”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Яким буде персональний склад Верховної Ради 6-го скликання?

Віталій КУЛИК, Київ on Липень 21,2007

image

Останнім часом у пресі часто з’являються матеріали журналістів і політологів, у яких автори намагаються визначити якісний склад майбутнього парламенту. Матеріали здебільшого нагадують таке собі гадання на кавовій гущі: які нові обличчя ми побачимо в партсписках, хто з бізнесменів перебіжить від соціалістів до регіоналів, якою буде перша 5-ка БЮТ, кого можуть не пустити до партійного списку «Нашої України – Народної самооборони» тощо. Проте, практично всі оглядачі й аналітики сходяться на думці, що у Верховній Раді VI скликання суттєвих змін не буде – з огляду і на можливий розклад сил, і на їхній персональний склад.

Приєднуємося до такої думки й ми. Однак підстави для того надає не кавова гуща, а уже оголошені парт списки й наміри. Після перших президентських указів про дострокові вибори НСНУ та БЮТ встигли «засвітити» свої майбутні виборчі списки. Але виявилося, що зміни торкнулися виключно першої десятки: там з’явилися люди, які на виборах-2006 були в двадцятці, а то й тридцятці. Водночас з арифметики ми знаємо, що переміна доданків не змінює результат. Якщо метою дострокових виборів є якісне очищення парламенту та ліквідація політичної корупції, то дії помаранчевих явно суперечать «духу» ініціатив Віктора Ющенка. Виборчі списки НУНС чи БЮТ містять тих само знайомих нам діючих депутатів. 

Подібна ситуація і в Партії регіонів. Регіонали не поспішають озвучувати своїх кандидатів, очікують з’їзду. У той же час відомо, що зміни торкнуться лише 20% їх кандидатського складу. До списку Партії регіонів на минулих виборах потрапили люди, які не мали уявлення про те, чим парламент займається. Тому регіонали вимушені провести ревізію своїх рядів. Але за рахунок кого відбудеться оновлення? За рахунок вже давно відомих нам персонажів. Це представники партії підприємців Анатолія Кінаха, об’єднаних соціал-демократів та інших аутсайдерів минулих виборів. Чи є це оновленням?

А от справді оригінальною на цьому тлі виявилася Компартія України. Так, з 21 народного депутата нинішнього скликання до партсписку потрапить лише 12. Здивували комуністи й віковим складом майбутньої фракції парламенту – 20% не мають і 40 років, а пенсіонерів тільки 7.5%. До того ж, кожен п’ятий кандидат у народні депутати від КПУ – жінка.

До параду партійних з’їздів залишилося два тижня. Навряд чи політичні гравці змінять свої підходи до формування кандидатських команд. Ми знову побачимо у парламенті ті самі фізіономії. Чи варто було город городити? І чи можливою є зміна перебігу п’єси, якщо персонажі – ті самі?


4054 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.60Rating: 4.60Rating: 4.60Rating: 4.60Rating: 4.60 (всього 5 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua