Віталій Черняховський: Кабмін хімічить і починає вносити дурні законопроекти, тільки б не допустити перевиборів Київського міського голови
Apr 16,2011 00:00 by Прес-служба «Форум»

Замість того, щоб вносити законопроекти про зміну процедури відсторонення мерів від займаної посади, влада повинна була б просто прибрати столичного градоначальника Леоніда Черновецького з його посади. Про це заявив головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва», один з ініціаторів створення політичної партії «Форум» Віталій Черняховський.

«У цьому питанні є два аспекти. Перший: міського голову Києва Черновецького треба однозначно знімати. Але Кабмін хоче, як то кажуть, і рибку зїсти, і кісткою не вдавитися. Вони бояться проводити вибори. Вони покарали киян, коли 31 жовтня 2010 року у всіх регіонах були вибори, окрім Києва. І це продовження тієї ж позиції. Зрозуміло, що була б спроба балотуватися Тимошенко та інших опозиційних діячів, і не факт, що Попов при його малозрозумілій діяльності отримав би більшість. Тому з міркувань доцільності вони готові і кроїти закони, і ламати через коліно будь-яке право», – зазначив громадський діяч.

«Що стосується мотиву, то мера давно треба було переобрати. До історій, які розповідають про те, що він нібито був за кордоном, йому туди документи надсилали... Це все протизаконно від початку і до кінця. Те, що такий мер взагалі не повинен працювати, це зрозуміло, його діяльність ворожа для суспільства. Але сам факт антуражу має якийсь параноїдальний характер. Таке можна розповідати тільки в якихось лікувальних закладах. По-перше, він повинен вести особисто сесію Київради, він повинен головувати, вести засідання. Він їх ніколи не веде. Це в плані його чисто церемоніальних обовязків. По-друге, він повинен приходити на своє робоче місце, у свій кабінет і там працювати. Мало того, він повинен приймати громадян, чого він не робив останнім часом. А те, що вони штампують рішення Київради його факсиміле, швидше за все, то ясно, що це все незаконно. Якщо ми згадаємо ситуацію з дерибаном земельних ділянок, розслідування якого веде СБУ, то з’ясувалося, що там стоїть факсиміле Довгого чомусь. На якій підставі? Це ж театр абсурду», – вважає лідер «Форуму».

В. Черняховський впевнений, що відсторонення Черновецького від посади назріло. «Тому цей аспект не викликає жодного сумніву: такого мера однозначно потрібно знімати. Але обовязково потрібно призначати вибори. А Кабмін хімічить і починає вносити дурні законопроекти. Зрозуміло, що все це робиться не на користь. Може бути, прийде час, визріє ситуація, люди піднімуться і все-таки вимагатимуть, щоб у Києві пройшли нормальні вибори, і переоберуть собі владу, тому що ситуація просто жалюгідна», – сказав він.

«Я хочу нагадати, що за час перебування на посаді і першого заступника голови, і голови КМДА Попова нічого з ключових питань не змінилося. Як ішли забудови, так вони і йдуть. Наприклад, на «Театральній» будівництво так і триває. Яка там логіка, навіщо воно треба? Крім тих, хто хоче на цьому нажитися, немає логіки. Друге – кіоски як ставилися, так і ставляться незаконно. Вулиці як не прибирали, так і не прибираються. Що стосується маршруток, то якихось серйозних ідей в цьому питанні теж немає. І, ймовірно, побоювання, що їх ставленик Попов не зможе легально, законним шляхом отримати мандат на дострокових виборах, і штовхає їх на ці авантюри», – підкреслив В. Черняховський.

Як повідомлялося http://www.dt.ua/online/articles/75046#article, Кабінет Міністрів України затвердив законопроект «Про внесення змін до Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні" та "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів"».

Відповідно до запропонованих змін, у випадку незгоди депутатського корпусу з політикою обраного міського голови, сесія ради отримує право двома третинами голосів висловити йому недовіру і відправити у відставку. При цьому, в розробленій владою схемі відсутній пункт про обовязкове проведення позачергових виборів мера у випадку його дострокової відставки. За новим законом обовязки мера аж до чергових виборів може виконувати секретар ради.

У найкоротший час закон буде переданий до парламенту і розглянутий за скороченою процедурою. Таку поспішність влада демонструє у зв’язку з жорстким конфліктом, який розгорнувся між мером Києва Леонідом Черновецьким і нинішньою владою в особі голови Київської міської державної адміністрації Олександром Поповим.

Нагадаємо, 4 лютого 2011 року заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко заявив, що Леонід Черновецький написав заяву про відставку, що, у свою чергу, спростували в Блоці Черновецького.