”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Як «робиться» глобальне потепління?

image

Термін «глобальне потепління» відсвяткував своє 35-річчя. 1975 року журнал Science опублікував статтю американського кліматолога Уоллеса Брокера, в якій той уперше окреслив цим терміном можливі наслідки впливу людини на клімат.

Стаття Брокера «Зміна клімату: чи знаходимося ми на порозі різкого глобального потепління?» була присвячена можливій зміні тенденції – від поступового зниження глобальних температур, яке спостерігалося з 1940-х років, до їх зростання. Таким чином, учений вперше використав у науковій публікації термін «глобальне потепління».

З тих пір розмови про потепління на Землі не припиняються. Говорять про це завжди і повсюди, але не всі розуміють, що насправді означає цей термін. Тож для початку доцільно було б зрозуміти сам процес цього природного катаклізму.

    Глобальне потепління пояснюють так званим парниковим ефектом. Суть його полягає в наступному. Земля отримує енергію Сонця в основному у видимій частині спектру, а сама, оскільки є набагато більш холодним тілом, випромінює в  космічний простір головним чином інфрачервоні промені. Але багато газів, які знаходяться в атмосфері – водяний пар, вуглекислий газ, метан, окисли азоту та інші – прозорі для видимих променів, однак активно поглинають інфрачервоні, утримуючи тим самим в атмосфері частину тепла, що вона мала б потрапити у космос

Таким чином, на поверхні Землі утримується температура на рівні, придатному для життя. Затримуючи тепло в атмосфері Землі, ці гази створюють ефект, який називається парниковим,  а гази – парниковими.

   Коли йдеться про причини глобального потепління, зустрічаємося з двома підходами. Одні звинувачують у тому економічно-промислову діяльність, що постійно розвивається, посилюючи парниковий ефект. Інші стверджують, що дія двоокису вуглецю є незначною у порівнянні з наслідками дії Сонця на землю і, що, наприклад, через виверження вулканів в атмосферу потрапляє величезна кількість пороху та газу, наслідки яких зберігаються роки поспіль і дорівнюють токсичним викидам автомобілів.

  Але не всі вірять у теорію глобального потепління. Нещодавно в інтернеті з’явилася новина, в якій повідомлялося, що російські хакери зламали сайт британського університету, в котрому займалися проблемами зміни клімату. Хакери дістали з комп’ютерів (а згодом закинули в інтернет) університету тисячі документів, в яких повідомляється, що глобального потепління бути не може, адже температура на Землі поволі знижується.

Можливо, таке скептичне ставлення до проблеми глобального потепління можна пояснити й тим, що суттєвих наслідків потепління земної кулі ще не виявлено, адже, крім підвищення температури та, як наслідок, аномальність погодних умов, помітних змін виявлено не було. Але, як заявляє більшість вчених, зокрема, міністр природних ресурсів і екології Росії Юрій Трутнєв, наслідки глобального потепління людство може відчути з 2030 року. Якщо не вжити попереджувальних заходів, то перед людством може виникнути низка загроз. «Перше – цілком очевидно, що потепління існує. Учені поки дотримуються різних поглядів, наскільки воно носить антропогенний характер, а наскільки - наслідок циклічних коливань температури на планеті. Нам треба виходити з того, що ми повинні зменшити власне вплив на планету, якщо хочемо зберегти її у рівновазі», – заявив він.

Глобальні викиди вуглекислого газу продовжують рости. Для прогнозування кліматичних змін як вхідних параметрів глобальних моделей клімату використовуються оцінки майбутнього зростання населення і витрат енергоносіїв. Вивчаючи результати цілої низки таких моделей, Міжурядова група з кліматичних змін (МГКЗ) зробила наступний прогноз на поточне століття:

Глобальна середня приповерхнева температура зросте на 1,1° - 6,4°С, що частково залежатиме від майбутніх тенденцій у використанні енергії. Найбільше потепління спостерігатиметься над поверхнею суші й у високих широтах. Періоди сильної спеки, випадання значних опадів і інші надзвичайні події почастішають і стануть інтенсивнішими. Очікується, що рівень моря підвищуватиметься швидшими темпами.

   Багато країн працюють над зниженням викидів парникового газу. На жаль, незважаючи на ці зусилля, минулі та очікувані в майбутньому тенденції розвитку і використання енергії означають, що в найближчі десятиліття світу ще доведеться пережити значні зміни клімату та підвищення рівня моря.

Ба більше: суттєва зміна погоди, яка передбачається у майбутньому, неодмінно впливатиме на людину. Все більш нестійкі моделі випадання опадів, ймовірно, поставлять під загрозу забезпечення запасів прісної води, підвищивши ризик розвитку хвороб, що передаються через воду. Підвищення температури і нестійке випадання опадів, ймовірно, потягнуть за собою скорочення виробництва основних харчових продуктів у багатьох бідних районах, що підвищить ризик голоду. Підвищення рівня моря збільшує ризик прибережних повеней і може призвести до міграцій населення. В даний час більше половини населення світу живе в межах 60 км від моря. Одними з найвразливіших районів є дельта Нілу в Єгипті, дельта Гангу і Брахмапутри в Бангладеш і багато невеликих островів, таких як Мальдіви, Маршаллові острови і Тувалу. Кліматичні зміни, ймовірно, призведуть до того, що сезони передачі головних трансмісивних хвороб стануть тривалішими, а географічні межі їх розповсюдження зміняться, що потенційно сприятиме появі цих хвороб в районах, які не мають популяційного імунітету або сильної інфраструктури громадської охорони здоров'я.

Також глобальна зміна клімату на планеті може завдати значної втрати світовій економіці, що може виразитись у втраті 20% загальносвітового доходу.

Як повідомлялося раніше, попри те, що проблема глобального потепління багатьом здається несуттєвою, температура на планеті продовжує рости. На думку деяких експертів, численні наслідки глобальних кліматичних змін стали незворотними. Але на думку представника Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), Патріка Хофстеттера: «Ми можемо зупинити цю пекельну спіраль небезпечних кліматичних реакцій тільки, якщо різко скоротимо викиди газу, які викликають парниковий ефект, а також, якщо нам вдасться стримувати глобальне потепління на рівні нижче як на 2 градуси за Цельсієм».

Тож, як можна простежити, поки вчені б’ють на сполох, балачки тривають. Хоча багато країн вже давно намагаються вжити запобіжних заходів (свідком цьому є всім відомий Кіотський протокол), але економічна сторона цієї проблеми значним чином руйнує ці плани. Тільки коли всі держави об’єднаються в подоланні цієї очевидної проблеми, ми зможемо покращити ситуацію, бо, за словами вчених, глобальне потепління вже неможливо зупинити, але завжди можливо хоча б «відтягнути»...


2139 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 6 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua