”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (1 додано)

Свободу дельфінам!

image

16 січня Міністерство охорони навколишнього середовища України було взято в облогу активістами природозахисного руху. Молодь вимагала негайно припинити брудний бізнес на дельфінах.

Напередодні акції у приміщенні Оргуського центру за участю Київського еколого-культурного центру, Дружин охорони природи м. Києва та м. Харкова та громадською ініціативою «Люди за права тварин» була проведена прес-конференція, на якій прозвучали серйозні звинувачення посадовцям Мінприроди у видачі дозвільних документів на відлов дельфінів. Морських тварин вилучають з природного середовища як хворих і поранених під виглядом опіки та перепродають для використання в дельфінаріях, у тому числі й закордонних. Міністерство, на думку природоохоронців, зумисно затримувало затвердження Правил вилову та реабілітації поранених і хворих дельфінів.

У серпні 2007 року в басейні спортивного клубу Південного оперативного командування Збройних сил України в Одесі з’явились 3 здорових афаліни, які, судячи з усього, були вилучені з природи незаконно. За документами вони належать ТОВ «НЕРУМ», що має дозвіл на вилов хворих, а не здорових дельфінів. ТОВ «НЕРУМ» нещодавно розпочало в Харкові будівництво дельфінарію.

Природоохоронці доводили, що в оборудках з дельфінами був замішаний колишній заступник міністра П. Большаков, який лише в останній (!) день свого перебування на посаді видав 10 таких дозволів. Незважаючи на протести з боку вчених-експертів та екологічних організацій, Міністерство прикривалося Комісією з Червоної книги, серед яких є навіть ботаніки, однак не фахівці, що знаються на ссавцях моря.

За документами Всесвітнього товариства захисту тварин (WSPA) утримування дельфінів у неволі є неприпустимим. Тривалість їх життя в неволі – 2-3 роки, на волі тварини живуть від 25 до 50.

У природному середовищі дельфінам властиво долати до 40 миль на день, на швидкості 3 – 7 миль за годину. В обмеженому просторі тварини перебувають у стані ступору (для порівняння уявіть себе довічно ув’язненими в тюремній камері-одиночці розміром з туалет). Дуже дошкуляють дельфінам хлор, сульфат міді та інші хімікати, якими санують басейни. Тварини мусять плавати з заплющеними очима і часто сліпнуть від постійного подразнення. Така унікальна здібність дельфінів, як сонорна чутливість, що допомагає їм пізнавати світ, орієнтуватись у лабіринтах, помічати прихованих ворогів, – залишається в неволі без потреби. А це рівнозначно тому, що позбавити людину зору. Реверберація їхніх власних сонорів, що відбивається від стін, спричиняє психічні розлади у дельфінів. Як стверджував Жан-Мішель Кусто, для дельфіна в неволі «світ стає плутаниною через постійні віддзеркалення». Дресирують тварин методом голоду та утримання без спілкування зі своїми родичами, що є психічною травмою для цих напрочуд розумних і комунікабельних тварин.

Через такі постійні фізичні та психологічні тортури дельфіни перебувають у жорстокому стресі і часто закінчують життя самогубством. Однак людям, що приходять розважитися у дельфінарії, здається, що дельфіни їм дуже раді. Насправді трюки, що за командою тренера виконує дельфін, – це його єдина можливість вгамувати гострий голод, а його «посмішка» – це природний розріз його рота, то ж нещасні невільники наче постійно «всміхаються» своїм катам.

Однак, доведені до краю дельфіни можуть бути й небезпечними. Комерсанти та пропагандисти бізнесу на дельфінах замовчують випадки, коли стресовані дельфіни травмували людей в дельфінаріях (такий унікальний відеодокумент був продемонстрований під час конференції). До того ж дельфіни можуть бути збудниками бруцельозу, то ж відвідувачі дельфінаріїв мають високі ризики. Відсутність правдивої інформації про темний бік розваги – на сумлінні комерсантів та науковців, які заразом винищують дельфінів, як червонокнижний вид.

Українські екологічні організації виставили звинувачення у негуманності чиновникам Мінприроди. Вони вимагали від нового міністра Міністерства охорони навколишнього середовища Г. Філіпчука анулювати останнє рішення про вилов дельфінів, якомога швидше затвердити Правила з вилову та реабілітації поранених та хворих дельфінів, заборонити використання дельфінів у видовищних заходах, що є порушенням ст. 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження та ін.

Заступник міністра С. О. Лізун запевнив журналістів, що Міністерство у своєму новому складі найближчим часом виконає вимоги громадськості та розпочне роботу над помилками своїх попередників, зокрема проведе службове розслідування фактів незаконної видачі дозволів на вилов дельфінів та спеціальну перевірку дельфінаріїв.

«Я особисто, абстрагуючись від своєї посади, категорично проти дельфінаріїв та зоопарків», – проголосив п. Лізун. Однак, навчені попереднім гірким досвідом спілкування з Міністерством природи, громадські організації не були заколисані обіцянками цього посадовця, який працює в Міністерстві вже не перший рік, то ж готують документи до прокуратури. Директор Київського еколого-культурного центру В. Є. Борейко вже може пишатися своїми перемогами на правових теренах, захищаючи в судах столиці вовків та зубрів. На черзі дельфіни, яких з кожним днем стає в природі все менше.


4040 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 9 голосів)
comment Коментарі (1 додано)
  • image Борейко делает свой псевдоимидж на раздувании недостоверной и неправдивой информации как и в истории с зубрами и волками. Недостаток данных он успешно компенсирует собственными фантазиями, которые преподносит прессе как истину в последней инстанции. С таким же успехом можно утверждать, что г-на В. Борейко обделили в "коррупционных схемах", вот он теперь и мстит "коррупционерам", трубя на весь мир о всех мыслимых и немыслимых нарушениях. Вряд ли кто-то из присутствующих на "акции" принимал реальное участие в операциях спасения дельфинов или вложил собственные средства в такие операции, как это делают обвиняемые Борейком "мучители" из коммерческих дельфинариев.
    (Створено Витя, Січень 22, 2008, 11:06 PM)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua