”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (1 додано)

Країна воює. Це справжня громадянська комунальна війна

Тетяна МОНТЯН, Київ on Вересень 10,2011

image

- Прокоментуйте той факт, що комунальні платежі в Києві розраховує КП ГІОЦ. Як виявилося, ця структура не мала ліцензії на фінансову діяльність і, тим не менше, розщеплюючи платежі, нібито привласнювала певний відсоток комісії. Зараз ГІОЦ зацікавилася міліція. Чи можуть споживачі ігнорувати квитанції ГІОЦ як підприємства, чия легітимність поставлена під питання правоохоронними органами?

- Я завжди говорила, що ГІОЦ - шахраї. Вони не мають права збирати гроші, розщеплювати платежі як бог на душу покладе, а тепер ще й виявилося, що у них немає ліцензії! Вихід – не платити! Укладайте індивідуальні договори з тим же «Київенерго», а відмовляються укладати - подавайте до суду.

- Що таке балансоутримувач? Зараз ЖЕКи так себе називають.

- Балансоутримання не існує! В СРСР це слово означало, що держава віддає свою власність в оперативне управління певній структурі. Не може - запитайте будь-якого бухгалтера - чужа (!) власність перебувати на балансі сторонньої організації. Не може мій будинок, який належить цілій купі співвласників, перебувати на балансі у якогось ЖЕКу, просто обслуговуючої організації! Але це слово - «балансоутримання» - як і раніше, зустрічається в купі нормативних актів, і збиває з пантелику людей. Хоча є багато рішень судів, з яких випливає, що цей термін втратив своє значення.

Баланс – чисто радянський термін, який втратив своє і юридичне, і економічне значення тоді, коли була приватизована перша квартира. До речі, спочатку всі ці приватизовані квартири враховували на «позабалансових» рахунках. А потім цей термін помер, але його досі недалекі законодавці не викинули з нормативних актів.

- Якщо не викинули – виходить, він юридично легітимний?

- Так от і склалася така ситуація, що чуже майно не може бути на балансі у сторонньої організації, але в законі термін є! І цим бардаком користуються ЖЕКи.

Це точнісінько так само, якби ти поставив на баланс СТО свою машину тільки тому, що ти там її обслуговуєш. Мешканці не розуміють, що таке балансоутримання – вони ж не юристи і не економісти. Вийдіть на вулицю, 99% людей вам скаже, що квартири належать їм, а будинок – ЖЕКу. Тому, перш ніж закликати створювати ОСББ, влада для початку повинна на кожному стовпі розвісити листівки «Ваші будинки належать вам, а не ЖЕКам!» А потім дайте людям механізм ухвалення колективних рішень, і вони все зроблять і без вашої агітації.

- Проте, адміністрація легко відповідає на запити мешканців про балансоутримувача будинку, називаючи таким - ЖЕК.

- І це кошмарно, це говорить про безграмотності чиновників, але про це ніхто не пише! Цей термін суперечить пізнішому законодавству, а саме – Цивільному кодексу. Там, навпаки, йдеться про те, що співвласники ухвалюють колективні рішення стосовно своєї власності.

- Чим врешті-решт керуються судді?

- Звичайно, Цивільним кодексом. Судді глузують з терміну «балансоутримання».

- Як ви ставитеся до нової ідеї зрівняння комунальних тарифів у всіх містах України? Чи можливо це в принципі?

- Цілковита і шалена маячня! Певний предмет коштує рівно стільки, скільки коштує. Не може однаково коштувати вода в місті, котре стоїть на Дніпрі, і в селищі біля териконів, яке знаходиться далеко від природних водних ресурсів! Десь свої переваги, десь свої недоліки: у нас дорога вода, зате дешеве опалення. А у нас – дорога електрика, зате у нас – найдешевші кавуни. Ну і так далі.

- А навіщо це робиться тоді?

- Від ідіотизму. Від повного нерозуміння суті питання, від нерозуміння того, що є проста собівартість. Виняткове дилетантство. Ніхто ж не обслуговує за одним тарифом «Запорожець» і «Мазерратті»! Не можна, щоб за однаковими тарифами обслуговували елітну новобудову і «вбиту» хрущобу! Давайте тоді зрівняємо ціни на кавуни в Херсоні і Заполяр’ї!

- Прокоментуйте основні недоліки і переваги Житлового кодексу.

- Він не потрібен взагалі, в принципі, як такий. Тому що всі ті предмети регулювання, які туди запхали, щоб приховати основну тему – про керуючі компанії, – давно врегульовані іншими нормативними актами.

У нас вже відтоді, як був радянський Житловий кодекс, з’явилися Цивільний кодекс, Закон про ОСББ, Закон про житлово-комунальні послуги, Закон про соціальне житло і ціла купа інших. Що зробили автори Житлового кодексу? Вони взяли всю цю нормативку і переписали своїми словами для того, щоб приховати одне – «управляючі компанії».

