Акула в Океан Плазі – Набагато цікавіше помістити в акваріум власників «Ocean Plaza», а не акулу
Jan 13,2013 00:00 by Прес-центр «Форум»

12 січня 2013 року відбулося пікетування торговельно-розважального центру «Ocean Plaza» (м. Київ, вул. Горького, 176) із вимогою припинити страждання акули через замалий для неї акваріум.

Найбільший в Україні торговельно-розважальний центр «Ocean Plaza» заради розваги своїх відвідувачів помістив піщану тигрову акулу в акваріум, який вочевидь є замалим для цієї великої тварини довжиною 2,5 метри. Простір між стінкою акваріуму та штучною декорацією у вигляді коралового рифу є недостатнім для вільного руху акули: щоб розвернутися, тварина змушена складатися ледь не вдвічі та зачіпати стінку та декорацію хвостом і носом, що призводить до її травмування.

Адміністрація ТРЦ «Ocean Plaza» стверджує, що акваріум, в якому живе ця акула та інші морські мешканці, є найбільшим у Східній Європі. Це не є правдою. За даними ТРЦ, обсяг акваріуму становить 350 тисяч літрів. Для порівняння: обсяг акваріуму для акул в славетному океанаріумі Будапешту – «Тропікаріумі» – 1,4 мільйони літрів!

Ознайомитися з умовами утримання акул в цьому океанаріумі та порівняти із умовами в ТРЦ «Ocean Plaza» можна на сайті «Тропікаріуму» http://www.tropicarium.hu/index.php?a=fauna&id=6&info=sharks&lang=ru.

У своїй заяві щодо умов утримання акули адміністрація ТРЦ посилається на той факт, що розробник акваріуму, російська компанія «Аква Лого» є членом Асоціації зоопарків та акваріумів і керується у своїх проектах вимогами цієї організації. Натомість чомусь не уточнюється, членом якої саме асоціації є компанія «Аква Лого». Захисникам тварин в усьому світі відомі дві поважні Асоціації зоопарків та акваріумів: Європейська Асоціація (EAZA) та Світова Асоціація (WAZA). Але компанія «Аква Лого» не є членом жодної з них, а є учасником Євроазійської регіональної асоціації зоопарків і акваріумів (ЄАРАЗА). 

Як з’ясувала Державна екологічна інспекція, яка на вимогу прокуратури м. Києва проводить перевірку додержання вимог українського природоохоронного законодавства ТРЦ «Ocean Plaza», керівництво ТРЦ не отримало дозвіл на утримання  диких тварин і на проведення заходів за їхньої участі, що є порушенням статті 17 Закону України «Про тваринний світ» і Порядку видачі дозволів на проведення заходів за участі тварин (постанова Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 № 1775).

Facebook-рух «Земляни», громадянська кампанія «Форум порятунку Києва» та Асоціація зоозахисних організацій України вважають неприпустимим утримання акули в невідповідних умовах та вимагають від власників торговельного центру негайно припинити страждання тварини, надавши їй більший простір для руху або віддавши в один із закордонних океанаріумів.

Нагадуємо, що згідно вимог статті 7 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «умови утримання тварин повинні задовольняти їх природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, контактах із собі подібними, у природній активності та інші потреби», згідно вимог статті 8 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»,  «утримання диких тварин у неволі допускається, якщо створені умови, що відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям».

Крім того, вимагаємо від власників ТРЦ «Ocean Plaza» опублікувати документи, що підтверджують законність придбання піщаної тигрової акули, доправлення її в Україну та використання задля розваги відвідувачів.

Також вимагаємо від Міністерства екології та природних ресурсів України провести перевірку відповідності умов утримання тварин в усіх торговельно-розважальних центрах України вітчизняному законодавству.

Організатори акції – Facebook-рух «Земляни», громадянська кампанія «Форум порятунку Києва», Асоціація зоозахисних організацій України.

Координатори акції:

Вікторія Світлова

Телефон: (050)669-52-29

Віталій Черняховський

Телефони: (044)228-55-33, (068)833-33-33

Веб-сайт: www.forumspaskiev.org.ua

E-mail: forumspaskiev@mail.ru