”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Тарифи на електроенергію в Україні можна знизити!

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ on Жовтень 24,2008

image

Інститут підтримки регуляторної реформи в Україні

Всеукраїнська громадська організація

код 33937222,  р/р 260003102701 у ТОВ „Комерційний банк Даніель”, МФО 380980,

Київ - 150, а/c – 132 (для листування),

м. Київ, вул. Російська, 82-А, тел.: 8 050 510-72-89, e-mail: civicdefender@rambler.ru

№ 09/08 від 22.10.2008

Президенту України

В.А. Ющенку

Прем’єр-міністру України

Ю.В. Тимошенко

Інститут підтримки регуляторної реформи в Україні висловлює подяку за Ваше сприяння у скасуванні Постанови НКРЕ „Про затвердження Методики обрахування плати за приєднання електроустановок до електричних мереж” від 19.07.2007 №983, завдяки чому було усунуто одну з найбільших проблем для розвитку бізнесу в Україні, над вирішенням якої наш Інститут працював протягом року.

        Крім зазначеної Постанови, серйозною перешкодою для бізнесу України є висока ціна на електроенергію, яка до того ж збільшується щомісяця. І це при тому, що експортна ціна на електроенергію вдвічі нижча за ціну для вітчизняних суб’єктів господарювання.

        За підрахунками фахівців Інституту підтримки регуляторної реформи в Україні, собівартість 1 кВт електроенергії в середньому складає від 15 до 20 коп. Проте вітчизняні субєкти господарювання отримують електроенергію по 64 коп. До цієї суми також додається вартість реактивної електроенергії у розмірі близько 4 коп. за 1 кВАр. 

        За таких умов український бізнес занепадає, зростає собівартість товарів та послуг, що знижує рентабельність та конкурентноздатність вітчизняного бізнесу, скорочується валовий внутрішній продукт.

         Виходячи з наведеного, просимо взяти під Ваш особистий контроль ситуацію на енергетичному ринку України.

         Зі свого боку пропонуємо вжити наступні заходи:

         По-перше, викупити назад у державну власність приватизовані обленерго, що дало б змогу контролювати вартість електроенергії на рівні цих підприємств.

         По-друге, розробити логістику щодо зменшення залежності від зовнішніх факторів при забезпеченні паливом вітчизняних електростанцій, зокрема, налагодити виробництво уранових твелів в Україні, замість закупівлі їх за кордоном. Це виведе вітчизняний енергоринок з-під залежності від зовнішніх поставок та дозволить знизити собівартість електроенергії.

         По-третє, створити моніторинговий комітет з вивчення затратної частини ланцюжка від виробника електроенергії до кінцевого споживача, що дозволить виявити надлишкову вартість на різних рівнях, яку необхідно виключити з тарифу.

         По-четверте, розглянути можливість збільшення виробничих потужностей вітчизняних електростанцій з метою зростання обсягів експорту електроенергії за кордон, що дозволить зменшити собівартість електроенергії, а відповідно і тарифи на внутрішньому ринку.

         По-пяте, розробити та впровадити державну програму розвитку альтернативних джерел електроенергії (вітрова, сонячна тощо).

         Переконані, що завдяки цим діям бізнес України зможе отримувати 1 кВт електроенергії на 25-50% дешевше, ніж він отримує сьогодні. Це дасть поштовх зростанню виробництва, підвищенню конкурентноздатності вітчизняних товарів і стане для України реальним засобом подолання наслідків світової економічної кризи.        

           Зі свого боку, Інститут підтримки регуляторної реформи в Україні готовий виступити партнером у реалізації цих ініціатив.

З повагою

Голова Правління                                                                    В. Дорош


2318 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.20Rating: 4.20Rating: 4.20Rating: 4.20Rating: 4.20 (всього 5 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua