”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Viva Internet, або Погляд на «соціалку» з «павутини»

Богдана КОСТЮК, Київ on Вересень 15,2009

image

Україна, Словенія, Польща, Естонія – країни, які активно співпрацюють з Радою Європи (РЄ) в царині захисту соціальних прав громадян та підвищення соціальних стандартів життя. Цю інформацію мені навів постійний представник України при РЄ Євген Перелигін; пізніше я знайшла відповідну детальнішу інформацію на сайті РЄ.

Насправді йдеться про деякі бюрократичні, процесуальні і процедурні моменти. Так, у Плані дій «Україна – РЄ», затвердженому 2008 року, уперше розроблено новий розділ – «Соціальна політика держави». Держави Україна. Як член Ради Європи, виконавиця Європейської соціальної хартії, держава Україна повинна підвищити рівень соціального захисту населення – відповідно до визнаних європейцями стандартів і принципів. І положення, затверджені Хартією, іншими актами РЄ та її Парламентською асамблеєю (ПАРЄ), мають не лише існувати на сайтах відповідних державних установ України. або ж у вигляді брошур для чиновників, а й здійснюватися на практиці.

З погляду активного користувача Інтернетом, у «глобальному павутинні» я помічаю симпатичні зміни на сайтах владних інститутів України: по-перше, більшість із них інформаційно насичені, зрозумілі й оновлюються регулярно. По-друге, вони україно- та англомовні (здебільшого), і по-третє – окремі сайти приваблюють користувачів якщо не інформаційно-довідковою базою, то принаймні дизайном... А от якщо вилізти з «павутини» і пройтися павутинням і сплетінням ну хоча би київських вулиць, картинка тьмяніє. Бо ж реалії значно менш симпатичні від задекларованих намірів. Так, Україна пообіцяла Раді Європи захищати малозабезпечені або ж незахищені верстви населення і справді робить для цього певні кроки. Але якщо центральна влада успішно виплачує матерям соціальну допомогу на новонароджену дитину, то забезпечити пандусом на вїзді до будинку молоду матір вона не може. І не повинна: побудова пандусів для дитячих колясок та колясок для інвалідів – це вже проблема місцевої влади, яку має вирішити ЖЕК... Як каже моя кума Наталка, «я не маю жодних претензій до уряду, який регулярно виплачує мені обіцяну матеріальну допомогу, а от районна влада ніяк не може кошти знайти для побудови пандуса. І це при тому, що в нашому підїзді, окрім мене, ще троє молодих мам з немовлятами, плюс старий дід Микола, який після інсульту на колясці пересувається...»

А крім пандусів, ще має бути певна кількість дитячих майданчиків довкола житлових будинків (кварталів). Якщо маленьким киянам пощастило гратися на чудових майданчиках, збудованих приватним коштом (меценати постаралися) – малюкам багатьох інших міст України така «розкіш» недоступна. Не тому, що бажання будувати дитячі майданчики влада не має, а тому, що не має на це коштів, або ж приватних інвесторів не вистачає... І хоч би скільки програм із захисту соціальних прав тих таки дітей Україна ратифікувала, – без відповідних фінансових ресурсів справа з місця не зрушить.

Візьмімо для прикладу маленьку балканську країну Словенію, що нагадує яскраву, акуратну, комфортну казкову державу. Більшість її території – гори. І в кожному гірському селі (а це може бути зо 5 хатин або садиб), не кажучи вже про міста, є спеціальні вїзди в будинки для колясок. І вздовж доріг білою фарбою відмічено доріжки для колясок. Як у нормальному середньостатистичному європейському місті, – знизуючи плечима, пояснять словенці. Для них Україна з її парковками на тротуарах – ну, це щось незрозуміле... Як не зрозумілою для багатьох європейців є позиція влади щодо реформ соціальної, пенсійної, комунальної сфер: ідей і пропозицій хороших вистачає, а от з реалізацією виникають проблеми. А хіба ж так важко збагнути, що суворі, непопулярні реформи для багатьох політиків і владоможців означають крах їхніх сподівань на владу – бо ж насправді служити народові вони не вміють.


2116 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.50Rating: 4.50Rating: 4.50Rating: 4.50Rating: 4.50 (всього 2 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua