За Конституцією Верховна Рада повинна бути переобрана 27 березня 2011 року
Nov 17,2010 00:00 by Власн.Інформ

Чергові вибори до Верховної Ради України повинні відбутися 27 березня 2011 року. З відповідною заявою виступив головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» http://www.forumspaskiev.org.ua/, один з ініціаторів створення політичної партії «Форум» Віталій Черняховський.

За словами В. Черняховського, у статтях 76, 77 Конституції України в редакції від 28 червня 1996 року чітко прописано, що cтрок повноважень народних депутатів становить чотири роки, а чергові вибори мають проводитися в останню неділю березня четвертого року повноважень парламенту, що припадає на 27 березня 2011 року.

«Закон для всіх один, і для того, щоб його виконувати, не потрібно звертатися до Конституційного Суду. Але сьогодні мене вже не здивує будь-яке рішення КСУ, аж до того, що Україна знаходиться в Африці, а не в Європі, оскільки скасуванням політреформи Конституційний Суд показав, що йому під силу прийняти яке завгодно рішення за принципом "чого бажаєте"», – додав він.

Разом з тим, В. Черняховський впевнений, що Центральна виборча комісія зобовязана оголосити початок виборчої кампанії 27 листопада поточного року. «Якщо Партія регіонів пішла на те, щоб повернути обсяг повноважень Президента, так чому виникли сумніви в питанні cтроку повноважень Верховної Ради і дати чергових виборів?», – зазначив він.

Також В. Черняховський акцентував, що вибори необхідно провести за новим виборчим законодавством, яке, серед іншого, має передбачати відкриті партійні списки. «Сьогодні в Україні закрита система, і виборець ніяк може вплинути на позицію кандидата, його номер у списку. Часто виборець навіть не знає, кому він віддає свій голос, оскільки імена кандидатів, крім першої «п’ятірки», залишаються невідомими для більшості громадян аж до їх обрання», – констатував лідер «Форуму».

В. Черняховський впевнений, що за наявності політичної волі, такі зміни можна прийняти до початку виборчої кампанії. «У нас є прецеденти, коли законодавство змінювали за кілька днів до початку виборчого процесу», – додав він.

«Cтрок депутатських повноважень взагалі не повинен бути предметом обговорення, він визначений Конституцією. А вибори повинні відбутися якомога раніше, адже тільки таким чином можна вивести український парламентаризм із системної кризи. У Верховну Раду повинні пройти нові сили, з новими людьми, новими ідеями і програмами», – підсумував В. Черняховський.

Як повідомлялося http://www.unian.net/ukr/news/news-398653.html, 30 вересня 2010 року Конституційний Суд України скасував зміни до Конституції, внесені 8 грудня 2004 року (так звану «політреформу»), якими строк повноважень ВР був збільшений з 4 до 5 років http://www.ccu.gov.ua/doccatalog/document?id=122408.

Після цього, 20 жовтня поточного року Центральна виборча комісія звернулася до Конституційного Суду з проханням невідкладно розтлумачити ч. 1 ст. 76 Конституції 1996 року щодо строків повноважень Верховної Ради для визначення дати проведення чергових парламентських виборів http://www.unian.net/ukr/news/news-401768.html.

Вибори до Верховної Ради шостого скликання відбулися 30 вересня 2007 року.

Для контактів: (044)228-55-33, (068)833-33-33

                           e-mail: forumspaskiev@mail.ru