”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Вугільна галузь в цейноті

image

Нещодавно довелося проїздити по Донецькій області  і серце кров'ю обливається.

Селище Ольховатка входить до складу міста  Єнакиево і перебуває за 20 км від центру міста – батьківщини видатного «лідера» Віктора Януковича. Заснована Ольховатка старообрядцями ще 1720 р. Населення  3000 жителів, Є  2 школы, 2 церкви і цілющі джерела. Навколо балки-заповідники і заповідний степ, який практично знищено. Працює державна шахта, поруч –  шахтарські селища, за 8  км – місто Дебальцево. З роботою в містечку  проблем немає, так що безробіттям наявність копанок не виправдаєш. У селищі Ольховатка міста Енакиево бал править кримінал, який процвітає на видобутку нелегального вугілля на нелегальних міні-шахтах, більше відомих як копанки.

Копанки в Ольховатці оточили селище з чотирьох сторін. Їхні ряди починаються на в'їзді в селище. Під лінією ЛЕП (6000 Вт) глибини до 70-ти метрів вугілля вибране. Тобто в будь який момент ЛЕП може просто провалитись під землю. Єдиний колодязь на дві вулиці знищений. Три мости знищені. Найстрашніше – розмітки під нори на кладовищі. Покійним спокою немає, а живі на всі чотири сторони світу бачать споруди у вигляді букви "П" – народ їх називає шибеницями. То механізми підйому видобутого вугілля. Оригінально – шибениці на батьківщині Януковича.

Квітневі дощі, земля, що відтанула, можуть призвести до провалів ґрунту до 70-ти метрів, і це впритул до житлових будинків. Далі пояснювати не потрібно. Такого ставлення влади до людей не було ніколи.

Це вугілля давно вже зрівнялося з наркотиками за своєю прибутковістю. Як стверджує начальник управління бухгалтерського обліку, звітності та бюджетного фінансування Мінвуглепрому Л.Лесик в аналітичній довідці, одним з вуглезбутів «закуплено вугілля невідомого походження і реалізовано споживачам через ДП «Вугілля України» на суму 138 млн.грн. це майже 300 тис.тонн за яке стовідсотково ДП «Вугілля України» розрахувалося. Через окремі державні вугледобувні підприємства і ДП «Вугілля України» працюються явні корупційні схеми реалізації вугілля та його збагачення». Так що цілком зрозуміло, чому всі ці копанки продовжують працювати під прикриттям влади.

Чому ж так сталось? Адже офіційна вугільна галузь перебуває в катастрофічному стані. Ось дані з «Аналітичної довідки щодо діяльності Мінвуглепрому у 2008 році». Що була опублікована на сайті «ОРД» . «В період кризи грошові кошти повинні бути контрольовані і витрачатися раціонально. Фінансова дисципліна на підприємствах бажає бути кращою. Заробітну плату виплачуємо з великими потугами задіюючи всі механізми, але на місцях до цього відносяться неоднозначно. При виплаті заробітної плати не платять в Пенсійний фонд, не сплачують в бюджет подоходний податок. На сьогодні при виплаченій заробітній платі працівникам не сплачено в Пенсійний фонд - 359,8 млн.грн., фонди соціального страхування - 100,6 млн.грн., подоходного податку - 104,5 млн.грн. Найбільші боржники: ДП «Ровенькиантрацит» - 83,9 млн.грн., ДП «Макіїввугілля» - 106,6 млн.грн., ДП «Львіввугілля» - 29,8 млн.грн., ДП «Донецька вугільна енергетична компанія» - 32,4 млн.грн., ДП «Селидіввугілля» - 15,4 млн.грн.
В лютому при наближенні бюджетних коштів для виплати заробітної плати незаконно було знято кошти з ДП «Дзержинськвугілля» та ДП «Артемвугілля» по 10 млн.грн. з кожного, які планувалося спрямувати на сплату електроенергії і направлено ДП «Макіїввугілля» та ДП «Луганськвугілля» по 10 млн.грн. кожному, при цьому не спитавши керівників, а куди вони поділи кошти від реалізації. Кошти спрямовано за рішенням Першого заступника міністра С.П.Офіцерова не законно... З Міністерства, як з органу виконавчої влади, зробили контролюючий орган
з корупційним ухилом. Людей на місцях залякують, пишуть нікому незрозумілі акти перевірок, які потім за визначену суму зникають. Були прибрані всі спеціалісти, які розуміють роль міністерства і підтримували його престиж. На всі посади розставили своїх працівників, які абсолютно не мають поняття, що таке вугільна галузь». А от ще одна думка – вже такого авторитетного органу як Пленум ПРУП (профспілка працівників вугільної промисловості). «Замість обіцяної преференції вугільникам на час кризи в Державному бюджеті України на 2009 рік закладені об'єми фінансування вугільної промисловості занижені в 4,6 рази в порівнянні з минулим роком. При цьому урізані витрати: на часткове покриття витрат по собівартості в 6,5 раз, на охорону праці - в 3 рази, на зміст служби рятувальника - в 1,4 рази...».  

 У даному питанні правоту профспілки важко не визнати. Але… «убивчий» для галузі бюджет був прийнятий парламентом. Критичними 226 голосами. І чотири з цих голосів дала фракція Партії регіонів. А одним з них був голова ПРУП Віктор Турманов. Більш того, на користь бютівського бюджету Віктор Іванович проголосував не тільки за себе, а й карткою іншого однопартійця…Тобто, фактично, дав цьому бюджету схвалення відразу двома мандатами, при тому, що кожен голос був у прямому розумінні вирішальним…

Мінвуглепром давно став офіційною кормушкою для деяких членів БЮТу. А Партія Регіонів, спокійно роблячи вигляд офіційної опозиції, бере участь у поділі вугільних надприбутків. Бо це надзвичайно вигідно.


3654 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67 (всього 3 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua