”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Проросійська Молдова загрожує стати справжнім «троянським конем» у регіоні

image

Так званий «президент Придністровської Молдавської республіки» Євген Шевчук підписав указ «Про реалізацію підсумків республіканського референдуму, що відбувся 17 вересня 2006 року». Якщо простіше – про приєднання цього фактично контрольованого Москвою регіону Республіки Молдова до Росії. Не важко помітити, що від часу проведення референдуму до часу підписання указу минуло 10 років. Чому ж Шевчук заметушився саме зараз?

Тому може бути кілька пояснень. Велика частина їх пов’язана з майбутніми президентськими виборами в Молдові. Непогані шанси на перемогу на них має проросійський політик Ігор Додон. У Шевчука можуть бути побоювання, що Кремль захоче «віддати» своєму вірному прихильникові Придністров’я – щоб уже цілісна Молдова стала територією російського впливу між Україною і Румунією. І зрозуміло, що в цьому випадку Шевчуку та іншим представникам кримінальних кланів Придністров’я просто не залишиться місця біля корита. Ось Шевчук і намагається це місце закріпити – роль губернатора «Тираспольської області Росії» йому подобається куди більше, ніж фінал кар’єри.

Але таке пояснення дій Шевчука могло б мати місце тільки в тому випадку, якщо б ми мали справу із самостійним політиком. Навряд чи Шевчук пішов би на публікацію указу без узгодження зі своїми московськими кураторами. Тому нам важливо зрозуміти не те, чого бажає Шевчук. Шевчук, в кінцевому рахунку, буде бажати того, чого захоче Путін.

А Путін може захотіти перестрахуватися. У разі, якщо на президентських виборах у Молдові переможе кандидат демократичних сил, у Кремлі можуть піти на визнання «незалежності» Придністров’я із можливим включенням окупованої території до складу Російської Федерації. Так між нами і Молдовою буде «легітимізований» терористичний анклав, який Росія зможе перетворити на центр дестабілізації українського півдня. І, якщо Придністровська Молдавська республіка (ПМР) просто буде визнана «незалежною», Путін буде, як завжди ні при чому – це все «маневри армії ПМР».

Але навіть якщо Додон переможе, це ще не означає, що йому «віддадуть» Придністров’я. За допомогою указу Шевчука, нового президента Молдови будуть тримати на короткій мотузці. Відмовишся слухатися – приєднуємо Придністров’я, дестабілізуємо ситуацію – і кінець твоїй кар’єрі!

Для України в цій ситуації хороших варіантів немає. Проросійська Молдова загрожує стати справжнім «троянським конем» у регіоні, Кремль за допомогою Додона намагатиметься створити цілу низку небезпечних ситуацій і прецедентів – аж до відмови Молдови від європейської інтеграції і приєднання країни до Євразійського союзу. Це додасть нове дихання «п’ятій колоні» в Україні. Бачите, молдавани теж воювали – і з Росією сварилися, а тепер відновили територіальну цілісність і дружать із «братами». Висновок – потрібно добровільно здатися Путіну, і нам знизять тарифи.

А Молдову, якій вдасться втриматися від сповзання до проросійського багна, Путін постарається дестабілізувати за допомогою Придністров’я. І зрозуміло, що ця дестабілізація не зможе залишити поза увагою український південь. Я б навіть сказав, що дестабілізувати Одеську область для Путіна є набагато більш важливим, ніж дестабілізувати Молдову. Тому указ Шевчука – зовсім не пересічний документ. Це – передвістя можливої війни.

 


1264 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 112 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua