення стане згубним для демократії та призведе до диктатури. Антидемократична практика застосування "дозвільного" порядку проведення мітингів вже діє, зокрема, в Росії, Казахстані та Білорусі, де систематично відбуваються репресії проти як громадських активістів так і звичайних громадян.

Учасники прес-конференції оприлюднили текст листа до голів парламентських фракцій, Голови Верховної Ради та Голови Комітету з питань Прав Людини, у якому більше 100 громадських організацій України вимагають перенести розгляд законопроекту №2450, спрямувати його на експертизу до Венеціанської комісії, а також провести парламентські слухання щодо законодавчої ініціативи за участі представників громадських правозахисних організацій. Викладені у листі вимоги, зокрема, підтримали співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров, члени Правління та члени Української Гельсінської спілки з Прав Людини. Всеукраїнська профспілка “Народна солідарність” звернулась до Державного Секретаря США Хіларі Клінтон із проханням поставити питання про небезпеки законопроекту № 2450 перед Президентом України Віктором Януковичем в рамках підготовки та здійснення її майбутнього візиту в Україну.

 

Учасники прес-конференції також оприлюднили лист Сергія Льовочкіна, Голови Адміністрації Президента України, у якому він висловлювався різко проти законопроекту №2450.

Нагадуємо, що згідно розкладу засідань українського парламенту, 17 червня 2010 року Верховна Рада розглядатиме у другому читанні та в цілому проект Закону "Про порядок організації і проведення мирних заходів" (№ 2450), який, за оцінкою правозахисників, всупереч нормам Конституції та міжнародних зобов’язань країни загрожує суттєво обмежити право на мирні зібрання в Україні. Суб'єктом законодавчої ініціативи був Кабінет Міністрів часів прем’єрства Юлії Тимошенко.

Під час прес-конференції про небезпеки прийняття законопроекту розказували: Володимир Чемерис (член Громадської Ради при МВС України з питань забезпечення Прав Людини, член Української Гельсінської спілки з Прав Людини), Олексій Кляшторний (Голова Всеукраїнської профспілки “Народна солідарність”) та Михайло Лебедь (член Ради Старійшин Всеукраїнської громадської організації “Фундація Регіональних Ініціатив”).

За додатковою інформацією звертайтесь за тел.:

+30503806268 (Володимир Чемерис), +380681217741 (Михайло Лебедь)

 Більше про законопроект № 2450 читайте тут - http://helsinki.org.ua/index.php?id=1275910431, http://unian.net/ukr/news/news-379955.html, http://unian.net/rus/news/news-379420.html, http://pravda.com.ua/columns/2010/06/7/5115897, http://www.legnostorto.com/index2.php?option=com_content&task=view&id=28925&pop=1&page=0

ДОВІДКА:
     Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Фундація Регіональних Ініціатив» (ФРІ)потужний центр підтримки молодіжного руху, молодіжних організацій та підготовки молодих лідерів в Україні. Працює з метою інституційного зміцнення молодіжного руху, навчання і забезпечення активних учасників об’єднань молоді, розвитку студентських та загалом молодіжних ініціатив. Одним з найважливіших стратегічних завдань ФРІ є збільшення кількості молодих активістів суспільного життя, щоб почати невпинну ланцюгову реакцію позитивних змін в суспільстві. ФРІ є незалежною неурядовою організацією, не належить до жодної з політичних партій, не підтримує жодного партійного лідера і не бере участі у виборах як сторона виборчого процесу. Докладніше про діяльність ФРІ читайте тут – http://fri.com.ua. Докладніше про діяльність Київського осередку ФРІ читайте тут – http://kyiv.fri.com.ua.