«Форум» закликає українців змусити Верховну Раду піти на перевибори
May 03,2011 00:00 by Ігор ТКАЧ, Калуш

Нахабні маніпуляції з Конституцією України – продовження строку повноважень Верховної Ради до жовтня 2012 року – невиправдано спущені депутатам з рук. Громадяни мають вийти до парламенту і змусити депутатів негайно скласти повноваження, – заявив головний координатор громадянської кампанії «Форум порятунку Києва» http://www.forumspaskiev.org.ua/, один з ініціаторів створення політичної партії «Форум» Віталій Черняховський.

Про це повідомляє прес-служба «Форум».

На думку В. Черняховського, суспільство не повинно байдуже спостерігати за беззаконням у Верховній Раді, а люди просто ненавидять депутатів.

«Верховна Рада мало не щодня демонструє громадянам, як з особливим цинізмом знущатися над Законом. Сьогодні депутати продовжують строки свого перебування при владі, присвоюють собі повноваження, якими виборці їх не наділяли, і будь-яке лиходійство поки сходить їм з рук. Депутати, які проголосували за антиконституційне рішення, самі собі дали індульгенцію на півтора року творити що заманеться. Громадяни можуть впливати на владу, тільки коли у них в руках бюлетені. Нардепи забрали у людей право голосувати», – зазначив В. Черняховський.

При цьому він нагадав, що згідно з 5-тою статтею Конституції «право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові».

На переконання лідера «Форуму», Верховна Рада в сьогоднішньому своєму складі представляє загрозу для суспільства. Разом з тим В. Черняховський закликає депутатів, яким не байдуже майбутнє України, прислухатися до вимог українців, висунути законопроект про припинення повноважень Верховної Ради VI скликання і негайно призначити нові вибори.

Також лідер громадського руху закликає ЗМІ поширювати інформацію про фракції і депутатів, які «пробили собі продовження повноважень», щоб виборці більше ніколи не допустили їх до влади.ї

Зокрема, В. Черняховський нагадав, що за законопроект http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=38791 про внесення змін до Конституції України проголосувало 310 з 350 депутатів, зареєстрованих у залі.

У Партії регіонів закон підтримали 180 депутатів.

У НУНС за антинародні зміни проголосував 41 депутат.

Разом з тим, фракція «БЮТ-Батьківщина» виключила http://www.unian.net/ukr/news/news-419012.html зі свого складу 7 депутатів, які проголосували за зміни до Конституції.

Також «за» проголосували 25 депутатів від Компартії України, 20 – від Народної Партії і 37 позафракційних депутатів.

Довідка.

19 листопада 2010 року парламент попередньо схвалив http://www.unian.net/ukr/news/news-407197.html зміни до Конституції, що встановлюють дату чергових президентських і парламентських виборів (проект закону № 7265).

1 лютого 2011 року Верховна Рада прийняла http://www.unian.net/ukr/news/news-419001.html Закон України «Про внесення змін до Конституції України» щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів.

Законом уніфікуються строки повноважень державних органів влади та органів місцевого самоврядування, які будуть становити 5 років. Також встановлюється, що чергові вибори Президента України будуть проводитися в останню неділю березня 5-го року повноважень глави держави, а вибори до Верховної Ради та місцевих рад – в останню неділю жовтня 5-го року їх повноважень. Перехідними положеннями закону встановлюється, що наступні вибори Верховної Ради пройдуть в жовтні 2012 року, а наступні вибори Президента – у березні 2015 року.

З урахуванням проголосованих змін, чергові вибори у Верховну Раду пройдуть 28 жовтня 2012 року.

Водночас, згідно з Конституцією України від 1996 року, яка, за рішенням Конституційного Суду від 30 вересня 2010 року знову діє в Україні, Верховна Рада України обирається на 4 роки, а не на 5, як було визначено у скасованому КС Законі Україні «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-IV.