”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Вінниччина стане плацдармом судових реформ в Україні

ПРЕС-РЕЛІЗ on Листопад 26,2007

image

Голова Вінницької обласної державної адміністрації Олександр Домбровський ініціював підписання угоди між Вінницькою областю та Державною судовою адміністрацією про визначення області як базової експериментальної при переході місцевих судів на модельну форму роботи.

 «Модельні суди», які повинні демократизувати судівництво, – є першим кроком на шляху реформування судової системи та стосуються трансформації місцевих судів загальної юрисдикції», – заявив Олександр Домбровський. Програма заміни «звичайних» судів «модельними» розрахована на 2007-2010 роки. Перші такі суди в Україні з’явилися 4 роки тому. У Вінницькій області нову форму перейняло найбільше судів – кожний шостий. Експеримент, який виявився результативним, підтримала й обласна влада, а відповідну регіональну програму на найближчій сесії розгляне обласна рада. Утім, вважає губернатор, «пілотний проект» з реформування судової системи України на базі Вінниччини повинен бути затверджений окремим документом на державному рівні.

Поетапне визначення Вінницької області як базової з організації роботи судів за типом модельних фігурує у постанові колегії ДСА від 16 червня 2006 року. З проханням підтримати це рішення судова адміністрація у липні цього року зверталась і до Глави уряду. Голова ДСА І. Балаклицький свою пропозицію у листі аргументував так: «Нині найбільшу кількість модельних судів (5), які ефективно працюють, створено на базі загальних місцевих судів Вінницької області. І на даний час переважна більшість судів регіону бажають перейти на нову форму роботи». У підсумку Кабінет Міністрів України ініціативу схвалив.

Практика показує: в експериментальних судах строки судового розгляду справ значно скорочуються, що виключає тяганину та забезпечує прозорість і законність прийняття рішень. Завдяки чіткій спеціалізації підрозділів та розподілу справ за категоріями між суддями, підвищується якість та швидкість обслуговування громадян. Черги у модельних судах відсутні: за кожним суддею закріплений зал засідань, таким чином справи не «зависають». 

  Робота модельних судів ґрунтується на трьох основних принципах: розподіл функцій між підрозділами та посадовим особами за сферами діяльності, тобто спеціалізація підрозділів; розподіл справ за категоріями між суддями та звільнення суддів від непроцесуальної діяльності; застосування новітніх інформаційних технологій.

Для повного переходу на модельну форму судівництва потрібно перепланувати приміщення судів та забезпечити їх оргтехнікою.  На фінансування можна сподіватися виключно з місцевих бюджетів, каже заступник голови ДСА Ольга Булка: з двох мільярдів гривень, які держава задекларувала на розвиток судів, цього року закладено 6% від потреби, на наступний – не закладено жодної копійки.

Голова Вінницької облдержадміністрації заявив, що обласна влада готова взяти на себе певні фінансові зобов’язання для реалізації комплексної програми модернізації судочинства в області у рамках майбутньої угоди з Державної судовою адміністрацією.

Прес-служба Вінницької  ОДА.

Контакти в Києві:

8-050-543-10-60,

                  8-050-461-76-73.


2019 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67Rating: 4.67 (всього 3 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua