”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Рейдерство по-вінницьки зупинила міська влада

image

          На 10 мільйонів доларів намагалися «нагріти» вінницьку громаду великі могилів-подільські комбінатори


          Дві спроби рейдерського захоплення чотирьохповерхового Будинку побуту в самому центрі Вінниці було здійснено наприкінці 2007 – на початку 2008 років. Двічі  представники ТОВ «Діженю плаза» намагалися виставити будівельні риштування і перекрити доступ орендарів до Будинку побуту, причому в обох випадках  атакували посеред ночі. Однак завдяки оперативному реагуванню посадовців міської ради та правоохоронців «штурмовики» вимушені були відступити.


           Ці події і стали основою для порушення вже двох кримінальних справ. Виявилось, що апетити зловмисників не обмежились ласим шматком комунальної власності в центрі міста. Уже встановлено, що одні і ті самі особи, діючи за однією й тою ж схемою, здійснили спробу привласнення принаймні 17 об’єктів державної та комунальної власності в місті Вінниці.


           За словами заступника мера Вінниці, Заслуженого юриста України Володимира Слишинського (якому,  до речі,  в ході однієї з атак пошкодили руку),  уже встановлено, що масштаб афери оцінюється у суму біля 37 мільйонів гривень, але ще встановлені не усі деталі і загальна сума може вирости до 60-70 мільйонів. Він також відзначив, що схема, застосована у місті Вінниці, поки що не має аналогів в Україні, і розповів про деякі її подробиці.


            Група зловмисників, мешканців Могилів-Подільського, діяла через підконтрольні їм фірми, серед яких ТОВ «Торговий дім», ТОВ «Діженю плаза» та інші. На кожен з 17 об’єктів право власності вони незаконно отримували на основі судових рішень Замостянського районного суду (м.Вінниця) та Тульчинського районного суду (Вінницька область). Суд виносив рішення на користь зацікавлених осіб за умовою не фактичної, а майбутньої сплати вартості об’єктів, що суперечить чинному законодавству.  При цьому міська рада як відповідач або третя сторона в суд  не запрошувалась і  навіть не повідомлялася про судові засідання.


             Усі суди відбулися в період з квітня по листопад 2007 року, а головували на їх засіданнях одні і ті ж судді. Так, зокрема, рішення з 7 із 17 зазначених об’єктів було прийнято при безпосередній участі голови Замостянського районного суду В.Г. Байдака. Далі кошти не сплачувалися взагалі або сплачувалися в суттєво менших від вартості об’єктів сумах. Однак це не заважало новим власникам реєструвати на себе право власності в БТІ та управлінні земельних ресурсів по м. Вінниці, підпорядковане Державному Агентству земельних ресурсів України. Посадовці останньої з названих  установ уже є фігурантами принаймні однієї з порушених кримінальних справ, а в приміщеннях управління нещодавно було проведено обшук.

          У лічені дні об'єкти «сумнівноЇ» власності по кілька разів передавалися від однієї підконтрольної їм фірми іншим, а іноді й просто фізичним особам, після чого під заставу цих об’єктів у Вінницькій філії банку «Універсальний» на приватних осіб оформляли кредити, сума кожного з яких становила біля 250 тисяч гривень. Таких кредитів, як уже встановлено, було видано понад 150, а їх отримувачі – здебільшого жителі того ж Могилів-Подільського. Цікаво, що фіктивні довідки про зарплату для надання до банку їм видавали фірми, що вже згадувались. Володимир Слишинський відзначив, що, за його інформацією, більшість отримувачів кредитів навіть не здогадуються, що на них оформлено фінансові зобов'язання по 50 тисяч доларів на кожного, а реально на руки вони отримували по 400 гривень. На його думку, акціонери банку «Універсальний» також поки що не знають про те, що його вінницька філія стала ланкою у цьому сумнівному ланцюжку.


            Можна сподіватися, що під час слідства, яке триває, виявиться ще чимало цікавих деталей цієї справи. Тим часом, могилів-подільські «комбінатори», відчувши, що земля горить у них під ногами, розпочали спроби викривлення фактів у ЗМІ та пошуки прикриття своїх сумнівних справ серед посадовців різного рівня  та депутатів Верховної Ради.  Однак, шансів уникнути відповідальності у них немає – Вінницька міська рада, за зверненням  якої й було порушено обидві  кримінальні справи проти зловмисників, має твердий намір добиватися повернення всіх зазначених об'єктів до комунальної власності та притягнення до відповідальності усіх причетних до цієї справи осіб, незалежно від посад.


Контакти в Києві:
8 067 467 67 92,
8 067 156 37 39


4130 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.83Rating: 4.83Rating: 4.83Rating: 4.83Rating: 4.83 (всього 6 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua