”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Вибори потрібно проводити кожні два роки, щоб якісно змінити владу

Соб.Инф. on Вересень 18,2010

image

Громадський діяч Віталій Черняховський, який очолює «Форум порятунку Києва», відзначився своєю непримиренною боротьбою майже з усіма київськими мерами. Одна з його сутичок з Олександром Омельченком закінчилася дводенним перебуванням у камері попереднього ув’язнення. Не менш активно він протидіяв і Леоніду Черновецькому... Але з призначенням Олександра Попова першим заступником нинішнього мера, Черновецький і його «молода команда» відійшли на другий план. Тепер усі обговорюють де-юре другу, а де-факто першу людину в київській владі. Про роботу нових заступників київського мера і про можливу ліквідацію столичних районів йде мова в розмові з лідером «Форуму порятунку Києва».

-         Віталій, як Ви оцінюєте перші місяці роботи нових київських керівників?

Насправді у кращий бік мало що змінилося... Після майже трьох місяців роботи нової влади досі не представлено стратегічного вектору розвитку міста. Нічого не лише не помінялося в глобальному плані, а й риторика керівників столиці не змінилася.

-         А що Ви, власне, хотіли почути?

У першу чергу від нового першого заступника голови Київської міськдержадміністрації не прозвучало думки про необхідність введення мораторію на виділення землі під забудову. Протягом 2–3 років потрібно розбиратися з тим, що встигли нагородити до цього, а якщо продовжувати хаотично забудовувати, то це приведе нас у глухий кут. Також потрібно озвучити заборону на видачу дозволів на спорудження ларьків, кіосків, наметів, павільйонів, які спотворюють Київ. На мій погляд, треба не просто поміняти прізвища заступників Черновецького, а негайно переобрати Київського міського голову та усю Київраду, які штампують незаконні рішення.

-         Парламент призначив місцеві вибори на 31 жовтня нинішнього року, але в Києві вони не пройдуть, адже у 2008 році тут вже були дострокові вибори. Чи вистачить політичної волі у нинішньої коаліції проголосувати за постанову про призначення дострокових виборів у столиці?

Якщо серед киян невдоволення київською владою доросте до критичної точки і вони вийдуть з масовими акціями протесту під центральний офіс Партії регіонів на вулиці Липській, 10 і під Верховну Раду – коаліція буде змушена прийняти таку ухвалу. Тут головне – настрій киян, але поки пориву масового обурення не видно, хоча люди вже давно нарікають на безлад і бажають позитивних змін у столиці. Безумовно, киян дратує мер-градомучитель, і вони воліли б його переобрати, і якщо регіонали будуть з цим зволікати, то рейтинг цієї політичної сили в столиці впаде. Якщо буде тиск громадськості, і у Партії регіонів вистачить здорового глузду, то постанова про позачергові вибори в Києві буде проголосована.

-         Чому Ви упевнені, що переобрання столичної влади принесе зміни у кращий бік, адже дострокові вибори, ініційовані БЮТ у 2008 році, по суті ні до чого не призвели...

Тоді позачергові вибори мера і Київської міської ради підтримали багато громадських організацій, у тому числі наша. Що стосується неуспіху, то він був обумовлений поганим підбором кадрів в штабах БЮТ, а також відсутністю якісної контрпропаганди проти Черновецького і його команди. Вона була слабкою і непереконливою, тому Черновецького не вдалося «закидати шапками». До того ж на тих виборах у списках БЮТ були кандидати, які себе дискредитували, відповідно люди їм не повірили. А Черновецький тоді прийняв виклик і за допомогою адміністративного ресурсу і казенних грошей почав активно готуватися до майбутніх виборів і в результаті зміг пройти до Київради і навіть сформувати там більшість. Але це не знімає з порядку денного виборів як таких. Я вважаю, щоб якісно поміняти владу, вибори потрібно проводити кожні два роки. Тоді протягом шести років у всій країні вдасться оновити всі представницькі та виконавчі органи. Також потрібно посилити відповідальність посадових осіб, які приймають одноосібні рішення. Крім того, кожний депутат має нести персональну відповідальність за голосування у сесійній залі.

-         Відразу після Дня Незалежності, 25 серпня, Київрада провела позачергове засідання, на якому було прийнято рішення звернутися до Верховної Ради щодо внесення змін до Закону «Про столицю України – місто-герой Київ», щоб таким чином ліквідувати усі райони в місті. Віталій, по-Вашому, навіщо це потрібно?

Чесно кажучи, здригаюся, коли чую, що в своїй «обителі зла» збираються депутати Київради. Людям просто не дають можливості відпочити від неї. Ліквідувати райони в Києві свого часу хотів ще Олександр Омельченко, аби таким чином позбавити місто місцевого самоврядування. У 2001 році він скоротив кількість районів з 14 до 10, а перед виборами в 2006 році знову намагався скоротити їх уже до 7. Мер Леонід Черновецький також виявляв бажання провести скорочення районів. Я хотів би відзначити, що останні дослідження Центру ім. О. Разумкова говорять про те, що рівень довіри до влади зменшився. Це стосується Верховної Ради, Кабінету Міністрів і самого Президента. До окремих політиків таких, як Микола Азаров та Володимир Литвин, рівень довіри також знизився. Люди як зводили кінці з кінцями, так ледве й зводять, через це у народу немає бажання голосувати за Партію регіонів. Думаю, регіонали розуміють, що на місцевих виборах вони не отримають ніякої більшості, не зможуть обрати своїх голів райрад, тому й вибори в районах вирішили не проводити зовсім. Але насправді приймати рішення – бути в столиці районам чи ні – повинні самі кияни. Для цього є референдум. До речі, 16 листопада 2008 року з ініціативи Шевченківської районної ради в цьому районі такий референдум пройшов, і жителі висловилися категорично проти ліквідації району. По-моєму, цим все і сказано, але «регіонали» вирішили протягнути потрібне рішення через чорний хід, тобто Верховну Раду, яка внесенням змін до Закону «Про столицю України – місто-герой Київ» може ліквідувати столичні райони. Я вважаю, якщо є проблеми з діяльністю районних рад, то вирішувати їх потрібно виключно шляхом переобрання. Як відомо, мер може ставити питання про дострокове припинення повноважень райрад і про нові вибори.

-         Депутати Київради, які виступають за ліквідацію районів, аргументують своє рішення економією казенних грошей на утримання депутатів і чиновників...

Їхня мотивація нікуди не годиться, вона абсолютно надумана з погляду економії бюджетних коштів.

Якби влада припинила займатися розкраданням грошей киян шляхом реалізації сумнівних схем, приватизації за безцінь комунального майна, дерибану землі – бюджет став би більше нинішнього разів у десять. Ми маємо величезні претензії до районних депутатів, але це не привід їх розпускати взагалі, адже районна рада – це місце, де людина може звернутися до свого депутата. Якщо його ліквідувати, то куди піде житель конкретного району? У Київраду?

Депутати там настільки бояться своїх виборців, що на підступах до сесійної зали поставили чотири рівня охорони! Простій людині пробитися туди нереально! У кожному з десяти районів Києва проживають від 139 тис. до 355 тис. чоловік. Це, фактично, цілі міста, а райради – повноцінні органи місцевого самоврядування. І абсолютно неприйнятно, щоб їх так самоправно знищували.

-         Віталій, як бути, коли Верховна Рада підтримає ліквідацію столичних районів?

Якщо це рішення, не дай Бог, буде схвалено парламентом – усім треба об’єднатися з метою не допустити набуття його чинності. Треба подавати в суди і таким чином заблокувати ліквідацію столичних районів. Я вважаю, що остаточно зняти політичні спекуляції з цього приводу можна, передавши всі питання створення та ліквідації районів у містах до компетенції виключно Верховної Ради. Для цього необхідно внести відповідні зміни до п. 29 ст. 85 Конституції, Закон «Про місцеве самоврядування в Україні» і Закон «Про столицю України – місто-герой Київ». Було б правильно, якщо райони могли бути ліквідовані тільки за результатом місцевого референдуму, і лише після цього таке рішення схвалювалося парламентом.


3333 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 6 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua