Тривога!!!ТРИВОГА! На Обсерваторній гірці пиляють дерева
Dec 13,2010 00:00 by info

Як повідомили співробітники Обсерваторії КНУ імені Тараса Шевченка, на території Обсерваторної гірки іде спилювання дерев. Просимо усіх небайдужих приєднатися до протидії беззаконню на території світової астрономічної пам’ятки ЮНЕСКО.

Територія Обсерваторії НУ з 2004 року перебуває під загрозою варварської забудови. Так, з легкої руки нині покійного ректора Обсерваторію планували розмістити… на верхньому поверсі висотки.

Передісторію конфлікту читайте тут:

http://lysa-gora.narod.ru/indexobserv.html
Обсерваторія має понад 160 років історії. Та ось мірний плин історії порушила будівельна кампанія „ТММ”, яка поклала око не лише на прилеглий до обсерваторії парк, площею всього-то два з лишком гектари, а і на саму обсерваторію. Фактично, за проектом „ТММ”, від обсерваторії має залишитись лишень головний корпус, а решту території, разом із будівлями замінять три дванадцятиповерхових будинки, поєднані у єдиний, ультрасучасний житловий комплекс. І все це... з ласки ректора університету... Віктора Скопенка.
http://gazeta.univ.kiev.ua/?act=view&id=2154

У лютому 2004 року Віктор Скопенко підписав листа, адресованого київському міському голові Олександру Омельченку, із проханням "оформити КНУ ім. Т.Г.Шевченка право постійного користування земельною ділянкою площею 2,18 га для будівництва житлового комплексу з підземною автостоянкою з реконструкцією (знесенням, перенесенням) існуючої обсерваторії на вулиці Обсерваторній, 3". Того ж року між університетом та ТОВ «Фірма «Т.М.М.» був заключний договір щодо будівництва житлового комплексу на землях («Дзеркало тижня»). Ситуація вилилась у міжнародний скандал відомий, правда, лише у вузьконаукових колах. Остання новина конфлікту - обсерваторію КНУ занесено в попередній список ЮНЕСКО як світову астрономічну пам'ятку.

Адреса Обсерваторії КНУ імені Тараса Шевченка: вул. Обсерваторна 3.
Як дістатися: http://www.observ.univ.kiev.ua/index.php?mod=pages&page=contacts

Спілка вільних журналістів «Природа над усе»