Вороги преси-2010: у першій трійці - Віктор Янукович, Микола Азаров та чиновник КМДА Володимир Стороженко
May 09,2011 00:00 by ПРЕС-РЕЛІЗ

3 травня 2011 року, у Всесвітній день свободи преси Інстиутут Масової інформації та Київська незалежна медіа-профспілка підбили підсумки щорічного антирейтингу «Вороги преси».

Список очолив Президент Віктор Янукович. Протягом 2010 року президентська охорона неодноразово перешкоджала журналістам виконувати їхні професійні обов’язки, з ефірів знімалися сюжети з критикою Глави держави, а під час виборчих перегонів працівники медіа зазнавали перешкоджання своїй законній діяльності з боку членів виборчих комісій; загалом в антирейтингу зафіксовано дванадцять випадків порушення прав журналістів з боку адміністрації Віктора Януковича.

Прем’єр-міністр Микола Азаров посів друге місце антирейтингу завдяки своїй охороні, яка застосувала силу проти журналістів, а також завдяки своїй прес-службі, яка вимагала від видання повного узгодження журналістського матеріалу з прес-секретарем голови Уряду.

Замикає першу трійку начальник Головного управління житлового господарства КМДА Володимир Стороженко. У квітні 2010 чиновник вирвав із рук журналіста мікрофон та жбурнув його в урну.

Загалом до антирейтингу потрапили 23 «лауреати». Ворогами преси журналісти назвали народного депутата Михайла Чечетова, який погрожував закрити ток-шоу на київському обласному телеканалі, медіа-власника Ігоря Коломойського, який регулярно затримує зарплатню жуналістам холдингу «Главред-медіа» та «Газети по-Київськи», голову Донецької ОДА Анатолія Близнюка, який домігся звільнення журналістки місцевої газети через публікацію про зловживання в інтернаті для інвалідів.

Інститут Масової Інформації та Київська незалежна медіа-профспілка формують список ворогів преси на основі моніторингу порушень прав журалістів та оцінок експертів – журналістів державних і комерційних медіа.

У 2009 році першу трійку антирейтингу склали Генпрокурор Олександр Медведько, народний депутат Олександр Ткаченко та Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

ІМІ та КНМП заснували щорічний антирейтинг «Вороги преси» у 2007 році.

ІНСТИТУТ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ,

Україна, 02096, Київ, вул. Крупської 8

тел/факс:+(380) 44 566 1534; 566 3085

КИЇВСЬКА НЕЗАЛЕЖНА МЕДІА-ПРОФСПІЛКА

Україна, 03055, Київ, вул. Ванди Василевської, 7,

офіс 308; тел.: +38 050 3104441