Доля чеченських загонів Путіна на Донбасі
Oct 09,2017 00:00 by patrioty.org.ua

Більшість чеченців, яких за вказівкою президента Росії Володимира Путіна відправив воювати на Донбас його поплічник Рамзан Кадиров, були зачищені з тимчасово окупованих територій вже до кінця 2014 року російськими спецслужбами.

Про це написав журналіст Юрій Бутусов на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

За його словами, «депортація» найманців-чеченців насправді пояснювалася тим, що Кадиров направив на війну невеликі загони бандитів, які в основному в тилу грабували, вбивали, ґвалтували, що викликало масу звернень від місцевих жителів.

Бутусов нагадав, що перший кадировський загін прибув в Україну 24 травня у складі 26 найманців і був включений в спецзагін ФСБ «Іскра» під командуванням полковника ФСБ Бориса Сисоєва, позивний «Генерал», який прямував до Слов'янська для організації нападу на українські війська. Проте 26 травня перед відправкою до Слов'янська «Іскру» направили на виконання більш легкого, як вважали найманці, завдання – на зачистку Донецького аеропорту від підрозділів 3-го полку спецназу і 25-й повітряно-десантної бригади. У бою в результаті авіаудару українського штурмовика і гелікоптерів по будівлі нового терміналу аеропорту зі складу чеченської групи були знищені 28-річний Бетанедов Джамбулат і 29-річний Дадаєв Мурат, а ще шість найманців були поранені. Інша група серйозної участі в бою не брала – деморалізовані обстрілом української армії кадировці негайно покинули Донецьк і повернулися до Чечні.

«Після такого безславного початку Кадиров і російські спецслужби направляли на Донбас невеликі розрізнені загони чеченців, які ніякої самостійної ролі у війні не зіграли, і якогось сліду в бойових операціях не залишили. На численних відео видно, як найманці російських загонів на Донбасі часто кричать у бойовій ситуації «Аллах акбар!», мабуть, припускаючи, що це повинно лякати українських воїнів. Кадировці нічим у війні не відзначилися – відомо відео, як кадировський найманець знущається на полоненими українськими бійцями під Іловайськом. Однак зараз відомо, що наші потрапили в полон російським регулярним військам, і вже потім були передані загону найманців, у складі якого були чеченці», – розповідає Бутусов.

Він також процитував низку спогадів відомого найманця «ДНР» Максима Фоміна про долю кадирівців в Україні. За його версією, їхня повна «висилка» з Донбасу відбулася в квітні 2015 року.

«Усі вони були добре підготовлені для війни в Чечні, може для війни в Сирії. Але війна на Донбасі – це не їхня війна. Не тільки в ідеологічному, а й військовому відношенні, де ти рідко бачиш супротивника лицем до лиця, а в основному працює артилерія. Тому, коли почалася активна фаза боїв на Донбасі, крики «Аллах акбар» і брутальний вигляд горян не могли налякати танки і батареї «Градів», – цитує Бутусов Фоміна.

Найманець також розповів, що не має будь-яких свідчень про масове застосування чеченських загонів у кампанію 2015 року. До того ж, після літа 2014 року ніяких етнічних чеченських загонів як таких уже не було. Усі вони служили і в батальйоні «Восток», в козацтві і в різних комендатурах, виконуючи функції особистої охорони якихось «командирів» або «чиновників» терористів.

Примітно, що терорист Фомін згадує і про те, що, коли минула гаряча фаза війни на Донбасі, чеченці осіли в тилу і почали займатися свавіллям, намагаючись урвати собі певні матеріальні блага і привілеї, користуючись нестабільною ситуацією у регіоні. Саме це і стало ще однією причиною їх зачистити з Донбасу.

«Сталася ця депортація раптово. Одного квітневого дня 2015 року просто всіх затримали і вигнали за межі «Л/ДНР». Тривала ця операція два-три дні. У разі опору їх повинні були знищувати на місці. Розстріляні вітрини кафе «Панорама» в центрі Донецька, де при затриманні загинули двоє чеченців, красномовно свідчили, як це все може статися. Одиниці все ж залишилися, обзавівшись тут сім'ями. Зустрів одного перед Новим роком, мирно торгує ялинками», – йдеться у цитаті найманця Фоміна.