”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Рейтинговий дурман

Борис БАХТЄЄВ, Київ on Березень 15,2009

image

Різноманітні міжнародні громадські організації щороку публікують рейтинги країн світу щодо стану свободи в них. Чи то свободи загалом, чи то в окремих галузях — ЗМІ, економіці та інших. І кожен такий рейтинг щоразу викликає в Україні ейфорію: вона випереджає Росію! Україна — найвільніша серед усіх пострадянських держав, за винятком лише Естонії, Латвії та Литви!

Так, і справді випереджає. Ось тільки чи таким радісним є цей факт? Зовсім нещодавно організація “Фрідом Хаус” оприлюднила черговий щорічний рейтинг політичної свободи за 2008 рік. “Україну зараховано до категорії “вільна”!” — радісно повідомили інтернет-видання та випуски телевізійних новин. Далі йшлося про те, що до цієї категорії з-поміж пострадянських країн потрапили лише прибалтійські, “частково вільними” визнано Абхазію, Вірменію, Грузію, Киргизстан та Молдову, решта опинилися серед “невільних”. Зокрема і Росія.

Ось тільки дуже здивувала одна обставина: всі без винятку вітчизняні інтернет-видання розмістили фактично один і той самий текст із дуже незначними варіаціями. І в тексті тому жодного слова немає про чи не найважливіше: яке саме місце посіла Україна. Чи є вона одним зі світових лідерів у царині свободи, чи так і балансує десь на межі з категорією “частково вільних” країн? “Фрідом Хаус” розглядає кілька аспектів свободи й за кожен з них виставляє бали, найвищою оцінкою є 1, найнижчою – 7. За дотримання громадянських свобод Україна отримала 2 бали, а за політичні права громадян – 3. Далеко ще, виходить, нам до світового лідерства! І в ейфорію впадати немає вагомих причин.

Пригадуєте, в СРСР аж до самого кінця його існування дуже пишалися тим, що його економіка значно випереджала показники Російської імперії за 1913 рік? Можна було подумати, що всі інші країни світу так і залишилися на рівні 1913 року. Чи не на такий самий 1913 рік перетворилася для України Росія?

Здавалося б, вісімнадцяту річницю незалежності святкуватимемо цьогоріч. Здавалося б, у нас тільки й говорять про європейську інтеграцію. То, може, й рівнятися краще на європейські показники, від яких ми дуже відстаємо? Може, годі вже озиратися на Росію? Може, годі ретельно перераховувати, до яких категорій потрапили колишні “сестри” по СРСР? Хай собі живуть, як вважають за потрібне, а в нас хай будуть свої орієнтири. У рейтингах свободи ЗМІ Україна так і не пробилася до категорії “вільних” країн, залишаючись “частково вільною”. Пишатися нічим. Але якщо дивитися на Росію, що перебуває в категорії “невільних”, самооцінка одразу зростає. Нібито вже й прагнути немає до чого, ніби й виправляти нічого не треба. І справді, навіщо: ми ж попереду Росії! Це – гордість трієчника, що він не двієчник.

Озирання на Росію стало для нас наркотиком, що призводить до неадекватно завищеної самооцінки. Воно унеможливлює справжній прогрес у царині свободи. Перший дзвінок уже пролунав: у рейтингу економічної свободи, складеному “Херитадж Фаундейшн” за підсумками 2008 року, Україна поступилася й Росії – далеко не вільній.


4293 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 4 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua