”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Трудящі потребують захисту!

Михайло ЛЕБЕДЬ, Київ on Червень 08,2009

image

Міжнародна організація праці (МОП) презентувала коментарі стосовно проекту нового Трудового кодексу України, підготовлені експертами постійного секретаріату МОП – Міжнародного бюро праці (МБП). Оцінки ризиків для простих трудящих у разі прийняття у Верховній Раді законопроекту в його нинішньому вигляді в цілому збігаються з оцінками Конфедерації вільних профспілок України.

Організовану в Києві тристоронню зустріч-семінар відвідали представники центральних органів виконавчої влади, всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців, Конфедерації вільних профспілок України та інших професійних спілок.

Нагадуємо, що проект нового Трудового кодексу, зокрема, дає змогу збільшити кількість робочих годин до 10, обмежує права професійних спілок у питаннях захисту робітників та розширює перелік підстав звільнення. За прийняття нового Кодексу в першому читанні проголосувала переважна більшість – 386 народних депутатів. Через конструктивну критику КВПУ та численні акції протесту громадськості 2 жовтня минулого року на засіданні парламентського Комітету з питань праці та соціальної політики були враховані деякі зауваження щодо проекту нового Трудового кодексу. Однак, попри деякі зміни, найбільш гострі недоліки законопроекту в його новій редакції залишаються.

«Робітник і роботодавець ніколи не будуть мати справді рівні можливості, тому трудове законодавство покликане, передусім, захистити слабшого, робітника», – заявила під час семінару Анжеліка Мюллер, спеціаліст МБП з питань трудового права Департаменту соціально-трудових відносин та відносин зайнятості. Пані Мюллер наголосила на тому, що ст. 13 проекту нового Трудового кодексу, яка розширює владу роботодавця завдяки внутрішнім нормативно-правовим актам, має занадто розпливчасті формулювання, а також рекомендувала вилучити з проекту нового Трудового кодексу можливість зворотної в часі дії актів трудового законодавства, пов’язаних з фінансовою та дисциплінарною відповідальністю. Вона також нагадала, що Комітет експертів МБП раніше просив український уряд внести зміни до ст. 19 закону «Про порядок вирішення трудових спорів» через невиправдано велику кількість голосів найманих працівників, необхідну для прийняття рішення про оголошення страйку (від двох третин присутніх на конференції робітників).

Аналогічні претензії експерти мають і до проекту нового Кодексу. Фахівці МБП наголосили й на тому, що рішення комісії з трудових спорів не може бути необов’язковим для роботодавця і, водночас, обов’язковим для робітника, як це прописано в новому Трудовому кодексі.

Говорили під час семінару і про скандальний проект закону «Про соціальний діалог», покликаний створити «прохідні» бар’єри для профспілок для участі в колективних переговорах. Юсеф Геллаб, головний спеціаліст МБП з питань соціального діалогу та відносин зайнятості, підкреслив, що важливим критерієм репрезентативності профспілок має бути їхня незалежність.

«На жаль, Україну контролюють 5–6 олігархічних кланів, які воюють між собою за ресурси країни, контролюють суди і засоби масової інформації, лобіюють подібні законопроекти у парламенті, – зауважив з цього приводу Михайло Волинець, голова КВПУ. – Саме їхні люди зараз прагнуть встановити монополію на ведення колективних переговорів на всіх рівнях для контрольованих ними профспілок, а також намагаються обмежити існуючі права трудящих новим Трудовим кодексом».

Цікаво, що співавтором і проекту нового Трудового кодексу, і законопроекту «Про соціальний діалог» є народний депутат Василь Хара, голова Федерації профспілок України.

У цілому фахівці МБП констатували, що над удосконаленням Трудового кодексу потрібно ще довго працювати, а також погодилися, що не всі коментарі МБП підходять для економічних і суспільно-політичних реалій України.

Хроніка народних невдоволень

10.09.2008 – під час «круглого столу» «Новий варіант Кодексу законів про працю – необхідність чи загроза для молоді?», що проходив у приміщенні інформаційного агентства УКРІНФОРМ, учасники заходу підписали Угоду про створення Громадянського фронту проти узаконення рабства (ГФПУР) – об’єднання громадських, молодіжних, студентських та профспілкових організацій з метою протидії законодавчому закріпленню поневолення людей в Україні. На «круглому столі» були присутні і представники Конфедерації вільних профспілок України.

21.09.2008 – у Києві під час матчу «Шахтар» – «Арсенал» відбувся флеш моб проти прийняття нового Кодексу законів про працю. Уболівальники двічі – у першому і другому таймах – розвернули банер із написом «Ні новому Трудовому кодексу!»

24.09.2008 – на вул. Банковій 6–8 ГФПУР провів пікетування проти винесення на друге читання нового Трудового кодексу. Результат пікету: заплановане засідання Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці не відбулося.

28.09.2008 – на вул. Хрещатик відбувся концерт «Рок проти узаконення рабства». Мета заходу – привернути увагу громадськості до небезпек проектів змін до Кодексу законів про працю. Організатор концерту – ГФПУР.

02.10.2008 – на засіданні Комітету Верховної Ради з питань праці та соціальної політики були враховані деякі зауваження громадськості щодо проекту нового Трудового кодексу.

07.10.2008 – ГФПУР пікетував Посольство США в Україні з вимогою припинити тиск на керівництво Верховної Ради. За інформацією пікетувальників, тиск з боку Посольства мав на меті прискорити прийняття в Україні проекту нового Трудового кодексу.

16.10.2008 – у приміщенні УКРІНФОРМу ГФПУР провів прес-конференцію «Чим загрожує остання редакція проекту нового Трудового кодексу в контексті виборів до Верховної Ради», під час якої журналісти та гості дізналися, які небезпеки чекають найманих працівників України у разі прийняття в другому читанні останньої редакції нового Трудового кодексу.

29.10.2008 – Федерація роботодавців України звернулася до Міжнародного бюро праці з проханням надати коментарі до проекту нового Трудового кодексу.

З 29.10.2008 акції було призупинено до появи експертної оцінки МОП проекту Трудового кодексу. Нарешті очікувана оцінка зявилася.


2372 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67 (всього 3 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua