Музейна експозиція "Народна війна"
Nov 06,2010 00:00 by admin

Музейна експозиція «Народна війна» - це результат більш як дворічної праці науковців Київського «Меморіалу». Впродовж 2008-2009 рр. автори працювали в державних та галузевих архівах 18-ти областей України. Опрацьовано та оцифровано понад 350 фондів і близько 1500 архівних справ. В експозиції використано понад 300 світлин, багато з  яких представлені  вперше.

 За виявленими архівними документами вперше подаються статистичні дані про кількість селянських збройних повстань у всіх тогочасних дев’яти губерніях України, кількість відомих та невідомих повстанських загонів, підпільних антибільшовицьких організацій і їх осередків, антибільшовицьких загонів самооборони та стихійних виступів селян проти комуністичної окупаційної влади. Так, упродовж  1917-1932 рр. в Україні діяли 692 підпільних організацій та їх осередків. За військовими, розвідувальними, політичними та чекістськими зведеннями окупаційної влади в Україні діяло 1435 повстанських загонів, з них відомих - 689, невідомих – 746. Селянськими  повстаннями були охоплені цілі райони, у яких повсталі проголошували створення окремих республік та своїх тимчасових місцевих урядів. За чекістськими документами в Україні відбулось 268 селянських повстань. З них у 1917-1924рр - 155 та 1928-1932 рр. – 113. Протягом 1928- 1932 рр. 265 районів України були охоплені стихійними виступами селян (волинками), з них у 108 районах повсталі знищували чекістів, комуністів, продзагони, що відбирали хліб у селян.

Експозиція висвітлює нелюдські методи винищення українців російським  окупаційним режимом та героїчну боротьбу українських повстанців. Повстанців, які здавались, повіривши у радянську амністію в 1918-1924 рр., починаючи  з 1926 року, знову виловлювали і розстрілювали. Як засвідчують документи, тих селян, які відбули совєтське покарання, згодом  повторно засуджували - до кари смерті. Повстанського отамана Ананія Волинця, організатора повстанського руху на Поділлі, арештовували двічі.  1941 р. його засудили до кари смерті. В останньому слові  А. Волинець сказав: «Я знаю, що я вмру сьогодні, але також пам’ятайте, що всі ви, починаючи від Сталіна, обов’язково виздихаєте завтра».

В експозиції представлені унікальні світлини і документи однієї з підпільних учнівських організацій Херсонщини, що 1928 р. випускала підпільну газету і листівки, а також планувала вбивство трьох сільських комуністів, які знущались над селянами. 1927 року в одному з технікумів Поділля діяла студентська підпільна організація.

Як засвідчують документи, московські комуністи не приховували своїх окупаційних дій. В смертних вироках 1921 р.  на українців значиться: «Именем РСФСР…»

 У зв’язку з тим, що сьогоднішня влада та її державні інституції повністю згорнули процеси дослідження та вивчення правдивої історії України, науковці товариства об’єднались, а 23 жовтня 2010 р. рішенням конференції Товариства «Меморіал» утворено Громадський інститут історичної пам’яті. Новостворений інститут є альтернативою Українському інституту національної пам’яті, який влада Януковича підпорядкувала комуністам.Представлена музейна експозиція «Народна війна» є першою спільною роботою новоствореного інституту і товариства «Меморіал».

      Після представлення експозиції в «Українському домі» вона стане постійно діючою у залах Музею совєтської окупації. Крім вище згаданої, в музеї постійно діють експозиції «Забуттю не підлягає», «Українські Соловки», «Київський мартиролог» та інші. В музеї функціонує унікальна бібліотека, відеотека документальних та науково-популярних фільмів та компютерний інформаційний центр із сотень тисяч розсекречених за останні роки архівних документів.

Адреса музею: вул. М. Стельмаха 6-А. Музей працює щоденно  з 9 до 18 год. крім неділі і понеділка.

Їхати: Метро Либідська, далі тролейбуси 2,4,11 до зупинки вул. Михайла Стельмаха.

Телефон для довідок. 258-00-71.

 Рада товариства «Меморіал»