Бачачи, що нашим людям дуже складно об’єднатися, що вони не в змозі приймати ефективні колективні рішення, тому що немає належних алгоритмів, знайшлися негідники, які вирішили зловити рибку в каламутній воді. А саме – покласти наші багатоквартирні будинки під «управляючі компанії». Мовляв, якщо ви, панове, не можете протягом встановленого часу створити ОСББ, то місцева влада призначать вам керуючу компанію.

Але, дорога місцева влада, ти хто така в цьому будинку, яке ти маєш право чогось призначати? Керуюча компанія а-ля проект ЖК – це взагалі абсурд! Керуючою компанією може бути тільки та, що відповідає кваліфікаційним вимогам Кабміну. Вимоги ніхто не бачив в очі, але ідіоту зрозуміло, що йдеться про відкат і розпил. Свої пацани отримають ліцензії, а потім будуть в суборенду здавати ці ліцензії тим, хто і так завжди обслуговував будинки.

Тобто, готувався примітивний нахабний розпил у комунальній сфері, проти чого я провела голодування, пояснюючи, про що йдеться. На щастя, його відклали, і голова комітету заявив, що поки громадськість не буде задоволена, ми не будемо його виносити в сесійний зал. А громадськість ніколи не буде задоволена, тому що Житловий Кодекс нікому не потрібен.

Зате ось тут ми підходимо до того, що у нас дуже різні угрупування всередині владної вертикалі. Кабмін подав законопроект № 7484, який як раз таки спрощує алгоритми створення ОСББ та ухвалення колективних рішень. Взагалі, проект досить прогресивний, хоча його, звісно, ще довго слід приводити в божий вигляд, але це реальний прорив.

- Що з ним зараз відбувається?

- З ним все чудово, пройшов перше читання. Це кабмінівський проект, а Житловий Кодекс – відклали в довгу шухляду. Житловий лобіювала комунальна мафія, причому, всіх кольорів прапорів: там і представники Партії регіонів, і литвинівці, і бютівці, і коміки – кого там тільки немає.

Всі, хто «сидить» на цьому ресурсі, зацікавлені сидіти на ньому завжди. Але верховна влада в цьому не зацікавлена. Адже люди не розбираються, хто їх грабує: комунальні мафіозі з блоку Литвина, БЮТу чи ПР. У них є Янукович – от він у всьому й винен, але він же з цього нічого не має!

Тому у нас є суперечність між верховною владою і «кращими людями наших Зажопинськів» на низах. Яка вигода Януковичу від того, що комунальна мафія грабує країну? Та жодної – навпаки, йому від цього пряма шкода і головний біль. З тієї причини, що народ на нього все звалить, не розбираючись, а це спричинить падіння його рейтингу. А бабла з цього він не має ніякого, бабло з людей доять якраз шавки на місцях.

- Яка справа місцевим мафіозі до проблем Януковича з його рейтингом?

- Жодної. Прийде Пупкін замість Яника – вони перефарбуються в кольори прапора Пупкіна, і будуть, як і раніше, доїти. Тому хвилювати це може тільки самих людей, і якщо вони не об’єднаються, їх будуть доїти під будь-якими гаслами та прапорами. Як тільки об’єднаються – вони викинуть зі своїх будинків кого завгодно. Але щоб їм об’єднатися, їм потрібно дати алгоритм. Ось за це я і борюся.

- І коли все зрушиться?

- А рух вже є. Хоча міністром ЖКГ зробили людину, яка в цих справах повний нуль – чисто політичне призначення. Правда, його заступник у цьому розбирається, тому не знаю щодо прогнозів. Боротьба йде без гімнів і прапорів, на всіх фронтах.

Є купа людей, які за те, щоб це розрулити, тому що бачать перспективу і зовсім не хочуть, щоб падали будинки і починався бардак. Скажімо так, центральна влада і люди у вирішенні ситуації зацікавлені. А от комунальні мафіозі, які, як павучки, сидять на кожному конкретному ресурсі – ні. Ситуативно приєднуються всілякі повії типу суддів, прокурорів, ментів, які отримують від того, хто їм платить на даний момент.

Абсурд ситуації в тому, що всі ці люди самі живуть в багатоквартирних будинках. У своєму будинку вони, звичайно ж, зацікавлені створювати ОСББ. Я знаю суддю, яка у своєму будинку організувала ОСББ, але при цьому виносить рішення завжди на користь забудовників і мафіозі. Їй треба заробляти гроші для своєї родини і свого ОСББ – вона ж хоче комфортно жити в гарному будинку. Ось такі маразматичні ситуації!

Країна воює – це реальна громадянська комунальна війна, масштаби якої люди не в змозі усвідомити, бо вони бачать тільки свій будинок. А я бачу купу прикладів, бо суджуся у багатьох судах і володію інформацією в цілому по країні.

- А як виглядає ситуація в інших містах?

- Різні населені пункти по-різному вирішують ситуацію. Наприклад, у Світловодську – повна дупа. Містом заправляють ЖЕКи. Вони призначають місцеву владу, відстібають, щоб їх не чіпали. Там дикі тарифи.

- Тобто, вони взяли в оборот єдине, на чому можна ще пастися?

- Так, люди там просто забиті. Хто намагається рипатися, тому дають втик. А в Івано-Франківську нагнули комунальників раком, зробили єдиний розрахунковий центр, солідарну відповідальність людей за ремонти, якраз за ідеальними частками – нормальний досвід.

- Але це виключно приватна ініціатива місцевої влади, не підкріплена законодавчою підтримкою.

- Так, у них немає законодавчих механізмів стимулювати людей, щоб вони самі проявили ініціативу. У тому-то й річ, наша країна складається з замкнених майнових кластерів, з замкнених спільнот.

Світловодськ та Івано-Франківськ, Ананьєв і Котовськ. В Ананьєві бардак, Котовськ – чудове квітуче містечко. А розташовані майже поруч, фізичний ресурс – один і той самий. Один будинок створив ОСББ, а сусідній такий самий будинок – не може. У них – різний соціальний ресурс. Це як дві Кореї, дві Німеччини.

Зараз країна поділилася на людей, які в змозі створити інституцію а-ля ОСББ – хоч якусь колективну організацію, і тих, хто здатний тільки скандалити і лаятися. Перші будуть процвітати, другі – сидітимуть в дупі. Плюс громадянська війна комунальної мафії проти всього іншого населення. Плюс спроби верховної влади нагнути місцевих і змусити їх відмовитися від своїх «шкварок». Та тільки не буде цього ніколи – потрібно створити такі умови, щоб цю шкварку з рота у комунальних мафіозі витягли самі люди. Янукович не здатний створити в кожному будинку ОСББ, то нехай дасть людям механізм, і вони самі все зроблять.

- Тетяно, чому наші політики так люто шукають нові ідеї в боротьбі за людей, якщо ось воно, те, що лежить на поверхні і об’єднує всіх без винятку – власний побут і житлово-комунальні проблеми.

- Безграмотні тому що! Вчитися треба. Це я розповідаю так зрозуміло, тому що я глибоко знаю тему і відповідаю за кожне своє слово. А ці неуки в цих темах не розуміють нічого, вони не в змозі ні ОСББ у своєму будинку створити, ні собачу будку збудувати… І, тим не менше, беруться давати цілій країні поради космічного масштабу і космічної ж дурості. Особисто я можу показати власну інституцію, живий результат – успішний самоврядний будинок, а тому маю право давати поради.

- Ясно, що більшість ЖЕКів – рейдери. Тоді що робити з кабмінівськими Типовими договорами?

- Підтертися ними. Піти в ЖЕК і сказати: «Хлопці, я готовий оплатити свою частку, якщо ви щось витратите на мій будинок, а ні – до побачення!». На якій підставі я повинна укласти договір саме з цим ЖЕКом, де колективне рішення мого будинку про його призначення?

- Хто заробляє з оренди нежитлових приміщень у будинку? Якщо ЖЕК, як змусити його звітувати?

- Ніяк. Зазвичай ці приміщення здає власник ЖЕКу і бере оплату чорним налом прямо в руки. Це те, про що я кажу – будинок не формалізований як цілісний майновий комплекс. У нас будинки існують у вигляді набору правовстановлюючих папірців на окремі квартири, а на будинок як на цілісність – паперів немає.

Я вже не кажу про прибудинкові території. Ви не можете виділити в натурі і зафіксувати межовими знаками межі вашої прибудинкової території. Все давно вже захоплено ущільнювальними забудовниками, і на вашій території давно вже сидить купа лівих контор. Одному мешканцеві не під силу дізнатися всю правду про прибудинкову територію. Як писав Маяковський, «Голос одиниці – тонший від писку», і навіть об’єднавшись, ви будете довго-довго воювати за право хоча б дізнатися, де ж межі вашої прибудинкової території.

- А оскільки ЖЕК добровільно про це не розповість, то й платити йому нема за що?

- Звичайно.

- Як мешканці можуть боротися з нечистоплотним керівництвом ОСББ, особливо якщо йдеться про невеликі будинки, де ОСББ стає сімейним бізнесом, а кістяк складається з родичів і друзів?

