”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Прокуратура майже пішла назустріч студентам

Михайло ЛЕБЕДЬ, Київ on Вересень 29,2007

image

Прокуратура міста Києва винесла протест про скасування наказу ректора КНУ ім. Шевченка «Про упорядкування використаної електроенергії у гуртожитках університету» як незаконного.

 Про це повідомив Олег Яценко, голова ВМГО «Студентське братство», який 17 вересня отримав лист від виконувача обов’язків прокурора міста Києва Володимира Молодика. У листі йдеться про те, що за дорученням Генерального прокурора України Прокуратурою міста було перевірено інформацію щодо незаконного стягнення адміністрацією КНУ ім. Шевченка оплати комунальних послуг зі студентів, аспірантів та докторантів, які навчаються за державним замовленням та мешкають у гуртожитках університету. За результатами перевірки наказ ректора КНУ «Про упорядкування використаної електроенергії в гуртожитках університету» № 311-32 від 11.05.2007 визнано таким, що суперечить чинному законодавству.

  Офіційний сайт Генеральної прокуратури пояснює ухвалене рішення наступним чином: «Відповідно до вимог чинного законодавства керівники вищих навчальних закладів не уповноважені встановлювати норми споживання електроенергії. Не передбачено це й Статутом Київського національного університету імені Тараса Шевченка.» Наказ «Про упорядкування» прес-служба Генпрокуратури називає таким, що порушує права студентів.

 Нагадуємо, що протягом червня-липня 2007 року студенти КНУ ім. Шевченка неодноразово зверталися до Генеральної прокуратури та Прокуратури міста Києва, звинувачуючи представників адміністрації КНУ у незаконному вимаганні з бюджетників університету оплати за використану у гуртожитках електроенергію, та в підробці пов’язаних із цим питанням внутрішньоуніверситетських документів. Конфлікт вилився в організовану ВМГО «Студентське братство» разом з редакцією «Неофіційної газети» пресконференцію, після якої Генеральний прокурор України Олександр Медведько встановив термін проведення перевірки звернень до 14 липня 2007 року.

 Варто відзначити, що лист в. о. прокурора міста Києва й офіційна заява Генпрокуратури не дають відповіді на нагальні питання, пов’язані з конфліктом. Зокрема, оскільки студенти-активісти вважають, що діяння посадових осіб університету підпадають під серію статей Кримінального кодексу України, чи будуть порушені кримінальні справи? Чи мали платити за використану електроенергію студенти, що навчаються за контрактом? Та чи повернуть контрактникам і бюджетникам університету сплачені за електроенергію кошти? Нагадуємо, що згідно з грубими підрахунками, починаючи з 2002 року, за електроенергію лише бюджетниками було сплачено майже 5 млн грн. 

 Також залишається невідомим статус наказу «Про упорядкування використаної електроенергії у гуртожитках університету» №784-32 грудня 2004 року (точний номер і дата невідомі), який разом з вищезгаданим наказом показують студентам у дирекції студентського містечка КНУ. Обидва накази ректора КНУ регламентують норми оплати за використану електроенергію для бюджетників університету та суперечать наказам ректора КНУ «Про оплату за користування гуртожитками в студмістечку університету» №672-32 від 31.10.2002 та «Про оплату за користування гуртожитками університету» №184-32 від 21.03.2006, у яких йдеться про безплатність комунальних послуг для бюджетників. Студенти-активісти «електроенергетичного конфлікту» вважають, що обидва накази «Про упорядкування» були створені «заднім числом» уже після їх першого звернення до прокуратури 20 червня 2007 року.

Читайте також статю:

«В кресле ректора национального университета сидит самозванец»  http://www.kontrast.org.ua/news/249.html


3870 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 4 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua