”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Владу не просять, владу беруть

image

У минулі вихідні український малий і середній бізнес зібрався в Українському домі столиці на  установчий з’їзд Національного комітету порятунку підприємництва. Підприємці обговорили стан справ у державі, накреслили план дій у разі відсутності діалогу з владою.

У своїй доповіді голова НКПП Валерій Черненко заявив: «Бізнес втомився чекати. Бізнес переходить до рішучих дій».

Свого колегу підтримав член правління комітету Віталій Апостолов. «Бізнес у Києві знищено. Якщо ця бацила перейде на регіони, ми матимемо великі проблеми у державі.»

Член правління комітету, голова антирейдерського союзу Андрій Семидідько запропонував узяти за основу діяльності комітету принцип діяльності антирейдерського союзу, який провадить реальний захист конкретних підприємців і  підприємств.

У своєму виступі лідер «Свободи» Олег Тягнибок зазначив, що покаладати надії на теперішню владу не варто. Треба дати мандат довіри новим політичним силам, які здатні реально захистити українського підприємця.

Голова Держкомпідприємництва розповіла підприємцям про свою бурхливу діяльність на посаді, хоча й була зустрінута з прохолодою.

Тепло сприйняли присутні на з’їзді виступ народного депутата минулих скликань Олександра Волкова, який заявив про потребу бізнесу самоорганізуватися і висунути владі політичні вимоги.

Прикметно, що виступ представників депутатського корпусу від партії регіонів та від виконкому Кличка-Гриценка підприємці не сприйняли і слухати не бажали.

В інтерв’ю інформаційному центру “Нація» голова правління Українського клубу Роман  Кухарук зазначив: «Політична консерва приречена. Не може радник прем’єра Тігіпко призначати голову Держкомпідприємництва. Це мають робити самі підприємці. Владу не просять, владу беруть – ось лозунг моменту і НКПП цей лозунг втілить у життя».

З’їзд ухвалив ультиматум владі. Якщо його не буде виконано, підприємці вдадуться до засобів прямої демократії.

Валерій Черненко: бізнес втомився чекати

На запитання кореспондента відповідає голова Національного комітету порятунку підприємництва Валерій ЧЕРНЕНКО.

- Пане Валерію, давайте розпочнемо наше інтерв’ю з Вашої автобіографії…

- Народився я 14 травня 1963 року на Київщині (смт. Бабинці Бородянського р-ну). По закінченні десятирічки вступив до Київського автодорожнього інституту, де провчився до 1985 року. Потім було 5 років роботи на державних підприємствах. Працював начальником дільниці механізації, завідуючим гаражем, головним інженером.

1990 року заснував у м. Києві приватну компанію, яка займалася транспортними перевезеннями  і механізацією. Пізніше була створена компанія з міжнародних перевезень. Сьогодні це спільне підприємство. В нас працює 150 людей. Маємо 100 вантажівок.

Окрім того, я очолюю Київську обласну Раду Асоціації міжнародних перевізників, є Головою Правління роботодавців транспорту Київської області і оце ось нещодавно був обраний Головою національного комітету порятунку підприємництва.

- Національний комітет порятунку підприємництва... Можете розказати, що воно таке і з чим його «їдять»?

- Цей Комітет створено з ініціативи громадських обєднань і рухів. Виник він, можна сказати, стихійно. Безпосередньо до його «народження» прилучилася, як не сумно це констатувати, криза. Саме її прихід змусив активних людей-підприємців до пошуку нових шляхів подолання тих спільних проблем (а останнім часом їх накопичилось дуже багато), які в нас є. Перша презентаційна прес-конференція відбулася 16 грудня минулого року в Укрінформі. До сьогоднішнього дня ми вже практично сформували керівну структуру цього комітету. 31 січня поточного року відбувся установчий з’їзд. Приїхало близько 1000 делегатів. Це представники різних галузей народного господарства. Голови професійних громадських об’єднань, представники профспілок, працедавці. Були запрошені і представники влади. У рамках цього зібрання ми хотіли для себе визначитися: чи можливий взагалі як такий діалог з цією владою? Чи здатна нинішня влада ще допомогти бізнесу (хоча б врегулювати ті спірні питання, які виникають сьогодні чи не на кожному кроці)? Таким чином, ми здійснили нашу останню спробу до конструктивного діалогу.

Паралельно ми започатковуємо проект створення Комітетом тіньового Уряду національного порятунку, куди увійдуть представники всіх галузей народного господарства. Це будуть висококваліфіковані кадри, готові працювати на благо держави. Я би навіть сказав націонал-патріоти. Люди, які розуміють, що в цей відповідальний момент можна піти і на самопожертву заради того, щоб врятувати Україну як державу.

Влада має втямити просту річ – бізнес втомився чекати, бізнес починає діяти в політичній, громадській, інформаційній сфері.

- Наскільки я розумію, іти на діалог представники влади не поспішають…

- Правильно розумієте. Діалогу не відбувається. І навіть, якщо згадати минуле літо, коли міжнародні перевізники провели страйк. Всі, мабуть, ще добре пам’ятають вантажівки, що стояли навколо Києва. Я тоді очолював  страйковий комітет. Ми зверталися з вимогами терміново вирішити конкретні питання з врегулювання нашої діяльності. Більшість питань до сьогоднішнього дня так і не вирішені. Більше того, влада продукує все нові й нові, не побоюся це сказати, недолугі законопроекти, котрі спрямовуються на безпосереднє знищення бізнесу. Сьогодні ми усвідомлюємо, що, якщо влада не схаменеться, не зупиниться у своїй непрофесійній діяльності, то це шлях у безодню. А дна в безодні немає.

- Діалогу не відбувається, здаватися ви не збираєтесь… Національний Комітет порятунку підприємництва готовий іти на якісь радикальні кроки?

- Якщо не буде діалогу, не буде порозуміння, не будуть прийняті конкретні рішення, 4-го лютого ми плануємо провести Всеукраїнську акцію протесту, що, цілком вірогідно, може перерости в безстрокову акцію.

- Коли Ви говорите про владу, звучить якось абстрактно… Можете конкретизувати, в які саме двері стукались?

Легше сказати, куди не стукалися. Ми за моїм підписом направляли листи-звернення і, відповідно, запрошення на наш з’їзд Президенту України, Прем’єр-міністру України, Голові Верховної Ради, Міністру транспорту, Міністру внутрішніх справ, Міністру закордонних справ, лідерам всіх парламентських фракцій. Звертались також до Держмитслужби, Держкомпідприємництва. Ми відкриті до діалогу. Більше того, нам потрібен цей діалог. На сьогоднішній день є питання, які потребують негайного вирішення. Невирішення цих питань знищує цілі галузі і, відповідно, може залишити мільйони людей безробітними.

- Що це за питання?

Наприклад, скажу про особисто для мене наболіле питання міжнародних перевізників, яке ми піднімали, я вже згадував, минулого літа, і яке до цих пір не врегульоване. Хоча прем’єр-міністром України було заявлено, що все вирішується. Насправді був підготовлений спочатку один законопроект (його з Верховної Ради завернули), потім інший (зараз лежить в комітеті Верховної Ради). Законопроекти мають на меті затвердити нульову ставку ПДВ. Ми вимагаємо аналогічних умов праці з нашими конкурентами, які знаходяться за кордоном – поляками, німцями. Це ж наскільки українській владі треба не любити своїх громадян, просто ненавидіти, щоб створити для них набагато гірші умови для ведення бізнесу, ніж для зайшлих чужинців? Ось що незрозуміло.

- Ви згадували про керівний орган вашого Комітету. Як він формувався?

Так само, як і сам Комітет. Стихійно. Підприємці, які не побоялися стати на повен зріст і голосно заявити про свою громадську позицію, ввійшли до керівного органу.

- Можете назвати конкретні прізвища?

На сьогоднішній день в нас рульова п’ятірка: Щетинін С.М., Семидідько А.А., Апостолов В.Є., Петренко Тетяна і, власне, я.  Також на з’їзді, який ми нещодавно провели, представникам з регіонів було запропоновано делегувати в наш керівний орган своїх людей. Таким чином, структуру буде розширено.

Розмову провела Надія МИХАЛЬЧУК,

Інформцентр «Нація».

 

 

 


1210 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.00Rating: 4.00Rating: 4.00Rating: 4.00 (всього 1 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua