КНМП хоче знати, чому Миколу Хрієнка не пустили до Росії
Apr 30,2011 00:00 by КНМП

Комітет Київської незалежної медіа-профспілки прикро вражений діями російських прикордонників щодо київського журналіста Миколи Хрієнка та вимагає пояснень від МЗС Росії, чому всупереч обіцянкам скасувати “чорні списки” нев`їзних до Росії практика дискримінації “неугодних” українців триває. Нагадаємо, що пана Хрієнка днями не впустили на територію Росії, бо його паспорт потрапив до «списку нев’їзних».

Нині поширюються чутки, що, нібито, Микола Хрієнко порушив правила внутрішніх переміщень на Чукотці. Показово, що замість офіційної заяви українське суспільство годують анонімними байками. Незначне адміністративне правопорушення не може бути підставою для обмеження свободи пересування. КНМП закликає не вірити чуткам про будь-які «порушення правил» з боку Миколи Хрієнка, поки російською стороною не буде оприлюднене рішення суду із зазначенням законних підстав для обмеження його права на в’їзд у Росію.

КНМП нагадує МЗС Росії, що торік незабаром після рішення президента Росії Дмітрія Мєдвєдєва щодо відмови від практики «списків нев’їзних» до РФ не було допущено колишнього радянського дисидента, українського правозахисника Василя Овсієнка. Пан Овсієнко їхав у село Кучино Пермської області до Музею історії політичних репресій і тоталітаризму, який міститься у приміщенні колонії особливо суворого режиму. Василь Овсієнко перебував у цьому таборі у 1981-1987 роках. Пан Овсієнко вважає, що причиною його не допуску стала критика з його боку російської влади.

Профспілка журналістів вбачає у діях росіян порушення права людини на вільне пересування (ст. 13 Декларації прав людини). Крім того, жодна критика навіть найвищих посадовців держави не може бути підставою для відмови перетнути кордон. Такі дії порушують фундаментальні права людини на свободу пересування та свободу слова.

28 квітня 2011 року.

Прес-служба Медіа-профспілки

profpres@ukr.net http://www.media-profspilka.org 38-044-229-74-51

38-050-310-44-41 

На фото: Василь Овсієнко