«Нагадаємо владі про історичне місцезнаходження культурних об’єднань столиці»
Apr 23,2011 00:00 by АНОНС

23 квітня 2011 року, 12:00 – біля книжкового магазину «Сяйво» (вул. Червоноармійська, 6)

До Всесвітнього дня книги та авторського права

21 квітня 2011 року саме до Всесвітнього дня книги та авторського права Верховна Рада України нарешті ухвалила Закон «Про внесення змін до статті 2 Закону України “Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)”» щодо заборони приватизації приміщень, де розміщуються бібліотеки, книгарні та державні видавництва http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=36730.

Даним законом передбачено віднести до переліку підприємств, які не підлягають приватизації, будівлі (споруди, приміщення) або їх окремі частини, де розміщуються бібліотеки, книгарні та державні видавництва.

У прикінцевих положеннях закону зазначено, що Кабінет Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом має подати в установленому порядку законопроект про внесення змін до законів України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Про видавничу справу» та «Про культуру» щодо заборони приватизації приміщень, де розміщуються бібліотеки, книгарні та державні видавництва. А також має привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом; забезпечити перегляд і скасування міністерствами та іншими центральними і місцевими органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів, що суперечать цьому Закону.

За даними Асоціації українських видавців і книгорозповсюджувачів, з моменту оголошення незалежності у Києві були позбавлені приміщень більше 100 книжкових магазинів, театрів, видавництв, музеїв і бібліотек.

Виникає питання, що буде з 66 київськими книгарнями (з 80, що існували ще з часів Радянського Союзу), що вже приватизовані, продані та давно перепрофільовані? Як повернути на карту центру Культурної Столиці видавництва «Дніпро», «Обереги», «Мистецтво», «Спалах», «Українська енциклопедія», журнал «Соняшник», видавництво «Знання України», Головну редакцію Зводу пам’яток історії та культури та багато інших культурологічних об’єднань?

До Всесвітнього Дня книги ініціативна група з представників культурної спільноти, видавців, письменників, художників за підтримки громадських організацій – Асоціації українських видавців та книгорозповсюджувачів, Форуму порятунку Києва та Молодіжного руху Києва ініціювала громадський рух – «Київський культурний трибунал», метою якого є визначення найгостріших питань столичних культурних об’єднань, доведення до відома діючої влади та оприлюднення в ЗМІ злочинної діяльності депутатів Київради щодо розкрадання та продажу за безцінь приміщень, в яких ще за Радянської влади працювали відомі українські видавництва, бібліотеки та книгарні; аргументоване звинувачення чиновників в злочинній діяльності проти національної культурної спадщини та законно обґрунтоване переслідування втікачів від Правосуддя, таких як Черновецький, Супруненко, Довгий, Басс та інші.

Тож 23 квітня о 12:00 під стінами книгарні «Сяйво» відбуватиметься брифінг ініціаторів громадського руху «Київський культурний трибунал» та з-під стін легендарної книгарні стартуватиме акція – «нагадаємо владі про історичне місцезнаходження культурних об’єднань столиці», що полягатиме в черговому зверненні уваги громади Києва, представників ЗМІ та діючої влади про вже виселені, вкрадені, знищені, перепрофільовані культурні інституції столиці України.

ЗВЕРТАЄМОСЬ ДО ВСІХ СВІДОМИХ КИЯН – ПРИЄДНУЙТЕСЬ ДО НАС І ПІДТРИМАЙТЕ ГРОМАДСЬКИЙ РУХ «КИЇВСЬКИЙ КУЛЬТУРНИЙ ТРИБУНАЛ»!

Місце початку акції – книгарня «Сяйво», 23 квітня 2011 року о 12:00, адреса: м. Київ, вул. Червоноармійська (Велика Васильківська), 6

За додатковою інформацією звертайтесь за тел.: (067)406-12-61