27 серпня 2013 року «Форум порятунку Києва» звернувся до голови Державної екологічної інспекції України Павла Жили з вимогою вилучити дельфінів з незаконного дельфінарію «Немо»
Aug 27,2013 00:00 by Прес-центр «Форум»

Голові Державної екологічної інспекції України Жилі П. Б.

01042 м. Київ, пров. Новопечерський, 3, корп. 2

ЗАЯВА

Про вилучення морських тварин з незаконного Київського дельфінарію «Немо»

Шановний Павле Броніславовичу!

19 вересня 2009 р. в м. Києві на просп. Академіка Глушкова, 9 (Голосіївський район м. Києва) був незаконно відкритий Київський дельфінарій «Немо».

Власники і посадові (службові) особи товариства з обмеженою відповідальністю «Нерум» (м. Одеса,  Приморський р-н, вул. Канатна, 11, кв. 6; телефон: (044)520-55-55; ідентифікаційний код ЄДРПОУ № 32428553) незаконно, без дозвільних документів, побудували будівлю Київського дельфінарію «Немо» на самовільно захопленій земельній ділянці.

Відсутнє рішення Київської міської ради про надання земельної ділянки ТОВ «Нерум» для будівництва дельфінарію «Немо». Відсутній дозвіл на виконання будівельних робіт.

У травні 2013 р. Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві подала позов до Господарського суду м. Києва про знесення дельфінарію. 20 серпня 2013 р. Господарський суд м. Києва прийняв рішення про знесення Київського дельфінарію «Немо».

Дозвіл Мінприроди України на утримання в неволі морських тварин і дозвіл Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України відсутні.

На даний момент Київський дельфінарій «Немо» офіційно закритий санітарно-епідеміологічною станцією, але при цьому продовжує працювати.

На території України в Чорному та Азовському морях мешкає три види китоподібних – дельфіни афаліна (Tursiops truncatus), морська свиня (азовка) (Phocoena phocoena), дельфін звичайний (білобочка) (Delphinus delphis). У 1994 р. дельфінів було внесено до Червоної книги України, вони отримали статус рідкісних і вразливих. Дельфіни також занесені до Червоного списку Міжнародного Союзу охорони природи, Червоної книги Чорного моря, охороняються Бернською та Боннською конвенціями, угодою АССОВАМS. Їх використання та відлов у комерційних цілях заборонені Законом України «Про Червону книгу України». Наказом Міністерства № 328 від 20 вересня 2011 р. «Про тимчасову заборону спеціального використання китоподібних Чорного і Азовського морів» заборонено вилучення дельфінів з природного середовища існування. 

Утримання дельфінів у дельфінаріях суперечить статтям 7, 8 і 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», згідно з якими: умови утримання тварин повинні задовольняти їх природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, контактах із собі подібними, у природній активності та ін.; утримання диких тварин у неволі допускається, якщо створені умови, що відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям. Місце утримання тварин повинно бути оснащено таким чином, щоб забезпечити необхідні простір, температурний режим, вологість, природне освітлення, вентиляцію та можливість контакту тварин із природним для них середовищем.

Місто Київ розташоване за 400 км від морського узбережжя, дельфіни утримуються в штучно підготованій воді, в яку додається хлор для дезінфекції. Тварини вимушені знаходитися в обмеженому просторі, збідненому оточенні, брати участь у виступах, система тренувань до яких заснована на відчутті голоду. Постійний стрес, неякісне ветеринарне забезпечення, шумове забруднення, нестача руху, шкіряні захворювання, хвороби внутрішніх органів є причиною передчасної смерті дельфінів. Дельфінарії не можуть забезпечити умови, що відповідають природним потребам дельфінів. Для таких розумних і активних тварин басейн 20 метрів в діаметрі та 4,5 метри глибиною не може замінити море.

Зусилля з розмноження дельфінів в неволі зазнали невдачі. За останні 15 років в Україні в неволі народилося лише 10 дельфінів. Скільки з них вижило, досі невідомо. В лютому 2012 року в цілому в дельфінаріях України нараховувалось 74 дельфіна, що свідчить про те, що більшість дельфінів було спіймано в дикій природі.  Вдале розмноження дельфінів в неволі неможливе ні в Україні, ні в Європі. За 40 років спроби Європи з розведення дельфінів не привели до успіху. Ряд країн світу, наприклад, частина штатів США, Бразилія, Коста-Ріка заборонили дельфінарії як заклади, що не відповідають життєвим потребам дельфінів. В 13 державах-членах ЄС (Великобританії, яка закрила всі 30 своїх дельфінаріїв, Естонії, Ірландії, Латвії, Люксембургу, Австрії, Польщі, Румунії, Словаччині, Словенії, Чехії, Угорщині і Кіпрі) не працюють дельфінарії. У Німеччині з колись існуючих 9 дельфінаріїв зачинено шість. В цьому році буде закритий ще один дельфінарій в зоопарку Мюнстера. 

Зараз в незаконному Київському дельфінарію «Немо» перебувають 4 червонокнижних дельфіни-афаліни, морський лев і 2 морські котики.

Виходячи з вищевикладеного, для припинення жорстокого поводження з морськими тваринами, які незаконно експлуатуються в незаконному Київському дельфінарію «Немо», просимо Державну екологічну інспекцію України як орган, що здійснює державний контроль за додержанням вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, екологічний контроль природно-заповідного фонду, рослинного та тваринного світу:

1) вжити невідкладні практичні правові заходи для вилучення 4 червонокнижних дельфін-афалін, морського лева і 2 морських котиків з незаконного Київського дельфінарію «Немо» (м. Київ, просп. Академіка Глушкова, 9). 

2) здійснити  передачу цих морських тварин на відповідальне збереження до прибережної смуги Чорного моря узбережжя міста Севастополя в державний Севастопольський дельфінарій в Артбухті, що знаходиться за адресою: м. Севастополь, набережна Корнілова, 2.

З повагою,

Головний координатор громадянської кампанії «ФОРУМ ПОРЯТУНКУ КИЄВА» Віталій Черняховський