Звернення до Генерального прокурора України ШОКІНА В.М.
Mar 27,2015 00:00 by Володимир МАТЮША, Черкаси

За чисельними зверненнями громадян до депутата Зубова В.С., Антикорупційне люстраційне бюро провело опитування на вулицях міста. До громадян звернулися з запитанням: «Де, на вашу думку, ухвалюється найбільше незаконних рішень». Результати вражають і без коментарів. Наводимо їх.

До 40 відсотків опитаних стверджують, що найбільше незаконних рішень виносять суди. Також чимало негативу висловлено на адресу міської ради та її виконавчого комітету. Відповідно, на думку 21% громадян найбільше незаконних рішень приймається у міськвиконкомі, а 19% запевняють, що в міській раді.

Крім того, пересічні громадяни стверджують, що незаконні рішення також приймаються у прокуратурі міста, освіті, медицині, МВС України в Черкаській області, житлово-комунальними службами, Пенсійним фондом, головою облдержадміністрації. Верховною Радою України, Президентом України. На жаль не знайшлося жодного громадянина, який би захистив «слуг народу».

А ось одна з відповідей народного обранця. Його Звернення до Генерального прокурора України ШОКІНА В.М.

«Шановний Вікторе Миколайовичу!

До мене як до народного депутата України III, IV, V та VI скликань звернулись мої земляки-черкащани з приводу надзвичайно складної соціально-політичної ситуації в Черкаській області. Особливі претензії черкащани висувають до повної, на їх думку, бездіяльності прокуратури Черкаської області.

У листі йдеться про абсолютну відсутність боротьби органів прокуратури з негативними та вкрай небезпечними явищами – такими, як корупція в діяльності державних органів області, хабарництво в усіх сферах суспільного життя, зловживання службовим становищем тощо.

Особливо багато злочинів в останні роки на Черкащині здійснюються в земельних питаннях. Так, наприклад, жителі обласного центру з подивом та обуренням спостерігають за зухвалим та цинічним будівництвом протягом останніх восьми років дачного кооперативу «Агро-Каскад», який, ігноруючи всі вимоги природоохоронного законодавства, будує для черкаської владної еліти шикарні котеджі на березі Канівського водосховища у самої кромки води прибережної захисної смуги в межах с. Свидівок Черкаського району Черкаської області.

І головне. Незважаючи на кричуще порушення природоохоронного законодавства, яке передбачає обов'язкову кримінальну відповідальність за такі дії, ані Голова Свидівської селищної ради С. Вовк, ані члени дачного кооперативу, ані посадові особи, відповідальні за додержання земельного законодавства, і досі не понесли ніякої відповідальності.

І таких кричущих порушень у Черкаській області багато. Вражає цинізм та зухвалість при здійсненні цих злочинів, демонстративне нехтування законами України з боку можновладців, повне переконання в безкарності за скоєні злочини.

Хоч би як дивно, обласна прокуратура Черкаської області впритул не бачить цих злодійських правопорушень і не вживає дієвих заходів з наведення порядку в земельних питаннях. Чому?

Місцеві журналісти провели власне журналістське розслідування і знайшли відповідь на це запитання у списку членів дачного кооперативу «Агро-Каскад» (список додається).

Разом з тим заступник прокурора Черкаської області В. Семенов, замість боротьби з цими злочинами, протягом останніх двох років особисто двічі здійснив спробу рейдерського захоплення приватного підприємства ТОВ «лікувально-оздоровчий заклад та дитячий оздоровчий центр «Світанок»» (Черкаси). Спочатку він зазіхнув на дві третини території цього унікального оздоровчого закладу, а зараз навмисно створює штучні умови для фінансового банкрутства дитячого оздоровчого закладу і подальшої заміни власників.

Безумовно, все це робиться під прапором захисту державних інтересів через судові позови, з інформаційним супроводом і таке інше.

Шановний Вікторе Миколайовичу!

Після Революції гідності в Україні розпочався важкий, але необхідний процес очищення влади. На жаль, цей процес, як бачимо, майже не зачепив діяльності Черкаської обласної прокуратури.

Тому прошу Вас, шановний Вікторе Миколайовичу, дати доручення відповідним підрозділам генеральної прокуратури:

1.      Провести комплексну перевірку діяльності Черкаської обласної прокуратури та посилити її висококваліфікованими та відповідальними кадрами.

2.      Порушити кримінальне провадження за фактом спалення автомашини Голови Черкаського антикорупційного люстраційного бюро Матюши В.М. та взяти під контроль Генеральної прокуратури України хід розслідування цієї резонансної справи.

3.      Звільнити із займаної посади Заступника прокурора Черкаської області В. Семенова за зловживання службовим становищем і дискредитацію органів прокуратури та порушити проти нього кримінальне провадження за відповідними статтями Кримінального кодексу України.

4.      Порушити також кримінальне провадження проти Голови Свидівоцької селищної ради с. Вовк за зловживання службовим становищем та грубе порушення природоохоронного законодавства при наданні дозволу на будівництво дачного кооперативу «Агро-Каскад».

5.      Провести ретельну перевірку на відповідність чинному законодавству забудови у с. Килибирда Канівського р-ну Черкаської області, район Соснівки у м. Черкаси та узбережжя від с. Дахнівка до с. Свидівок з наступним вжиттям заходів правового реагування.

Шановний Вікторе Миколайовичу!

Змушений констатувати, що від ступеню реагування Генеральної прокуратури України на ті злочини, про які йдеться в листі черкаської громадськості до мене, залежить, чи зможемо ми всі разом уникнути соціальної напруги, попередити соціальний вибух та переконати переважну більшість черкащан в тому, що не все ще втрачено, що загибель Небесної Сотні не була марною і що нарешті в Україні запанує спокій, мир та соціальна справедливість.

Про вжиті заходи прошу інформувати мене у терміни, передбачені Законом України «Про статус народного депутата України».

От і чекають Черкаси реакції  можновладців. Бо вже терпіння  майже не залишилось.

На фото: хатинки «Агро-Каскаду», що перекривають громадянам підхід до ріки