Військовий експерт про Іловайський котел: «Хотіли знищити добровольців. У них найбільші втрати, на відміну від ЗСУ»
Apr 04,2017 00:00 by Дмитро СНЕГИРЬОВ, Gazeta.ua

«Українські генерали знали, що в Іловайськ увійшли росіяни, стріляють по нашим. Потім навмисне звалили все на бойовиків, аби відмазати Путіна», каже військовий експерт. Він розповів про те, кому був вигідний Іловайський котел - одна із найпровальніших операцій ЗСУ за весь час АТО.

Хотіли знищити добровольців. У них найбільші втрати, на відміну від ЗСУ. Добробати мотивовані. Відмінність від кадрових частин у тому, що в ЗСУ не обговорюються рішення. Пункт перший статуту – командир завжди правий. Навіть якщо це рішення безглузде, дурновате. А добробати вимагали пояснення прийняття рішень.

Від нас вимагали підпорядкування й контролю. Але який може бути контроль, якщо ви просто зливаєте нас. Ваші дії призводять до людських жертв. Чому я маю виконувати відверто злочинні накази? Я не раз це від добробатівців чув. От і причина, чому їх кинули під Іловайськ – не влаштовували.

Тут не тільки Муженко доклав руки. Це штучно створений котел з українського боку. Не вийшло б оточення у бойовиків, аби командуючий не створив їм умови. Вішають лаври переможця на Гіві. Він того не вартий. Виконував технічний бік операції. Ми штучно підіймаємо авторитет бойовиків. Автори Іловайського котла – російські кадровики, присутність яких у Іловайську досі бояться визнати. В районі Ізваріно росіяни перетворили український військовий табір на купу каміння. А штабні генерали заявили, що не очікували вторгнення росіян на територію України. Це смішно.

Генералітет воює за радянськими зразками. Як Жуков, який узагалі не рахував людські втрати. На всі запитання у нього була одна відповідь – «Бабы еще нарожают». До командування в українському війську мають прийти молоді люди. Військові, які пройшли окопи. Вони не задіяні в корупційних схемах, ними не можна маніпулювати», – розповів Дмитро Снєгирьов.

10 серпня 2014 року за участю добровольчих батальйонів «Донбас», «Азов», «Шахтарськ» і «Правого сектора» спільно з ЗСУ відбулася військова операція зі штурму Іловайська. У результаті загинуло 180 військовиків. До цього часу про провину Генштабу майже не говорили. «Автором» Іловайського котла досі вважають бойовика Михайла Толстих із позивним Ґіві.

ivanenkosvitlana.patrioty.org.ua