”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

У Мінську затримано керівника міжнародної спостережної місії

ПРЕС-РЕЛІЗ on Березень 17,2011

image

У Мінську затримано відомого правозахисника Андрія Юрійовича Юрова, громадянина Російської Федерації. За словами міліції, йому офіційно заборонений в’їзд на територію Республіки Білорусь. На даний момент Андрій Юрійович перебуває у РУВС Совєтського району Мінська. Колеги Андрія Юрова з різних країн стурбовані можливою депортацією правозахисника.

До квартири у Міньску, де знаходився Андрій Юров прийшли співробітники міліції. Сталося це 16 березня о 21:00 за Мінським часом. У Мінську Андрій Юров займався своєю професійною діяльністю, оскільки є керівником Міжнародної спостережної місії Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі. Співробітники назвалися "Міліцією Совєтського району".

Діалог Андрія Юрова зі співробітниками правоохоронних органів відбувався на сходовому майданчику, оскільки був відсутній ордер для доступу в приміщення. Співробітники повідомили, що Андрій Юров нібито знаходиться в списку осіб, яким заборонено в'їзд до Республіки Білорусь та відвезли до РУВС Совєтського району Мінська, де був складений протокол.

Один зі співробітників РУВС повідомив, що стосовно нього може бути порушена кримінальна справа за ч.2 ст. 371 КК РБ (“Незаконний перетин державного кордону особою, якій раніше було заборонено в'їзд до країни”).

Між Росією та Білоруссю відсутній кордон. Паспортний контроль в аеропорту існує, однак жодних повідомлень щодо небажаності перебування Андрія в Білорусі з боку контролюючих органів не надходило.

На даний момент відомо, що російський правозахисник залишається ночувати в камері РУВС Совєтського району Мінська. У нього вилучено особисті речі і мобільний телефон.

Ситуацію коментує Вікторія Громова, член Координаційної Ради міжнародного Молодіжного Правозахисного Руху (організація-учасник Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі):

"Сподіваємоссь, що владі Республіки Білорусь вистачить розсудливості не вчиняти дій, які безпосередньо порушують їхні міжнародні зобов'язання.

Андрій Юров, голова Міжнародної спостережної місії перебував на території Республіки Білорусь у якості правозахисника, виконуючи правозахисні функції за дорученням Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі. Появу громадянина Російської Федерації, відомого міжнародного правозахисника, який не вчиняв жодних протиправних дій, в списках нев'їзних, ми розцінюємо як тиск на правозахисників і свідчення прямого нехтування своїми зобов'язаннями в рамках ОБСЄ з боку Білорусі".

Нагадуємо, що раніше в'їзд на територію Білорусі був заборонений помічникові представника Міжнародної спостережної місії Максиму Кицюку (див. http://hrwatch-by.org/mezhdunarodnykh-pravozashchitnykh-nablyudatelei-deportiruyut-iz-belarusi)

Контакти міліції:

Телефон чергової части РУВС Совєтського району Мінська +375172929554, +37517262-19-99 (факс)

Факс РУВС Совєтського району Мінська +375172322187

Контакти для комментарів та додаткової інформації:

Білорусь: +375 33 636 05 00

Російська Федерація: +7 915 582 27 45 // +7 916 537 13 67

Україна: +380 67 404 26 46

mission@hrwatch-by.org \ byc@hrgroups.org

Оперативні новини на твітері Місії http://twitter.com/iomission

Для довідки:

Андрій Юров - керівник Міжнародної Спостережної Місії, член Наглядової ради Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі, директор з розвитку Московської Гельсінкської Групи, експерт Ради Європи, член Експертної ради при Уповноваженому з прав людини (омбудсмана) Російської Федерації, член ради Міжнародної громадської ініціативи для ОБСЄ, член Наглядового комітету Міжнародної мережі Eurasia — IDEA.

Міжнародна спостережна місія створена Комітетом міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі, об'єднуючим представників правозахисних організацій країн простору ОБСЄ і міжнародних громадських мереж і організацій, для здійснення моніторингу загальної ситуації з дотриманням фундаментальних прав людини в Республіці Білорусь, а також питань захисту правозахисників і забезпечення їх професійної діяльності.
Сайт Комітету та Місії -
http://hrwatch-by.org.

Міжнародна спостережна місія

Комітету міжнародного контролю

за ситуацією з правами людини в Білорусі

 


2869 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 5 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua