”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Танці навколо ялинки: далі буде

ПРЕС-РЕЛІЗ on Листопад 20,2008

image

19 листопада 2008 р. о 12:00 в Українському національному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція «Танці довкола столичної ялинки», присвячена невиконанню чергової обіцянки столичної влади.  

У 2007 р. Національний Екологічний Центр України разом з Дружиною охорони природи «Зелене майбутнє» звернулися до Київради з ініціативою про відмову від використання живих дерев на встановлення новорічної ялинки на Майдані Незалежності й про заміну її на штучний каркас.

Тодішній голова Комісії Київради з екологічних питань Анатолій Коваленко письмово пообіцяв громадськості, що в 2008 році ялинка на Хрещатику буде штучною.

4 грудня на засіданні Комісії Київради з питань екологічної політики пропозицію було схвалено, проте голова Комісії А. Коваленко заявив, що оскільки рішення про закупівлю дерев в 2007 році вже було прийнято та виділені відповідні кошти, Комісія запропонує Київраді встановити штучну ялинку лише в грудні 2008 року.

2007 рік завершився традиційним святковим варварством: головна ялинка складалася з 300 сосен, і разом з прикрасами це сумнівне задоволення коштувало півмільйона гривень.  

Наша позиція з приводу новорічних ялинок

У багатьох сучасних країнах Європи вже давно відмовилися від використання живих ялинок, натомість прикрашають і вулиці, і оселі якісно виготовленими штучними або живими хвойними деревцями в діжках, які після свят висаджуються в ґрунт.

Головна новорічна ялинка столиці зазвичай складається з декількох сотень дерев. Ще у сотень тисяч хвойних красунь по-варварськи зрізується верхівка. За підрахунками екологів, напередодні новорічних свят гине така кількість дерев, котрою можна засадити сотні гектарів щорічно. Після свят вони перетворюються на мертвий ліс.

Історично в Україні Новий рік святкували з дідухом (ритуальним снопом сіна). Зрізані ялинки почали прикрашати примусово при Петрі І, а повторно культ зеленого дерева отримав розвиток у радянську пору.

Лише для встановлення головної ялинки на Майдані Незалежності в Києві щорічно вирубується до 500 ялинок. Упродовж десятиріч українців (а головне – дітей) призвичаюють до несвідомого споглядання картини нищення живої природи у вигляді вирубаних дерев для одноденних потреб.

Чимало екологічно підкованих українців обмежуються сосновими або ялиновими гілочками або красиво сформованими з гілочок деревцями. Свідомі громадяни купують кімнатні багаторічні рослини, схожі на ялинки. Є багато варіантів прикрасити своє житло до Нового року, не заподіюючи шкоди природі. 

Позитивні приклади штучної ялинки в Києві

Штучні ялинки вже кілька років використовуються в Оболонському та Дніпровському районах столиці.

На цьогорічній виставці в Експоплазі, присвяченій Новому року, можна було без проблем купити 18-метрову штучну ялинку

Міське управління культури повідомило наступне: «Так, минулого року обіцяли штучну головну ялинку, але цього року буде знов справжня… На встановлення живої треба 3,5 млн грн.». Чи можна сподіватися на штучну ялинку наступного року, в Управлінні не можуть сказати.

Висновок один: цього року міська влада проігнорувала торішні обіцянки і ялинка складатиметься з живих, тільки-но зрубаних дерев.

Київській владі лишається один місяць попереду, щоб змінити своє рішення та довести, що вона несе відповідальність за власні обіцянки. 

    Для довідок: 8 097 502 75 51.


2135 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 23 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua