Американський ультиматум Яценюку і Порошенку
Jun 26,2015 00:00 by Олександра ТАМКОВА, «Експрес»

Авторитетний американський дипломат майже прямим текстом звинуватив українських Президента і прем'єра в корупції. «В Україні дуже серйозні проблеми з корупцією, тому що, відверто кажучи, верхівка вашої еліти дуже корумпована. Саме найвища верхівка... Шлях до кращого майбутнього буде нелегким і тернистим, і вам ще потрібно очистити верхівку від тих лідерів, які неправильно розуміють ситуацію». Ці слова належать Джону Гербсту, екс-послу США в Україні та нинішньому голові Євразійського центру Атлантичної ради США.

Атлантична рада – дуже впливова організація, що має чималий вплив на формування політики адміністрації США в Україні. Гербст виступав на спеціальній конференції «Україна: визволення від пострадянської спадщини?», на якій доповідачі намагалися дати свою оцінку тому, що ж відбувається сьогодні в нашій країні. Виступ Гербста був перекладений українською мовою і поширювався в Україні багатьма каналами. Поза всякими сумнівами, ті, хто робив це, прагнули, аби думки Герста були почуті на найвищому рівні.

Мабуть, найбільше інтригує у виступі американського дипломата ось цей абзац: «Я не буду зараз назвати їхні імена, але у списку корупціонерів є навіть ті особи, які дуже гарно вміють говорити «мовою реформ» з країнами Заходу, влучно говорити, процвітаючи при старій системі. Їм чудово вдається переходити з однією партії в іншу, часом здійснювати маневри між кількома партіями – і так чи інакше залишатися недоторканою особою та процвітати. Вони навчилися процвітати, граючи за старими, але дуже зручними для себе правилами. І якщо вам зручно працювати на посаді міністра, уявіть собі, які будуть «зручності» на ще вищому рівні. Ці люди і є проблемою, і водночас – вони є керівництвом вашої країни».

Здавалось би, ці слова можна застосувати до багатьох нинішніх політиків в Україні, але насправді це не так. Людей, які були міністрами і перейшли «на ще вищий рівень», лише двоє – Яценюк і Порошенко. Обидва були міністрами двічі й очолювали ті самі міністерства – економіки та закордонних справ. Обидва, з огляду на свої повноваження, активно контактували із Заходом і «гарно говорили мовою реформ». Отже, сумніву жодного – Гербст, кажучи про корупцію на найвищому рівні, прямо вказував на Яценюка і Порошенка.

Прямолінійність сказаного була настільки очевидною, що, як виглядає, викликала неабияке збурення і в Адміністрації Президента, і в середовищі прем'єр-міністра. Як можна зрозуміти, саме це спонукало чинного посла США в Україні зробити коротку заяву в Твіттері, що, незважаючи на все, «США рішуче підтримують Яценюка, Порошенка на шляху реформ». Лише одиниці могли зрозуміти двозначність сказаного, особливо в контексті одного з висновків, зробленого напередодні Гербстом. Він дає зрозуміти, що Штати усвідомлюють, з ким мають справу, але капітулювати перед корумпованими лідерами України наміру не мають. І підготували, так би мовити, пропозиції для Яценюка і Порошенка: «З такою верхівкою, як тут, вам не варто очікувати швидкого прогресу... Шлях до кращого майбутнього буде нелегким і тернистим, і вам ще потрібно очистити верхівку від тих лідерів, які неправильно розуміють ситуацію. Або навіть кращий варіант: переконати їх, що це в їхніх інтересах – робити все так, як слід».

Отже, спочатку Яценюка і Порошенка ще трохи намагатимуться переконувати «робити все так, як слід». А якщо вони не зрозуміють – тоді «потрібно буде очистити верхівку від таких лідерів». Що все це означає? І яким є ресурс терпіння західних лідерів? Про це – у розмові газети «Експрес» з експертом Центру політичних студій та аналітики Глібом Каневським, політологом Юрієм Палійчуком та народним депутатом, головою підкомітету парламенту з питань взаємодії з громадянським суспільством Ігорем Луценком.

Недвозначний натяк

Чи згодні ви з тим, що заява американського дипломата адресована саме Яценюкові та Порошенкові?

Г. Каневський: Поза сумнівом. Зверніть увагу на вказівку Гербста про те, що він говорить не про одну особу, а про множину, і притім вказує, що це люди «на ще вищому рівні» за міністра. А хто в нас вищий за міністра? Президент, прем'єр-міністр і голова Верховної Ради (нині – людина Порошенка). І лише двоє з трьох були міністрами.

І. Луценко: На жаль, фактів, які б могли спростувати цей висновок американця, нема. Щодо масштабів корупції Гербст має рацію. Буквально три тижні тому Валентин Наливайченко на засіданні комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції прямо заявив: схеми Януковича й далі працюють. Таким чином корупція в Україні квітне, як і при старому режимі, лише господарюють на корупційних потоках не Янукович з Азаровим, а нові люди.

– Чи можна вважати слова і висновки Джона Гербста авторитетними? Що відомо про цього чоловіка?

І. Луценко: Джон Гербст – колишній посол США в Україні. Свого часу він був чи не єдиним у Вашингтоні, хто прогнозував недовговічність альянсу Тимошенко та Ющенка. Цей прогноз, як ми пересвідчилися, справдився. Ще тоді він запитував: «Погляньте на команду Ющенка. Наскільки вона відрізняється від команд Кучми чи Януковича?». Критикував українську верхівку, яка замість того, щоб робити правильні вчинки, вирішила збагатитися. До його думок завжди дослуховувались у Вашингтоні, бо він має блискучі аналітичні можливості та чудову інтуїцію.

Ю. Палійчук: Для Вашингтона така людина, як Гербст, – ідеальна, аби озвучувати в Україні потрібні тези. Тобто все, що нині говорить колишній посол, фактично відображає загальну позицію американської влади стосовно України, яку вона передає неофіційним каналами.

– Чому інформацію про те, що нинішня українська верхівка потопає в корупції, пан Гербст оприлюднив саме тепер?

Ю. Палійчук: Про масштаби корупції в Україні нині говорить не лише він. Останніми тижнями цю тему активно порушують у провідних західних ЗМІ. Але наївно думати, що західні дипломати, котрі мають колосальні можливості фінансової розвідки, дотепер не мали уявлення про рівень корупції у нашій державі. Вони знають про неї більше за будь-кого в Україні. Цю тему почали порушувати саме тепер не випадково. На мою думку, всі ті повідомлення – це елемент тиску на Порошенка і Яценюка, аби вони не затягували з ухваленням принципових рішень, яких вимагає від них Захід, зокрема з проведенням конституційної реформи. Ну і, звісно, вони розуміють, що корумпована країна рано чи пізно стане здобиччю Путіна, якщо не зможе трансформуватися.

Вигнати чи примусити?

Тобто, пан Гербст фактично озвучив ультиматум Порошенкові та Яценюкові?

Ю. Палійчук: Я впевнений, що і стосовно діяльності Яценюка, і стосовно діяльності Порошенка Захід у будь-який момент може розпочати розслідування. Про таку можливість яскраво свідчить справа Дмитра Фірташа. Нині в центрі уваги західних правоохоронців опинилися давні тіньові зв'язки цього олігарха з індійськими чиновниками. І я певен, що відкопати компромат на Яценюка чи Порошенка, як і на їхнє найближче оточення, десь на Віргінських чи Кайманових островах, також не проблема. Але я б не сказав, що Гербст говорить мовою ультиматуму. Це радше серйозний сигнал українським Президентові та прем'єрові, що може їх очікувати, якщо не діятимуть «так, як слід».

Як американці можуть пробувати переконати Порошенка і Яценюка припинити патронувати корупцію?

Г. Каневський: На думку екс-посла США, українське суспільство здатне скерувати нашу не надто орієнтовану на реформи верхівку в правильному напрямку. У нас зростає покоління молодих лідерів, котрі, як зазначає Гербст, правильно розуміють ситуацію та готові активно розбудовувати країну. У США переконані: громадськість України повинна тиснути на владу і змушувати її діяти в антикорупційному руслі. Я цілком поділяю цю думк

І. Луценко: Найбільша проблема полягає в тому, що в нашій країні – війна. І як наслідок – табу на якісь внутрішні рухи, на діяльність конструктивної опозиції. Те, що має назву «Опозиційний блок», реальною силою назвати важко – це ворожий до України політичний конструкт, складений з колишніх мегакорупціонерів та агентів Кремля. Відсутність реальної опозиції створює серйозну проблему людям, котрі живуть поза окупованими територіями. Це призводить до того, що в нас у країні де-факто немає демократії. Якщо усунути цю проблему, країна почала б змінюватися дуже швидко. Якби була реальна політична конкуренція і можновладці відчували, що їм будь-якої миті загрожує відставка, то мусили б нормально працювати. Але війна не дозволяє нам влаштовувати третій Майдан. Ми не можемо собі дозволити позачергові вибори до парламенту. Тож швидкого варіанту вирішення проблеми з корупціонерами на посадах, на жаль, я не бачу.

Результат – гарантований

Чому американці переконані, що громадський тиск на владу спрацює, і що Україна поступово вийде з політичної та економічної кризи?

Ю. Палійчук: Говорити про те, що в Україні вже є нова молода еліта, зарано. Але, наскільки я зрозумів зі слів пана Гербста, Сполучені Штати готові надалі фінансувати громадянське суспільство в нашій країні, аби ця еліта розвинулася і зміцніла.

І. Луценко: На жаль, у Верховній Раді група депутатів, орієнтованих на зміни, дуже незначна. Молодих реформаторів просто не допускають до вирішення ключових питань. Загалом те, що відбувається з владою в Україні тепер, – природний для постреволюційного суспільства процес: ті, хто одразу приходить на посади після таких змін, зазвичай у своїй більшості не є найкращими кандидатами на роль реформаторів. Потрібні щонайменше дві – три хвилі оновлення можновладців, аби щось реально почало змінюватися. І тут американці мають чітку і прагматичну позицію: або Яценюк і Порошенко «почнуть діяти так, як слід», або їх просто зметуть.

http://expres.ua/main/2015/06/03/138154-amerykanskyy-ultymatum-yacenyuku-poroshenku