- Якщо ОСББ захопили «злі люди» – боротися дуже важко. Треба зібратися і влаштувати революцію, захопити владу в ОСББ.

- А яким чином мешканці можуть боротися із забудовниками, які обіцяли в Генплані мікрорайону лікарні і парки, а замість цього забудовують площі новими будинками?

- Ніяк! Піраміда будується знизу, кожен наступний шар спочиває на нижньому. Вся наша країна складається з дрібних майнових кластерів – багатоквартирних будинків, сіл, міст тощо. Багатоквартирні будинки створюють кластери будинків, які «висять» на загальних комунікаціях, потім – мікрорайони, райони. Як люди, які не в змозі обрати головного у своєму будинку, можуть обрати притомну місцеву владу і, тим більше – нормальну Верховну Раду? Ніхто не бачив піраміди, верхівка якої висіла б у повітрі, ні на що не спираючись.

- Раптом з’являється яскравий індивідуум, непримиренний борець, подає до судів на забудовників ...

- ... І справу благополучно затягують на кілька років, а потім позивач її програє. Забудовникам вигідно тримати на абонементі десятки суддів кожного району.

- Як юрист спрогнозуйте результат такої справи: припустимо, громадянин України подає позов проти держави з вимогою забезпечити йому право безкоштовного користування (або за мінімальними тарифами) ресурсами України (вода, газ, електроенергія) як співвласнику (за аналогією: мешканець будинку – співвласник всього, що знаходиться в будинку, від прибудинкової території до комунікацій).

- Так, будь-який громадянин є співвласником Україні як цілісного майнового комплексу. Але нехай спершу він побореться за права у власному будинку. Людина може усвідомити себе співвласником України, тільки коли вступить у свої права як співвласник цілісного майнового комплексу своєї територіальної громади. А для початку треба розібратися у власному будинку, вимести презервативи і собаче лайно зі своєї прибудинкової території, відмити від сечі ліфти і стерти слово з трьох літер зі стіни.

- Тоді намалюйте портрет сучасного мешканця.

- Це людина, яка цілком готова еволюціонувати, але у неї немає алгоритмів для цього, і створити їх самостійно вона, на жаль, не може. І якщо верховна влада не спростить алгоритм ухвалення людьми колективних рішень щодо неподільного майна, будинки почнуть падати, а влада втрапить на вила.

- Отже треба чекати скасування кріпосного права чи йти з вилами?

- Треба намагатися хоча б у таких умовах щось робити. І у декого це навіть виходить. Я сподіваюся, що влада все-таки не самогубця і усвідомлює проблематику. В іншому випадку на країну чекає комунальний колапс.

Найголовніше - для початку усвідомити, що ніхто крім вас не буде займатися вашим будинком. Навіть якщо відразу не вдасться створити ОСББ, ви, як мінімум, перезнайомитися один з одним. І, можливо, в певний момент зміниться ситуація, в будинку з’явиться молода весела сім’я або бадьорий військовий пенсіонер, який потенційно зможе стати головою вашої «шарашки».

Треба бути готовим до кращих змін у житті. А тим більше – до гірших, тому що тільки так ви зможете протистояти гіршим змінам, і тільки так ви повною мірою можете скористатися кращим.

Ніхто нічого не втратить, якщо припинить сидіти по своїх норах і почне спілкуватися з сусідами. Навіть якщо просто колективно "накапати" на свій ЖЕК, це вже буде рух уперед. Якщо колективно почнете не платити, дружно прийдете в суд і скажете «ці виродки для нас нічого не роблять», це теж прогрес.

Альтернатива – руйнування вашого будинку. Люди, які можуть об’єднатися, які мають більше соціальних зв’язків, виживуть, а на ресурси тих, хто в труні всіх бачив, чекає руйнування. Можна втекти з конкретного будинку, але в іншому будинку буде абсолютно аналогічний набір мешканців.

- Якщо не втекти в хороше ОСББ.

- Не всім так щастить. Потрібен ти їм? У хорошому ОСББ квартири не продають. Виїжджають зі смітників. Тому, купуючи квартиру, треба цікавитися не тільки її параметрами. Ви купуєте не квартиру, ви купуєте сусідів, оточення, тарифи, ЖЕК, ОСББ. Який сенс робити шикарний ремонт, якщо потім з’ясовується, що в будинку скоро протече дах, а у вас під вікнами – смітник?

Розмову з Тетяною Монтян вели Дарина ХАЄВСЬКА, Денис БЕСАРАБ


1967 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.43Rating: 4.43Rating: 4.43Rating: 4.43Rating: 4.43 (всього 7 голосів)
comment Коментарі (1 додано)
  • image Я не понимаю с каких пор у нас не указывается с кем велось интервью?
    (Створено Антон, Вересень 12, 2011, 3:49 PM)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua