”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Роль профспілки у становленні держави: приклад Ізраїлю

Віктор КАСПРУК, Київ on Червень 05,2009

image

Історія сучасної Ізраїльської держави нерозривно пов’язана з профспілковим рухом. Так, один із батьків-засновників Ізраїлю Бен-Гуріон, переїхавши після Першої світової війни до Палестини, переданої від Оттоманської імперії під контроль Великої Британії, став виразником голосу трудящих. Він заснував робітничу спілку Гістадрут, став її генеральним секретарем і перетворив свою організацію на потужну силу профспілкового руху.

До 1920 року на території майбутньої Держави Ізраїль існували дві робітничі спілки, далекі від єдності. Вони створили організації, що дублювали одна одну, – дві служби працевлаштування, дві служби допомоги репатріантам, дві лікарняні каси і т. ін. Але ставало все зрозуміліше, що існує дедалі більша необхідність в об’єднанні сил. У грудні 1920 року в місті Хайфі відбувся загальний з’їзд ізраїльських робітників, який ухвалив рішення створити спільну робітничу профспілку (Гістадрут, повністю – Гістадрут ха-клаліт шель ха-‘овдим бе-Ерец-Ісраель, івр. ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל‎, «Генеральна федерація робітників землі Ізраїлю»). 4433 робітників – членів профспілки обрали й секретаріат з 87 чоловік, які представляли 4 партії.

Створення єдиної робітничої профспілки мало величезне значення. Профспілка сприяла ідеологічному і соціальному об’єднанню робітничого табору, сприяла процесам об’єднання суспільства і партій, що її утворили. У соціальному плані це виражалося в турботі про робітника, у плані культурному – в розвитку івритської культури, у плані національному – в допомозі репатріантам. Головна сила єврейської оборони, Хагана, була підпорядкована керівництву профспілки. Керівники профспілки фактично були одночасно і політичними лідерами всієї нації у ті роки.

Іншими словами, створення спільної робітничої профспілки, Гістадруту, виявилося принципово новим етапом заселення Ізраїлю і будівництва єврейської держави. Тепер робітничі керівники змогли відчути, що саме робочий рух приведе єврейську націю, що була розкидана по світу і поверталася на історичні землі Ізраїлю, до здійснення її національних і політичних цілей. По суті, Гістадрут, як єврейський профспілковий рух, став фундаментом, на якому вдалося швидко змонтувати і розбудувати процвітаючу державу Ізраїль – там, де раніше фактично не було нічого, окрім пісків.

Варто зазначити, що первинною метою цієї профспілки було забезпечення всіх прав працівників єврейської національності в Британській підмандатній Палестині та забезпечення двох найважливіших на ті роки доктрин сіонізму: про «боротьбу за єврейську землю» (йдеться про купівлю євреями землі і розгортання на ній сільськогосподарського виробництва) та «боротьбу за єврейську працю» (забезпечення зайнятості євреїв, попри те, що арабська робоча сила коштувала дешевше). Мало хто в нас знає, що євреям вдалося таким чином викупити в арабів більш як третину землі сучасного Ізраїлю. Вони викупили б і всю, якби арабам пізніше не було заборонено продавати землю євреям, а тим, хто насмілювався це робити, загрожувала неминуча смерть від рук своїх.

Знаменно, що якщо у 1920 році Гістадрут налічував 4433 членів, то в 1922-му він виріс до 8394 чоловік, що становило приблизно половину всього єврейського робітничого класу в Палестині. А в 1927 році профспілка налічувала 25 тисяч чоловік, або 75% єврейської робочої сили у підмандатній Палестині. Тому закономірно згодом Гістадрут став однією з найвпливовіших установ Держави Ізраїль. І став також, окрім виконання ролі профспілки (не граючи вже роль якогось надпартійного центру), власником багатьох підприємств і найбільшим працедавцем у державі, утворивши цілий сектор економіки.

Зараз через своє економічне крило, Хеврат ХаОвдім («Суспільство трудящих»), Гістадрут управляє низкою підприємств, включаючи найбільші в країні промислові конгломерати і найбільший банк – «ХаПоалім». Він забезпечує систему медичного страхування. У 1983 році Гістадрут налічував 1 600 000 чоловік, що становило третину населення Ізраїлю і близько 85% усього економічно активного населення. У 1959 році було дозволено приймати до лав Гістадруту не тільки євреїв, тож станом на 1983 рік він налічував у своєму складі 170 тисяч арабів. На 1989 рік Гістадрут був працедавцем 280 тисяч чоловік. У зв’язку з лібералізацією ізраїльської економіки роль Гістадруту в 1980-ті роки дещо знизилася, але він і надалі залишається важливим чинником у житті країні. Захищає інтереси державних службовців і «робітничої аристократії».

Проте і нині Об’єднаній федерації профспілок – Гістадруту – є чим похвалитися. Так, зовсім недавно він загрожував трудовим конфліктом у лікарні «Бікур Холім», якщо керівництво спробує реалізувати програму з реорганізації і звільнить 70 працівників, а також знизить останнім зарплатню на 20%. Прес-служба профспілок стверджує, що керівництво «Бікур Холім» раніше в односторонньому порядку знизило всім співробітникам зарплатню на 15% і припинило робити відрахування до фонду підвищення кваліфікації.

Гістадрут стверджував, що програма реорганізації, розроблена керівництвом лікарні, не гарантує збереження всіх робочих місць і не може запобігти вірогідному закриттю лікарні. Профспілки зазначають, що керівництво намагається вирішити фінансові проблеми за рахунок працівників, не роблячи жодних поступок зі свого боку (наприклад, відмовляючись скоротити число зовнішніх радників). Лікарня зіткнулася з труднощами після того, як бізнесмен Аркадій Гайдамак, що купив «Бікур Холім» у 2007 році, через судового виконавця припинив фінансування. Проте за угодою, яку Гістадрут уклав з Гайдамаком, робочі місця за всіма працівники мали бути збережені ще 5 років.

Зовсім недавно Гістадруту вдалося запобігти закриттю підприємства «Оф ха-Емек» в Рамат-Ішає і звільненню двохсот його працівників. Адміністрація підприємства повідомила працівників про його закриття найближчими днями і про негайне звільнення всіх співробітників. Але завдяки втручанню голови Гістадруту Офера Ейні закриття підприємства було відкладено, аби зробити спробу знайти вихід з кризової ситуації. Йдеться про 200 працівників, які одержують маленьку зарплатню і працюють у сфері забою птиці по 30–40 років. Голова регіонального відділення Гістадруту Ліон Перец і робітничий комітет підприємства звернулися до голови Гістадруту Офери Ейні з проханням втрутитися в розв’язання кризи.

Завдяки цьому втручанню адміністрація за участю держави робить спробу врятувати підприємство шляхом грошових інвестицій і розробки програми оздоровлення, яка дала б змогу працівникам продовжувати працювати на підприємстві. Компанія «Оф ха-Емек» – це підприємство із забою птиці, що належить Об’єднанню господарств Ізраїльської долини. Акціонерами компанії є кібуцники. Останнім часом «Оф ха-Емек» перебував у скрутній ситуації у зв’язку з економічною кризою. Тим часом це підприємство – єдине в окрузі, де й досі використовується ручна праця.

Не менш важливою є боротьба Гістадруту за достойні пенсії для робітників. Він розпочав кампанію з поширення серед працівників інформації про нову пенсійну угоду. Мета кампанії – надати найманим робітникам максимум інформації про їхні права, що випливають з нової пенсійної угоди, а також закликати їх звернутися до працедавців з питань реалізації їхніх законних прав.

У зв’язку з початком кампанії Офір Ейні заявив, що Гістадрут підписав з працедавцями історичну угоду. Оскільки багато працівників, чиї інтереси враховано в цій пенсійній угоді, не є організованими працівниками, Гістадрут надає особливої ваги турботі про їхні права. Адже в цих працівників немає робітничих комітетів, які можуть відстоювати права від їхнього імені. Чим більше інформації про свої права вони матимуть, тим більше шансів на те, що ці права будуть реалізовані».

У рамках кампанії будуть організовані передачі по радіо і телебаченню. На залізничних станціях і на автобусах з’являться плакати. Крім того, Гістадрут передбачає розгорнути роботу на місцях, активну участь у ній візьмуть члени організації працюючої молоді, що навчається, а також члени відділень Гістадруту. У рамках цієї акції поширюватиметься спеціальна брошура-довідник, у якій роз’яснюються пенсійні права і надаються рекомендації щодо реалізації цих прав. Її видано трьома мовами: івритом, російською та арабською.

В Інтернеті буде відкрито спеціальний сайт, присвячений угоді про обов’язкове пенсійне страхування. На ньому працівники зможуть отримати викладене простою і зрозумілою мовою роз’яснення щодо положень цієї угоди і їхніх пенсійних прав. На сайті можна буде залишити повідомлення про працедавців, які не виконуватимуть вимог угоди і ігноруватимуть указ про обов’язкові пенсійні відрахування. Причому таке повідомлення може бути й анонімним. Адвокат Дом-Фідель заявила, що «звернення працівників дадуть змогу Гістадруту мати зворотний зв’язок щодо характеру проблем, які виникають під час реалізації пенсійної угоди. Ми сподіваємося, що після вивчення звернень працівників, що надійшли на сайт, ми зможемо уточнити напрями нашої діяльності».

Равіт Дом-Фідель додала, що на цьому сайті буде також розміщено адреси й телефони місцевих відділень Гістадруту, аби працівники могли звернутися у відповідне територіальне відділення й отримати там необхідну допомогу. Зокрема, вона сказала: «Гістадрут у всіх своїх місцевих відділеннях провів спеціальні заняття з підвищення кваліфікації координаторів з пенсійних питань, до обов’язків яких входитиме турбота головним чином про працівників, щодо яких зазначена угода не виконується. Ми сподіваємося, що нам удасться максимально забезпечити підтримку працівників у боротьбі за забезпечення їхніх прав на пенсію. Ми робитимемо все, що в наших силах, бо йдеться про історичні зміни, що стосуються близько мільйона працівників, які досі не мали права на пенсійне забезпечення».


4272 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.92Rating: 4.92Rating: 4.92Rating: 4.92Rating: 4.92 (всього 12 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua