”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Безробітні з подвійним заробітком

Лана БОРИСОВА, Львів on Квітень 12,2010

image

Безробітні Львівщини, які одночасно отримують виплати з безробіття та нелегально працюють, повинні повернути отримані кошти державі. Частенько це відбувається за судовим рішенням.

Львівський міський центр зайнятості регулярно фіксує випадки, коли громадяни, які зареєструвалися в центрі зайнятості та отримали статус безробітного, не надають інформацію про свою трудову діяльність – тимчасову, виконання роботи або надання послуг за цивільно-правовим договором, реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності. Відтак незаконно отримують ще й допомогу з безробіття. «Тільки у 2009 році виявлено 163 факти порушення чинного законодавства щодо незаконного отримання безробітними соціальних виплат. З них за неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про прийняття на роботу 147 особам виставлено претензії, з яких 77 задоволено у досудовому порядку. До окружного адміністративного суду подано 63 позови, з них 47 задоволені. Про факти отримання безробітними соціальних виплат обманним шляхом повідомляються правоохоронні органи», – наголосив директор Львівського міського центру зайнятості Олег Рісний.

Прикладів незаконного отримання виплати допомоги з безробіття можна назвати чимало. Ось кілька з львівських прикладів, наведені Львівським міським центром зайнятості. Особа Н. отримала статус безробітного на підставі власноручно підписаної заяви, в якій підтвердила факт, що трудовою діяльністю не займається. Проте за даними ДПА з’ясовано, що особа Н. в період отримання допомоги з безробіття отримувала доходи на підприємстві. Після перевірки цього підприємства підтвердився факт перебування особи Н. в трудових відносинах, а саме – особа працювала за сумісництвом. За період перебування на обліку в центрі зайнятості особа отримала допомогу з безробіття в сумі 9137,13 грн., яку належить повернути.

Особа М., тричі підписуючи заяву про надання статусу безробітного – у 2004, 2006 та у 2008 роках, підтверджувала факт, що не зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності. Проте, під час звірки з управлінням державної реєстрації з’ясовано, що особа М. у 2000 р. зареєструвалася як фізична особа-підприємець і на момент звернення до служби зайнятості не перебувала в статусі підприємця, а тому особа М. не могла потрапити в категорію безробітної. Під час перебування на обліку з безробіття особа отримала 6714,73 грн. допомоги з безробіття,  яку  належить повернути в повному обсязі. Особі надіслано претензію про відшкодування коштів, проте особа М. добровільно ці кошти не відшкодувала. Матеріали справи передано до суду, про факт порушення закону також повідомлено в органи прокуратури.

Ще один приклад: особа Г. отримала статус безробітного на підставі власноручно підписаної заяви, в якій підтвердила факт, що трудовою діяльністю не займається. За даними ДПА виявилося, що особа Г. в період отримання допомоги з безробіття отримувала доходи на підприємстві. Після перевірки на цьому підприємстві підтверджено факт перебування особи Г. в трудових відносинах. За період перебування на обліку особа отримала допомогу з безробіття в сумі 17617,02грн., яку треба повернути. Особі Г. надіслано претензію про відшкодування коштів, проте особа добровільно не відшкодувала ці кошти. Матеріали справи передано в суд, а також повідомлено органи прокуратури.

Особа А. отримала статус безробітного на підставі власноручно підписаної заяви, в якій підтвердила, що не укладала Договір цивільно-правового характеру. Проте, з даних ДПА з’ясувалося, що особа А. під час перебування на обліку отримувала доходи. Після перевірки на цьому підприємстві підтверджено факт отримання доходу безробітним А. на підставі  укладеного Договору цивільно-правового характеру,  згідно з яким безробітний надавав послуги на підприємстві та отримував доходи. Окрім цього, особа отримала допомогу з безробіття в сумі 4850,85грн., яку слід повернути. Безробітному надіслано претензію про відшкодування коштів, проте добровільно кошти  не відшкодовано. Матеріали справи передано в суд, а також повідомлено органи прокуратури.

Як зазначив Олег Рісний, державні кошти завжди перебувають під пильним контролем. Відповідно до ст. 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення безробітним Державна служба зайнятості регулярно звіряє  бази даних з базами Державної податкової адміністрації України та Пенсійним фондом України, а також подані безробітними довідки про середню заробітну плату та дані трудової книжки з документами безпосередньо у працедавців. 

Львівський міський центр зайнятості щоденно проводить інформаційно-роз’яснювальні семінари для незайнятих громадян, на яких докладно пояснює порядок реєстрації в центрі зайнятості, умови отримання матеріальних виплат, права та обов’язки безробітних, особливо щодо своєчасного інформування центру зайнятості про всі обставини, що впливають на умови, величину та тривалість виплати допомоги з безробіття.

Згідно зі статистикою, упродовж двох місяців 2010 року на обліку в службі зайнятості на Львівщині перебувало 35,3 тис. осіб, що на 36,3% менше порівняно з січнем-лютим минулого року. Середньоденна чисельність осіб, котрі упродовж минулого місяця у пошуку роботи зверталися до центрів зайнятості, порівняно з січнем не змінилася і становила 237 осіб. Загалом упродовж лютого у службі зайнятості Львівщини зареєструвалося 5 тис. шукачів роботи (проти 5,1 тис. у лютому торік). Майже втричі порівняно з попереднім місяцем збільшилися обсяги запланованого вивільнення працівників з підприємств, установ та організацій (у лютому п. р. працедавцями області подано списки на вивільнення 1964 осіб проти 692).

У січні-лютому 2010 року в базі даних служби зайнятості налічувалось 6,6 тис. вакансій, що на 20,8% менше, ніж у січні-лютому 2009 року. Незаповненими на кінець лютого залишилися 1545 вакансій, тоді як минулого року їх було 1772. З числа актуальних вакансій 779 – для робітників (50,4%); 650 –для службовців (42,0%); 116 – для тих, хто не має  професії та спеціальної підготовки (7,5%). Відтак, на одне вільне робоче місце претендують 29 осіб без професії, 16 службовців і 15 робітників.

Чисельність незайнятих громадян на обліку в службі зайнятості станом на 1 березня 2010 року порівняно з початком березня попереднього року зменшилася на 18,6 тис. осіб і становила 25,7 тис. осіб, з яких 24,9 тис. мали статус безробітного. Серед них 53,7% становили жінки; 44,6%  – молодь віком до 35 років; 46,6% – особи, які до реєстрації в службі зайнятості займали робітничі місця; 40,1% – посади службовців.

Найбільшу потребу в лютому працедавці області відчували у працівниках з інженерною освітою. Окрім цього, затребуваними були продавці непродовольчих (продовольчих) товарів, швачки, цокольники, водії важких вантажних автомобілів та автобусів, кухарі, продавці-консультанти, слюсарі-ремонтники, столяри, бармени, гірники підземні, верстатники деревообробних верстатів, менеджери (управителі) зі збуту, бухгалтери, адміністратори, касири торговельних залів, підсобні робітники, прибиральники виробничих (службових) приміщень, двірники, охоронці, вантажники, сторожі.

У середньому в області нині на одне вільне робоче місце претендують 17 осіб з числа незайнятих громадян. Чисельність незайнятих громадян, працевлаштованих за сприяння служби зайнятості у лютому п. р. становила 2,5 тис. осіб (у лютому торік 2,7 тис.). Усього за два місяці 2010 року працевлаштовано 4,2 тис. осіб. Участь у громадських роботах брали 0,96 тис. осіб, професійне навчання проходило 2,5 тис. осіб з числа безробітних. Станом на 1 березня 2010 року допомогу з безробіття отримувало 19,2 тис. осіб. Її середній розмір у лютому цього року збільшився проти минулого на 13,6% і склав 600,76 грн (або 69,1% законодавчо встановленого прожиткового мінімуму).

Фото автора.


1242 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 3 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua