Проти Світлани Берзіної порушать кримінальну справу?
Apr 11,2011 00:00 by info

14 представників громадських організацій, журналістів і відомих людей звернулисядо генерального прокурора України Олександра Медведька з проханням порушити кримінальну справу щодо екс-директора Київського зоопарку Світлани Берзіної.http://www.forumspaskiev.org.ua/databox/2011/03/18744.php

Вони сподіваються, що під час слідства стануть відомі імена високопосадовців київської влади, які покривали оборудки в зоопарку.

Про це повідомляє прес-служба «Форум».

Київський зоопарк за час діяльності С. Берзіної став епіцентром і досі невщухаючих скандалів. Про злочини в Київському зоопарку цього періоду нагадав фільм «Гетто для тварин» із серії «Україна. Історії катастроф» (канал «1+1»). До столичної адміністрації стали надходити листи та дзвінки, в яких громадяни обурюються, чому ніхто досі не поніс покарання за жорстокість до тварин і широкомасштабні фінансові оборудки.

Нагадаємо, що за час керівництва Берзіною зоопарком Контрольно-ревізійне управління м. Києва виявило фінансових порушень на суму 328,2 млн грн http://www.kmv.gov.ua/divnews.asp?IdNews=224320. Минуло вже 4 місяці, як матеріали перевірки були передані в Управління Служби безпеки України в м. Києві та Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю Головного управління МВС України в м. Києві. Однак екс-керівник зоопарку заплатила лише невеликий штраф у розмірі 225 грн.

«Ситуація з Берзіною викликає подив і обурення. Про зловживання, вчинені нею на сотні мільйонів гривень, стверджують вже не тільки громадські організації, але й державні контролюючі органи. В той час, коли проти десятків київських чиновників за аналогічні злочини порушено кримінальні справи, Берзіна не тільки не знаходиться в СІЗО, але й призначена на керівну посаду – директора комунального підприємства «Центр ідентифікації тварин» Київської міськдержадміністрації», – заявив один з авторів звернення, головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» http://www.forumspaskiev.org.ua/ Віталій Черняховський.

«Є всі підстави вважати, що неподобства Берзіної на посаді гендиректора Київського зоопарку «кришувалися» тодішнім першим заступником голови КМДА Анатолієм Голубченком, який і зараз покриває чиновницю», – переконаний громадський діяч.

«Безперечно, безкарність лише надихає Берзіну та інших чиновників- лиходіїв на нові шкідництва проти киян. Тому потрібно рішуче припинити цинічні викрутаси навколо Київського зоопарку і показово покарати Берзіну як чиновницю, яка спричинила мор тварин в зоопарку і завдала величезної шкоди Києву», – наголосив В. Черняховський.

На думку президента Міжнародного товариства захисту тварин «SOS» http://www.sos-animals.info/ Тамари Тарнавської, зоопарки в Україні не можна в жодному випадку порівняти з європейськими. «Це ті ж самі гетто, які свідчать про ставлення до тварин в Україні в цілому, що не працює на позитивний імідж держави», – підкреслила  Т. Тарнавська.

Ініціативу громадських організацій підтримали письменники брати Віталій і Дмитро Капранови http://www.kobzar.com.ua/: «Ми звикли до жорстокості влади стосовно людей, до утисків і жебрацького утримання народу. Але коли жертвами такої політики стають тварини – цьому вже немає пояснення. Коли керівництво Київського зоопарку само перетворюється на звірів, складається враження, що вони зробили крок назад еволюційними сходами. Об’їдати слонів та бегемотів можна, якщо ділитися з владою?».

«Сьогодні як ніколи є актуальним зберегти Київський зоопарк і покращити значною мірою умови утримання тварин у ньому. Саме такий шлях порятує зоопарк від зазіхань забудовників на «елітні» землі заповідної Шулявської балки», – прокоментували ситуацію в прес-службі Київського зоопарку.

Для контактов: (044)228-55-33, (068)833-33-33

                           e-mail: forumspaskiev@mail.ru

На фото: С. Берзіна